avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... lntelegere amiabila sau proces?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

lntelegere amiabila sau proces?

Unui locatar i s-a intamplat un accident stupid: o bucata de tencuiala de pe fatada blocului i-a cazut pe masina, spargandu-i luneta si indoindu-i tabla. Locatarul a anuntat politia, care a facut constatare la fata locului si l-a sfatuit sa dea asociatia in judecata (caz penal zic ei!!!). Drept urmare pagubitul acuza asociatia ca nu facut reparatii la fatada blocului (a mai avut un astfel de accident acum cca. 1,5 ani, cand o bucata de tencuiala de la un balcon i-a spart parbrizul) si spune ori ca va proceda conform sfatului politistilor (proces), ori sa ajunga la o intelegere cu asociatia care sa-i plateasca doar luneta urmand ca restul reparatiilor sa le suporte el.
Prima varianta (intelegerea amiabila) ar fi cea mai buna, dupa parerea mea, insa intrebarea mea este: cum i se poate deconta de catre asociatie cheltuielile cu inlocuirea lunetei? Este nevoie totusi sa mergem la un mediator unde sa ne intelegem in acest mod si apoi cu documentul medierii si factura sa-i putem deconta cheltuielile? Sau este o alta cale de rezolvare, legala, fara a se ajunge la proces?
Multumesc pentru pareri si sfaturi!
Buna ziua,
Nu este neaparat o problema penala. mergeti la un mediator si in baza acelui proces verbal de mediere despagubiti omul.
Un dosar in instanta dureaza iar costurile sunt enorme peste despagubiri (avocati, taxe de timbru, etc).
Puteti apela si la un avocat care sa incheie un P.V cu date certe in care sa se constate intelegerea amiabila.
Vedeti dv raspunsul este diferit pentru cele 2 parti implicate
Interesul primordial al proprietarului este sa isi recupereze prejudiciul constatat si consemnat de catre politie
Asociatia de proprietari are interesul sa achite prejudiciul cauzat de defectiunea la partea comuna de constructie fara a fi interesata sa mai fie obligata sa achite suplimentar c/v mediere,eventual instanta onorariu avocat+cheltuieli de judecata
Asociatia de proprietari prin comitetul executiv,in temeiul PV consemnat de politie ,poate decide acoperirea c/v luneta,suma urmand sa fie recuperata fie prin repartizare tuturor proprietarilor in lista de intretinere,fie din alte fonduri la dispozitia asociatiei de proprietari
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna ziua,
Nu este neaparat o problema penala. mergeti la un mediator si in baza acelui proces verbal de mediere despagubiti omul.
Un dosar in instanta dureaza iar costurile sunt enorme peste despagubiri (avocati, taxe de timbru, etc).
Puteti apela si la un avocat care sa incheie un P.V cu date certe in care sa se constate intelegerea amiabila.


perfect de acord ..insa nu inteleg de ce mai este necesar sa mearga la mediator.

dupa parerea mea un avocat poate redacta intelegerea pentru a fi in regula pentru ambele parti implicate si a fi siguri , omul ca-si primeste banii, asociatia ca nu va mai avea probleme. tot avocatul va gasi solutii legale si pentru a putea fi introduse cheltuielile.

nu vad ce utilitate are mediatorul care inseamna cheltuieli suplimentare, mai ales ca mediatorii nu sunt obligatoriu si juristi, prin urmare daca se solicita un act care sa stopeze un eventula proces este recomandat sa fie redactat de un specialist
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2014
Antoanela Geaman, Avocat
pare foarte simpla - o intelegere intre Asociatie si pagubit - "floare la ureche"! Ce simplu! Dar conflictul este unul care, din punctul meu de vedere are nevoie de un mediator care sa faciliteze intelegerea, asta deoarece atat pagubitul cat si asociatia vor trebui sa stabileasca si sa analizeze conditiile si termenele despagubirii. Nu e usor sa cazi la invoiala cu o Asoc de prop, va spun din propria experienta ca mediator. Sunt conflicte minore dar care sunt greu de solutionat, si nu e asa simplu cum pare la prima vedere. Pe atat de simplu cat pare pe atat e de complicat,

Ar fi indicat sa aleaga un mediator, si cu un onorariu destul de decent, ar putea discuta si analiza o solutie amiabila concreta si eficenta pentru amebele parti.

Pana la redactarea intelegerii e de discutat si analizat. De aceea e nevoie de mediator, si mediatorii asta fac - faciliteaza analiza de situatie si discutia pe solutii si optiuni amiabile. Chair si daca la mijloc e un PV ori alt document clar. Executarea obligatiilor si modalitatea de executare sunt lucruri care trebuiesc discutate si analizate. Asta facem in mediere, stimabili avocati.
pare foarte simpla - o intelegere intre Asociatie si pagubit - "floare la ureche"! Ce simplu! Dar conflictul este unul care, din punctul meu de vedere are nevoie de un mediator care sa faciliteze intelegerea, asta deoarece atat pagubitul cat si asociatia vor trebui sa stabileasca si sa analizeze conditiile si termenele despagubirii.


Cred si eu ca din punctul dumneavastra de vedere trebuie mediere, dar din punctul meu de vedere nu trebuie nici o mediere. Daca cele doua parti se inteleg de ce trebuie sa dea bani la mediator, ca sa fie o cheltuiala in plus?
De ce trebuie crescuta cheltuiala cu 20-30%, cand se poate fara?
Toti chirurgii spun "operatie", toti avocatii "proces" iar mediatorii "mediere".

Alte discuții în legătură

Daca pe bloc exista un afis cu " cade tencuiala" si masinile ... cristi1955 cristi1955 Daca pe bloc exista un afis cu \" Cade Tencuiala\" si masinile parcheaza in acel loc, in caz ca va cade tencuiala dupa fatada blocului cine suporta ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari chemata in judecata I0nutz83 I0nutz83 Buna ziua. As dori cateva pareri/lamuriri legate de un proces al asociatiei noastre cu un locatar. Suntem o asociatie de proprietari cu 180 de ... (vezi toată discuția)
Asumare responsabilitate petrica2006petrica petrica2006petrica buna ziua, saptamana trecuta mi-a cazut tencuiala de pe bloc exact pe luneta masinii parcata in fata scarii ca toate masinile si mi-a spart luneta ,as vrea sa ... (vezi toată discuția)