Buna seara.
1. Sotul meu este in cresterea copilului. Peste 5 luni eu trebuie sa nasc din nou. Se poate ca sotul meu sa ramana in cresterea copilului pentru copilul 1 iar eu sa intru in cresterea copilului pentru cel de-al doilea?
2. indemnizatia de maternitatea de calculeaza 85% din media veniturilor brute sau nete din ultimele 6 luni? mie mi se deconteaza si transportul din care mi se retin impozit, somaj, sanatate si pensie. Se ia si acea suma in calcul?
3. de la cate saptamani se poate lua concediu de maternitate?
4. daca nu se poate ca ambii parinti sa ia CIC pentru copii diferiti se poate sa iau eu pentru amandoi? dupa ce se naste cel de-al doilea? Pana la nastere eu vreau sa lucrez.
1. - OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si Normele de aplicare a ei nu prevad explicit o asemenea situatie si de aceea va recomand sa va adresati Agentiei Judetene pentru Plati si Insoectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru concediu crestere copil (adrearea o puteti face si pe e-mail).
- Am rugamintea sa postati si aici raspunsul primit, poate mai foloseste si altora! Multumesc!
2. - In baza de calcul a indemnizatiei pentru concediul de maternitate intra toate veniturile brute pentru care angajatorul plateste cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii (intrebti contabilul firmei).
- Aceasta cota este diferita de contributia la sanatate de 5,5% care vi se retine pe statul de plata.
3. - Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
- Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea dvs., în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
- Se poate deci sa intrati in concediu de sarcina cu 84 de zile inainte de nastere (ca sa va ramana 42 de zile dupa nastere).
4. - Dvs. puteti oricand sa intrati in concediu crestere copil (CCC) in locul sotului.
- Pe perioada de suprapunere a celor doua CCC veti primi in plus 600 lei lunar.
- Dupa ce se termina CCC1 intrati direct in CCC2.
Am sunat la AJPIS si raspunsul a fost: " cum sa stati amandoi acasa? nu se poate." Singura explicatie ce am primit-o a fost: avand in vedere ca se suprapun nasterile in cei 2 ani de CCC sotul va primi pana face copilul 1- doi ani o suma de 600 ron. apoi va intra in crestere copil2. Dar nu mi-au dat un art. concret din lege care sa prevada expres. Poate ma poate ajuta cineva. Va rog!
1. - Atunci puneti aceeasi intrebare la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
- Spuneti ca AJPIS v-a spus ca nu se poate fara sa va spuna baza legala.
2. Am rugamintea sa postati si aici raspunsul primit, poate mai foloseste si altora! Multumesc!
Cand voi primi raspuns va voi anunta. Eu as vrea sa iau concediu de risc maternal 120 zile pana la nastere si dupa ce nasc sa iau concediu de maternitate de 126 zile. Se poate?
Sau daca nu se poate concediu de risc maternal sa iau concediu medical de boala.