As dori cateva pareri/lamuriri legate de un proces al asociatiei noastre cu un locatar.
Suntem o asociatie de proprietari cu 180 de apartamente, formata din 3 scari (A-nr. 44, B-nr. 46 si C-nr.48).
Este un singur tronson de cladire format din 3 scari.
Cele 3 scari nu sunt separate fizic una de cealalta (cel putin nu la nivel vizual, adica tencuiala/fatada este intruna, fara spatiu vizibil intre o scara si alta).
Anul trecut am pierdut un proces cu un vecin caruia i-a cazut tencuiala pe masina de pe fatada cladirii de la scara C.
Dansul ne-a dat in judecata pentru pagubele produse si judecatorul i-a dat castig de cauza, spunand in motivare ca intretinerea cladirii revine in sarcina conducerii asociatiei si a obligat asociatia noastra sa-i platim daunele+cheltuieli de judecata in valoare de 7500 lei.
Comitetul executiv de la acea vreme a decis printr-o hotarare de comitet ca acele sume rezultate din proces sa fie platite doar de catre proprietarii de la scara C.
Vecinul care a castigat procesul, fiind locatar in scara C, a dat in judecata asociatia motivand ca, comitetul a luat o hotarare nelegala deoarece judecatoria a obligat Asociatia 44-48 in integralitatea ei sa plateasca sumele provenite din proces si nu o scara sau alta si cere recalcularea sumelor pentru intreaga asociatie si plata cheltuielilor de judecata.
Fostul comitet se apara spunand ca, din moment ce cheltuielile sunt defalcate pe scari, asa s-a pus si acea cheltuiala.
La noi in asociatie, cheltuielile si fondurile sunt tinute pe scari, in sensul ca, de exemplu, daca se face o reparatie la scara A, se pune pe liste doar la scara A sau se plateste din fondurile de la scara A.
Cheltuielile se pot defalca pentru ca, contoare sunt separate de caldura si apa in beci la fiecare scara, si, chiar daca factura vine pe toata asociatia sumele se impart pe scari in functie de indecsi contoarelor principale.
La Electrica, factura vine separat pe fiecare scara in parte.
Intrebarea mea este, daca mergem in judecata, avem ceva sanse de castig daca se invoca faptul ca, cheltuielile sunt defalcate pe scari?
Eu stiu ca, conform legii orice cheltuiala care se imparte pe cota-parte indiviza se pune pe lista la toata asociatia, deci nu stiu daca o defalcare pe scari are baza in lege si daca poate fi sustinuta in instanta pentru speta noastra.
Daca nu, eventual, avem vre-o baza legala in care sa ne aparam cu sanse reale in acest nou proces?
Ati avea sanse de castig numai in cazul in care ar fi stabilit in statutul asociatiei defalcarea cheltuielilor pe scari
Daca exista o hotarare a adunare generale in sensul deflacarii cheltuielilor pe scari aceasta trebuie sa fie reflectata in statut, respectiv, statutl trebuia modificat prin acordul a 2/3 dintre proprietari.
Cu atat mai putin in cazul unei decizii a CEX.
Repartizarea cheltuielilor pe scari se poate face numai in cazul utilitatilor contorizate separat, fiecare proprietar are o cota parte indiviza din intregul bloc si nu din scara lui.
Astfel ca nu se poate lua in considerare cpi pe scara.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2018 cyan, moderator
Buna ziua,
Tind sa cred ca are dreptate, fatada unei cladiri nu apartine doar unei scarii ci totului imobil...care este administrat de asociatie...
Daca cheltuielile cu zugravitul, curatenia, schimbatul unui bec, etc. se mai pot imparti "pe scara", astea nu cred...
Eu sunt presedinte la asociatia respectiva din 16.03.2018.
In statut nu scrie ca, cheltuielile se pot defalca.
Dafalcarea a inceput in momentul cand, la scara B s-a montat pe fatada o reclama si cei de acolo nu au vrut sa imparta banii cu celelalte scari.
Atunci s-a decis sa se tina evidenta separat pe scari, dar a fost o intelegere acceptata verbal si nimeni nu a comentat.
Pana acum.
