Rog sa ma lamureasca cineva . Este corect ca un paznic de institutie publica ( scoala) sa fie incadrad cu salariul de incadrare de 530 lei la care se aduna sporul de vechime si abia ajunge la salariul minim pe economie . S-ar parea ca sporul de vechime nu mai conteaza in salarizarea aplicata de unele institutii. Mai mult decat atat este cred singura clasa de salarizare astfel aplicata , oare nu ar fi corect sa se aplice de la salariul minim pe tara , toate sporurile la care avem dreptul?
Acesta e modul de salarizare la bugetari. Salariul de baza brut trebuie sa fie cel putin egal cu salariul minim, iar la bugetari, in salariul de baza intra si anumite sporuri.
Deci e legal.
In opinia mea, nu este corecta o astfel de procedura.
Art.160 C.mun. prevede ca : Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.
Salariul de baza trebuie sa fie cel putin egal cu salariul minim brut pe economie.
Art.164 (2) C.mun. : Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.
Stiti foarte bine ca unele sporuri sunt incluse in salariul de baza conform unor acte normative, acte care deroga de la Codul Muncii. In acest fel se respecta toata legislatia in vigoare:
salariul de baza (=salariul de incadrare (grila) + sporuri incluse) => salariul minim
Atat in CM cat si in HG se vorbeste de salariul de baza minim brut nu de salariul de incadrare, iar in legislatia speciala se precizeaza ca salariul de baza este format din salariul grila (incadrare) + sporuri incluse.
Legislatia speciala se completeaza cu cea generala doar acolo unde cea speciala nu are prevederi.
"specialia generalibus derogant " - parca acesta era principiul de drept.