avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legal

Buna ziua ,am mai multe neclaritati ;

1.sunt administratorul unui srl la care nu sunt angajat

2.sunt si somer

3. doresc un contract de prestari servicii cu o alta firma.

intrebare; daca din aceste prestari de servicii o sa am probabil un castig [sunt bonusat in functie de vanzari ] ,mai am dreptul sa beneficiez de somaj ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:24, 10 Martie 2015
.Nu, deoarece realizati venituri.
Indemnizatia de somaj nu poate fi cumulata cu venituri din salarii , ci doar cu venituri din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare.

art.15 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege:

a) activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de catre zilieri;
d) activitati desfasurate de persoane fizice in urma carora se realizeaza venituri din agricultura, silvicultura sau piscicultura conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) activitati in urma carora se realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.”

(3) Se considera ca nu realizeaza venituri, potrivit prevederilor art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. f), art. 34 alin. (1) lit. b) si alin. (3) lit. b) si art. 66 alin. (1) din lege:
a) persoanele care nu realizeaza venituri impozabile sau care realizeaza venituri neimpozabile in conformitate cu Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) persoanele care realizeaza venituri din salarii reprezentand plati compensatorii acordate persoanelor disponibilizate din bugetul angajatorului, in temeiul contractului colectiv de munca aplicabil;
c) persoanele care realizeaza venituri din investitii, venituri din premii si din jocuri de noroc si venituri din transferul proprietatilor imobiliare definite conform Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul alte venituri cu somajul gungureanu gungureanu Am prestat o activitate liberala pe baza unui cif in perioada in care eram angajat, din care am venituri de 5000 ron in anul trecut,iar din iulie sunt in somaj ... (vezi toată discuția)
Somaj kennya kennya BUNA ZIUA SUNT IN SOMAJ DE LA SCOALA.AM TERMINAT POSLICEALA MAI EXACT LUNA ACEASTA MI-AM DEPUS DOSARUL DE SOMAJ CRED CA DE LUNA CE VINE IL PRIMESC.INTREBAREA ... (vezi toată discuția)
In timpul somajului Capverde Capverde Buna! In timpul somajului, am aflat de la cineva neoficial, ca se poate presta o activitate de munca, in completarea venitului, pana la un anumit ... (vezi toată discuția)