avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Vreau sa infiintez un PFA.
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Vreau sa infiintez un PFA.

Buna seara, sunt in somaj si vrea sa infiintez un PFA. Imi afecteaza indemnizatia de somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:58, 22 Octombrie 2015
1. Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca

art.34
(1)Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a)au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b)nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c)nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d)sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
...

2. Normele de aplicare a Legii nr.76/2002
Art.15
(1) Şomerii prevăzuţi la art. 17 din lege, care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacă dovedesc că acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depăşesc valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare în luna pentru care se face dovada.

(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege:
a) activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de către zilieri;
d) activităţi desfăşurate de persoane fizice în urma cărora se realizează venituri din agricultură, silvicultură sau piscicultură conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
e) activităţi în urma cărora se realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Se consideră că nu realizează venituri, potrivit prevederilor art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. f), art. 34 alin. (1) lit. b) şi alin. (3) lit. b) şi art. 66 alin. (1) din lege:
a) persoanele care nu realizează venituri impozabile sau care realizează venituri neimpozabile în conformitate cu Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
b) persoanele care realizează venituri din salarii reprezentând plăţi compensatorii acordate persoanelor disponibilizate din bugetul angajatorului, în temeiul contractului colectiv de muncă aplicabil;
c) persoanele care realizează venituri din investiţii, venituri din premii şi din jocuri de noroc şi venituri din transferul proprietăţilor imobiliare definite conform Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Asadar, daca va infiintati un PFA puteti cumula veniturile realizate in aceasta calitate cu indemnizatia de somaj, numai daca valoarea veniturilor obtinute nu depăşeste valoarea indicatorului social de referinţă (in prezent, acesta are o valoare de 500 lei).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez de indemnizatie somaj? filipf16 filipf16 daca am fost disponibilizt cu articol de somaj pot beneficia de indemnizatie de somaj daca mai lucrez la alt angajator cu carte de munca doua ore pe zi si am ... (vezi toată discuția)
In timpul somajului Capverde Capverde Buna! In timpul somajului, am aflat de la cineva neoficial, ca se poate presta o activitate de munca, in completarea venitului, pana la un anumit ... (vezi toată discuția)
Concediere de la al 2-lea job iliuta69 iliuta69 In cazul in care lucrez la stat cu norma intreaga si la privat cu jumate de norma iar privatul decide sa ma concedieze atunci ce drepturi am(somaj ,salarii ... (vezi toată discuția)