Problema este ca, desi s-a intrebat si la Primarie si de acolo s-a transmis ca, daca Asociatia a fost data in judecata, toata asociatia trebuie sa plateasca si sa se puna pe liste la toti, tot nu s-a procedat asa iar acuma daca se castiga procesul de catre vecinul respectiv si se constata ca, hotararea a fost netemeiata, vom plati niste cheltuieli de judecata aiurea.
Si nu se va termina aici, pentru ca, dupa cuma a spus vecinul respectiv, va cere asociatiei sa deschida proces impotriva fostilor membrii de comitet care au luat decizia respectiva, pentru a recupera sumele care se vor cheltui cu procesul rezultat.
Atunci cand i-a cazut tencuiala pe masina si ne-a dat in judecata, s-a facut Adunare Generala in care s-au intrebat oamenii daca sa mergem in proces sau nu mergem ca sa nu generam cheltuieli de judecata.
Oamenii au hotarat sa se mearga in proces dar cand s-a pierdut procesul s-a hotarat sa plateasca doar cei de la scara de unde a cazut tencuiala.
cyan
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca intelegerea a fost acceptata verbal cu atat mai putin este temeinica hotararea de a plati numai scara unde s-a intamplat evenimentul.
In cazul in care in statut nu este precizata repartizarea pe scari a cheltuielilor de reparatii nu aveti chiar nicio sansa, trebuie sa plateasca toti.
De asemenea, de chiria spatiului pentru reclama beneficiaza toti proprietarii indiferent de scara si nivelul la care locuiesc, daca nu este stabilit altfel in statut.
De ce nu s-a repartizat chiria numai celor carora le era obturata vederea de reclama?
In cazul in care se doreste sa se faca repartizarea cheltuielilor pe cpi pe scari aceasta trebuie mentionata in statut, modificarea statutului se adopta cu 2/3 dintre proprietari si nu cu majoritate 50%+1.
Se pune intrebarea daca masina proprietarului era parcata intr-un spatiu amenajat legal si in ce conditii a cazut tencuiala pe masina lui? La ce distanta se afla fata de fatada blocului? Nu exista trotuar, spatiu verde. etc?
Comitetul actual se poate indrepta impotriva membrilor din CEx-ul trecut in conditiile in care acestia nu si-au indeplinit atributiile din legea 230/2007 intr-un termen de 3 ani de la cunoasterea situatiei.
De asemenea se poate solicita inclusiv recuperarea banilor de la proprietarii care au beneficiat de chiria spatiului pentru reclama in conditiile in care hotararea privind repartizarea banilor nu a fost legala.
Eu nu faceam parte din conducere la acea data deci nu stiu exact pe ce aparare s-a mers.
Stiu doar ca, masina dansului era parcata pe trotuar cam la distanta de aprox 1m de fatada cladirii si nu, nu era spatiu de parcare amenajat.
Asa am zis si noi exact ca si dumneavoastra dar probabil avocatul avut atunci a fost foarte slab pregatit altfel nu imi explic nici eu cum in conditiile in care nu era loc de parcare amenajat, a primit exact atatia bani cat a cerut, adica 5900 lei conform unei estimari de pe un deviz + 1600 cheltuieli de judecata.
M-as fi asteptat ca in conditiile de mai sus sa se fi obtinut de avocatul asociatiei o suma mai mica decat cea ceruta de el chiar daca nu s-a castigat procesul.
Oricum, procesul s-a pierdut, a trecut, asta e.
Problema noastra acuma e cu procesul actual, daca avem ceva sanse de castig.
Eu am sustinut ca nu avem, din moment ce judecatorul a decis ca procesul s-a pierdut din cauza ca, cine a fost in conducere atunci nu s-a ingrijit de fatada, ce vina au proprietarii de la o scara sau alta ca a cazut tencuiala?
Mergand pe aceasta logica, am sustinut ca, cel putin din punct de vedere al angajarii unui avocat, nu are rost sa aruncam banii pe fereastra mai ales ca vom avea de platit oricum avocatul lui si alte cheltuieli.
Am zis sa incercam sa facem noi o intampinare, sa ne aparam singuri dar din ce spuneti d-voastra este pierdere de timp.
Coloane apa pluviala
andradaa
Buna ziua, as dori sa intreb intr-o asociatie cu 4 scari dintre care la numai 2 s-au inlocuit coloanele de apa pluviala repartizarea cheltuieliilor se va face ... (vezi toată discuția)