avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... in timpul somajului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

in timpul somajului

Buna!
In timpul somajului, am aflat de la cineva neoficial, ca se poate presta o activitate de munca, in completarea venitului, pana la un anumit plafon, altfel pierzi somajul. Este adevarat? Care e acest plafon si cum se procedeaza, ca sa fiu in legalitate?
Cel mai recent răspuns: Capverde , utilizator 04:09, 24 Octombrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
1. Din Legea 76/2002:
art. 34.
(1) - somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
....
b) - nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
...

Valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare , este de 500 lei.

2. Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002 :

art.15
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege:

a) activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de către zilieri;
d) activităţi desfăşurate de persoane fizice în urma cărora se realizează venituri din agricultură, silvicultură sau piscicultură conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
e) activităţi în urma cărora se realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Se consideră că nu realizează venituri, potrivit prevederilor art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. f), art. 34 alin. (1) lit. b) şi alin. (3) lit. b) şi art. 66 alin. (1) din lege:
a) persoanele care nu realizează venituri impozabile sau care realizează venituri neimpozabile în conformitate cu Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
b) persoanele care realizează venituri din salarii reprezentând plăţi compensatorii acordate persoanelor disponibilizate din bugetul angajatorului, în temeiul contractului colectiv de muncă aplicabil;
c) persoanele care realizează venituri din investiţii, venituri din premii şi din jocuri de noroc şi venituri din transferul proprietăţilor imobiliare definite conform Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Asadar , puteti realiza venituri din activitãţi autorizate potrivit legi care au o valoarae mai mica de 500 lei.
Am inteles si va multumesc mult pentru raspuns.Dar daca, de exemplu vand lucruri vechi din casa, prin Mica publicitate, ma poate acuza cineva de venituri necuvenite, mi se suspenda somajul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez de indemnizatie somaj? filipf16 filipf16 daca am fost disponibilizt cu articol de somaj pot beneficia de indemnizatie de somaj daca mai lucrez la alt angajator cu carte de munca doua ore pe zi si am ... (vezi toată discuția)
Vreau sa infiintez un pfa. kraincevik kraincevik Buna seara, sunt in somaj si vrea sa infiintez un PFA. Imi afecteaza indemnizatia de somaj? (vezi toată discuția)
Legal DumitruMihai DumitruMihai Buna ziua ,am mai multe neclaritati ; 1.sunt administratorul unui srl la care nu sunt angajat 2.sunt si somer 3. doresc un ... (vezi toată discuția)