Buna ziua!
Stiu ca s-a mai discutat, dar situatia mea e putin diferita.
Concret, tatal ,cadru militar activ, doreste sa beneficieze de ccc. Se poate angaja pe perioada celor doi ani la o firma privata, in conditiile in care nu doreste sa beneficieze de indemnizatie? (Ideea e sa se poata intoarce la serviciul initial dupa cei doi ani)
Cadrul legal actual permite din cate stiu si alte joburi(chiar in paralel) pt cadrele militare, atata timp cat nu se creeaza conflict de interese sau nu este afectata activitatea de baza. Este corecta aceasta informatie?
Va multumesc!
Tatal isi va suspenda raportul de serviciu pentru CCC. Daca va realiza venituri supuse impozitului pe venit va inceta aceasta suspendare si va trebui sa isi suspende din nou raportul de serviciu pentru un alt motiv daca doreste sa lucreze in privat.
1. Nu inteleg care ar fi avantajul tatalui de a fi in concediu crestere copil (CCC) dar fara indemnizatie iar in acest timp sa lucreze in alta parte.
2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?
Solutie:
În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează... Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
3. Problema este ca in cazul militarilor cererea pentru CCC precum si cererea pentru indemnizatie se depun amandoua la unitatea militara angajatoare careia i se va parea suspecta alegerea facuta si s-ar putea sa nu i se aprobe.
4. - O varianta ar fi sa opteze direct pentru stimulentul de insertie, de 500 lei lunar, fara sa mai intre CCC.
- Adica va primi salariu pentru munca depusa si va mai primi inca 500 lei lunar pana va implini copilul varsta de 2 ani.
1. Nu inteleg care ar fi avantajul tatalui de a fi in concediu crestere copil (CCC) dar fara indemnizatie iar in acest timp sa lucreze in alta parte.
De exemplu salariul (dublu in cazul de fata).
Deci "speta" expusa de mine e irealizabila? Daca realizez venituri din alta parte se suspenda automat ccc?
1. Atunci poate pleca din armata si sa lucreze la acea firma.
2. Am spus mai sus ca poate solicita numai CCC, fara indemnizatie, si v-am arata textul care prevede aceasta.
3. - Se presupune ca persoana care solicita CCC trebuie ca in aceasta perioada sa stea cu copilul si sa se ocupe de cresterea si ingrijirea lui.
- De aceea v-am spus si ca in cazul militarilor cererea pentru CCC si cea pentru indemnizatie se depun la unitatea militara care s-ar putea sa nu aprobe o asemenea varianta de CCC fara indemnizatie (pentru a lucra in alta parte in aceasta perioada).
- Nu stiu ce spun regulamentele militare ale sotului dvs. in legatura cu asemenea situatii.
4. - Puteti intreba si la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si care aproba fonduri pentru aceasta si unitatilor militare.
- Intrebarea o puteti pune pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
1. Nu vrea sa piarda serviciul la stat, din diferite motive (cariera de prestigiu, facilitati-inclusiv si mai ales la pensionare, etc...)
2 si 3. Tocmai asta vroiam sa stiu, daca cei de la unitate au vreo baza in care sa-i refuze acest -pana la urma- drept. Regulamentele militare au inca multe lipsuri si ambiguitati.
Se poate presupune si ca jobul la privat este mult mai putin solicitant fata de angajat, mai ales dpdv al timpului petrecut efectiv departe de familie-care in cazul unui cadru militar este mai mare decat timpul efectiv de serviciu.
4. Asa voi face, multumesc!