avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2014
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2014

Buna seara.
1. Sotul meu este in cresterea copilului. Peste 5 luni eu trebuie sa nasc din nou. Se poate ca sotul meu sa ramana in cresterea copilului pentru copilul 1 iar eu sa intru in cresterea copilului pentru cel de-al doilea?
2. indemnizatia de maternitatea de calculeaza 85% din media veniturilor brute sau nete din ultimele 6 luni? mie mi se deconteaza si transportul din care mi se retin impozit, somaj, sanatate si pensie. Se ia si acea suma in calcul?
3. de la cate saptamani se poate lua concediu de maternitate?
4. daca nu se poate ca ambii parinti sa ia CIC pentru copii diferiti se poate sa iau eu pentru amandoi? dupa ce se naste cel de-al doilea? Pana la nastere eu vreau sa lucrez.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2014
utilizator86, utilizator
Cel mai recent răspuns: utilizator86 , utilizator 18:29, 5 Mai 2014
Eu aveam program redus pentru alaptat dinainte sa anunt angajatorul verbal ca sunt insarcinata. Am facut o cerere prin care am cerut sa mi se acorde acelasi program de 6 ore anexand o adeverinta de la medicul de familie ca sunt insarcinata dar mi-au spus ca nu mai e nevoie. Ca o sa fie iar umblatura la medicul de medicina muncii pentru un nou dosar. Sper sa nu fie probleme daca o sa cer concediu de risc maternal. Din cate am citit in lege:
ART. 9
În cazul în care o salariata se afla în una dintre situaţiile prevăzute
la art. 2 lit. c)-e) şi desfăşoară la locul de munca o activitate care
prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni
asupra sarcinii şi alaptarii, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin.
(1), angajatorul este obligat sa îi modifice în mod corespunzător
condiţiile şi/sau orarul de munca ori, dacă nu este posibil, sa o
repartizeze la alt loc de munca fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a
medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.
ART. 10
(1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod
obiectiv, nu poate sa îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9,
salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc
maternal, după cum urmează:
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit
potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte
drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b) după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele
prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicita concediul
şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pana la împlinirea
vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau
fractionat, pe o perioada ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul
de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical
în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute
de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de
asigurări sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care
salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale şi postnatale, conform
normelor Ministerului Sănătăţii.

Pot cere concediu de risc maternal chiar daca am program redus de 6 ore?
Puteti cere concediu de risc maternal care nu are nici o legatura cu programul redus de lucru.

Raspunsul celor de la ANPIS.


Buna ziua.


Referitor la e-mailul dumneavoastră adresat ANPIS, vă comunicăm următoarele:
Conform art. 9 alin. (2-4) din OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungeşte corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situaţii de natură a genera acest drept.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (2) se acordă o singură indemnizaţie, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă.
(4) Pe perioada suprapunerii situaţiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu suma de 1,2 ISR (600 lei) pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.
Potrivit art. 8 alin. 1 din HG nr. 52/2011pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, in cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, după caz, a stimulentului de inserţie, până la împlinirea de către copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouă situaţie dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, aceasta, la finalizarea concediului sau, după caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, optează, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţă. Pentru continuitatea acordării drepturilor, cererea trebuie să fie depusă cu 60 de zile înaintea împlinirii de către copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la această dată. În cazul în care se depăşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
(1^1) În cazul prevăzut la alin. (1), dacă persoana îndreptăţită nu a îndeplinit pentru copilul născut anterior condiţiile de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului/stimulentului lunar sau stimulentului de inserţie, însă le îndeplineşte pentru acest din urmă copil, părintele/persoana îndreptăţită care a beneficiat de concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului sau, după caz, de stimulentul lunar/stimulentul de inserţie poate opta pentru încetarea drepturilor menţionate acordate pentru copilul anterior, celălalt părinte/cealaltă persoană îndreptăţită având posibilitatea de a solicita drepturile pentru acest din urmă copil.
O zi buna!
. Eu mai am 3 luni pana nasc. Pe 1 august sunt programata deja pt operatie. Am dreptul la concediu de odihna 30 zile ( de pe anul curent si anul trecut cumulate). Eu m-am gandit sa-mi iau mai intai concediu de odihna si apoi incepand cu 1 iulie sa-mi iau concediu de boala. Medicul meu ginecolog mi-a spus ca nu e posibil. Poti sa te imbolnavesti de orice boala, atata timp cat esti in cele 63 de zile anterior nasterii ti se da concediu prenatal. Eu as fi vrut sa le iau pe toate dupa. Este adevarat? Nu pot lua concediu de boala nici de la medicul de familie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie andreea_niculae andreea_niculae buna ziua. avand in vedere ca nu raspunde nimeni la telefonul APISMB intreb aici. 1) se poate beneficia de stimulent insertie in perioada de concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate, sarcina cu risc, concediu prenatal iulian.i iulian.i Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii. Sotia este insarcinata.I s-a recomandat sa intre in concediu de sarcina cu risc.Va rog sa ma lamuriti ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie (500 lei pe luna) oanapopescu92 oanapopescu92 Am nascut anul trecut si o sa ma introc la magazin cand copilul are 10 luni ca sa iau banii aceia in plus - 5milioane pe luna. Eu o sa nasc iar in decembrie ... (vezi toată discuția)