1. Ca sa poate incheia firma conventie cu Agentia de Somaj trebuie ca persoana angajata sa fie in somaj in momentul angajarii.
2. Fiind si asociat unic persoana in cauza nu poate beneficia de indemnizatie de somaj deoarece are venituri din dividende.
Va contrazic. Persoana pentru care se incheie conventia trebuie sa fie inscrisa in cautarea unui loc de munca la A.J.O.F.M. sau sa fie somer. Daca incaseaza dividende iar valoarea acestora sunt sub indicatorului social de referinţă care acum este de 500 lei, poate beneficia de aceste drepturi.
1. A fi somer nu inseamna neparat sa beneficiezi si de indemnizatie de somaj.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.
3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.
5. - Din textul de lege de mai sus reiese ca se poate cumula indemnizatia de somaj cu venituri mai mici de 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sau I.F.
- Venitul din dividende nu este un venit din activitati autorizate, conform legii, chiar daca ar fi sub 500 lei lunar.
Nu cred ca legiuitorul a limitat activitatile autorizate potrivit legii la cele enumerate de dvs. ci a considerat aici orice alt venit decat cel de natura salariala.
Ar fi absurd ca sa nu aiba dreptul la somaj o persoana care, de exemplu, incaseaza 5 lei anual sub forma de dividende pentru ca are actiuni de la cuponiada din anii '90. Sau sa fie pus sa restituie banii.
Sau poate ma insel eu. M-as bucura sa nu fie asa.
In prezent, potrivit modificarilor aduse prin HG nr.119/2014 :
Art.15, alin. (2) are următorul cuprins:
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege:
a)activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii;
b)exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale;
c)exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de către zilieri;
d)activităţi desfăşurate de persoane fizice în urma cărora se realizează venituri din agricultură, silvicultură sau piscicultură conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
e)activităţi în urma cărora se realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
Iar după alineatul (2) s-a introdus un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
(3) Se consideră că nu realizează venituri, potrivit prevederilor art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. f), art. 34 alin. (1) lit. b) şi alin. (3) lit. b) şi art. 66 alin. (1) din lege:
a)persoanele care nu realizează venituri impozabile sau care realizează venituri neimpozabile în conformitate cu Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
b)persoanele care realizează venituri din salarii reprezentând plăţi compensatorii acordate persoanelor disponibilizate din bugetul angajatorului, în temeiul contractului colectiv de muncă aplicabil;
c)persoanele care realizează venituri din investiţii, venituri din premii şi din jocuri de noroc şi venituri din transferul proprietăţilor imobiliare definite conform Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.