avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asumare responsabilitate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asumare responsabilitate

buna ziua,
saptamana trecuta mi-a cazut tencuiala de pe bloc exact pe luneta masinii parcata in fata scarii ca toate masinile si mi-a spart luneta ,as vrea sa imi spuneti daca stiti cine se face raspunzator in aceasta situatie in cazul in care la administratie era un anunt cu mesajul ca administratia nu se face raspunzatoare de pagubele produse de caderea tencuielii ,cum as putea proceda legal pt recuperarea daunii produse avand in vedere ca nu am casco
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 19:07, 19 Februarie 2011
Anunțul respectiv nu are nicio, dar nicio valoare!
Comitetul executiv răspunde pentru daune. Adresați-vă acestuia, în scris. Să zică merci că nu erau persoane pe-acolo că era caz penal! Doamne, ferește!
Administratia, de fapt asociatia de proprietari, nu poate fi exonerata de raspundere pentru daune create de caderea tencuielii si asta pentru ca proprietarii sunt obligati sa mentina condominiul in stare buna de intretinere si functionare.

Totusi, pe trotuar era loc amenajat de parcare?
Daca nu aveti CASCO puteti numai pe calea unui proces in instanta sa incercati sa obtineti plata daunelor. Dar, atentie, daca acolo era loc amenajat pentru parcare!
Eu nu am pregătire juridică, poate că uneori mai dau cu bâta-n baltă, dar cred că nu are relevanță dacă păgubitul avea sau nu avea voie să parcheze acolo. E ca și cum, dacă tencuiala căzută ar fi lovit un trecător aflat pe spațiul verde din jurul blocului, ne-am întreba ce căuta acesta pe spațiul verde?
Vă rog să mă contraziceți, dacă greșesc.
Daca tencuiala lovea un om care circula pe trotuar nici macar nu se discuta asupra responsabilitatii asociatiei, pentru ca trotuarul este spatiu pentru circulatia pietonilor.

Pentru o masina parcata intr-un spatiu nerezervat proprietarul acesteia isi asuma eventualele prejudicii, asa cum un pieton care trece strada prin loc nepermis si este accidentat isi asuma nenorocirile ulterioare. Adica e vorba de respectarea unor reguli.
Sigur, in cazul in care proprietarul autoturismului se simte pagubit, poate sa se duca in instanta si sa-si caute dreptatea, dar eu am atras atentia ca e posibil ca cineva sa-l intrebe despre acest lucru "era pe un loc de parcare?".
Chestia cu parcatul masinii pe un loc aiurea chiar are impotranta, mai ales daca proprietarul masinii are asigurare.
Acum nu o luati chiar asa. La vantoasele care au fost zilele trecute (la noi la IS un cetatean a fost aruncat de pe bloc...) nici nu se pune problema ca cineva ar fi vinovat sau nevinovat. Blocul meu este P+10. Abia renovat, dupa ce am efectuat lucrari de termoizolare a trebuit sa inlocuim si tabla de la atic deoarece nu mai acoperea toata grosime peretelui si toata apa s-ar fi scurs intre perete si polistirenul expandat...
Aceasta a rezistat f. bine - vand pont ref. lucrare, insa am avut probleme cu acoperisul catorva aerisiri care nu au mai rezistat (confectionate cu 10-15 ani in urma). Confectionate din tabla subtire de 0,5mm cu suprafata relativ mare, s-au smuls efectiv din hotzsuruburi si au ajuns pe terenul de joaca pentru copii - care din fericire nu erau acolo pe vijelia aceea. Se putea intampla o nenorocire? Da. Era vinovata asociatia? Poate, dar mortu-i "vinovat" pana la urma...
Mai era la un moment dat exemplu cu tzurtzurii de gheata de la steasina cladirilor inalte (cei mai mari tzurtzuri i-am vazut in Bucuresti de pe cladirea Universitatii, chiar in st. de autobuz, dar de f. multa vreme in urma!)...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire avarie autoturism nety2014 nety2014 De pe fatada unui balcon a cazut tencuiala si a spart luneta unui autoturism parcat la 1 m de imobil (distanta de 1 m este betonata pe aici circuland des si ... (vezi toată discuția)
Accident produs la caderea fatadei bloculuiu CristinaCB CristinaCB Buna ziua, Ma numesc Cristina si in urma cu cateva zile bucati din fatada blocului au cazut si au avariat masina mea si a unui vecin. Administratia blocului ... (vezi toată discuția)
Daca pe bloc exista un afis cu " cade tencuiala" si masinile ... cristi1955 cristi1955 Daca pe bloc exista un afis cu \" Cade Tencuiala\" si masinile parcheaza in acel loc, in caz ca va cade tencuiala dupa fatada blocului cine suporta ... (vezi toată discuția)