avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reclamatie ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reclamatie ITM

Buna ziua,

Lucrez de 7-8 luni de zile ca sofer profesionist international , la o firma care nu vrea sa imi faca angajare. De 1 luna de zile figurez ca asigurat la CAS , cred ca mi-a facut ceva gen angajare desi eu nu am semnat nimic.
Problema sta in felul urmator : Firma refuza sa imi plateasca salariul la zi , mereu raman cu 1000 - 1500 euro in urma .
Vreau sa plec de la aceasta firma dar nu imi pot recupera banii pe care am muncit .
Am fise de concediu stampilate si semnate de administratorul firmei desi eu nu sunt angajat, nu am semnat niciun contract de munca. legitimatie de servici semnata stampilat . Inregistrari in cardul Tahograf cu zilele cand am lucrat si unde.

Imi pot recupera banii in instanta? daca da , care sunt pasii de urmat si ce sansa de reusita am , eventual cum se calculeaza despagubirile?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:58, 12 Martie 2014
nu prea ai ce face....foile de concediu dupa cum stii si tu sunt nule. esle folosesc la altceva , legitimatia nu o sa-ti fie de mare folos , iar daca prezinti cardul la vre-un control , esti pasibil si tu de vreo amenda , deoarece ai condus un camion fara sa fi angajat .

din pacate , asa se descurca patronii de camioane . poti recupera maxim ultima luna decand spui ca ai fost angajat cu contract .
Art.166 C.mun. :
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
..
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
cu ce salariu ai fost incadrat pe contract ?
poti justifica cei 1500 de euro ?
Ideea e ca eu nu am vazut nici un contract , nu am semnat nciun contract. am verificat doar online pe siteul CAS si figurez ca asigurat.

Patronul nu v-ai fi penalizat pentru munca la negru si nu v-ai fi obligat sa imi plateasca salariul minim pe economie pe pedrioada in care m-a tinut angajat la negru ?
cum am spus si mai sus , singurul lucru care te-ar putea ajuta ar fi cardul tahografic , sa arati ca ai condus/lucrat pentru cineva , dar in informatiile cardului nu apar date despre vreo firma , ci ,doar despre tine(cat ai condus , ce repaus ai avut , cati km ai mers , ce timp ,ce viteze ai prins ,ce consum ai facut ...etc...etc..). daca declari ca ai condus fara contract/la negru , intri si pe mana ARR-ului si amenzile lor si si tu destul de bine ce "statut" au .

normele legale prin care poti trage la raspundere societate pentru neplata drepturilor , sunt cele expuse de freeelis ....in rest nu poti face nimic.

foile de concediu , constituie un mare fals , caci stii destul de bine pentru ce le primeai , si o sa te intrebe iar ARR-ul ce este cu ele , si de ce apare numele tau prin rubrici...

nu-ti sunt impotriva , dar pentru prejudiciul din urma , nu prea poti face mari demersuri , decat tot in defavoarea ta.
dupa ce ca patronul nu te plateste , nu te vad bine incasand si niste amenzi .
curios sunt , cum s-ar fi descurcat in caz de vre-un accident ?

Alte discuții în legătură

Problema cu salariul, va rog frumos sa ma ajutati ! gheghecopilu gheghecopilu buna ziua ,problema mea este urmatoarea : lucrez ca sofer profesionist la o firma din romania pe comunitate , stau in germania si fac curse internationale ... (vezi toată discuția)
Diurna extern catalindirekt catalindirekt Buna ziua am si eu o întrebare .Am lucrat recent pe comunitate pentru o firma din România . In urma unei discuții cu patronul am plecat acasa fără sa imi ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu sofer tir prelatia danemarca-germania uviteb uviteb Va salut, cer consultanta/ajutor in cazul unei inselaciuni: Am muncit in calitate de sofer TIR pe Danemarca-Germania angajat pe un cap tractor a unei ... (vezi toată discuția)