avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari chemata in judecata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari chemata in judecata

Buna ziua.

As dori cateva pareri/lamuriri legate de un proces al asociatiei noastre cu un locatar.

Suntem o asociatie de proprietari cu 180 de apartamente, formata din 3 scari (A-nr. 44, B-nr. 46 si C-nr.48).
Este un singur tronson de cladire format din 3 scari.
Cele 3 scari nu sunt separate fizic una de cealalta (cel putin nu la nivel vizual, adica tencuiala/fatada este intruna, fara spatiu vizibil intre o scara si alta).
Anul trecut am pierdut un proces cu un vecin caruia i-a cazut tencuiala pe masina de pe fatada cladirii de la scara C.
Dansul ne-a dat in judecata pentru pagubele produse si judecatorul i-a dat castig de cauza, spunand in motivare ca intretinerea cladirii revine in sarcina conducerii asociatiei si a obligat asociatia noastra sa-i platim daunele+cheltuieli de judecata in valoare de 7500 lei.
Comitetul executiv de la acea vreme a decis printr-o hotarare de comitet ca acele sume rezultate din proces sa fie platite doar de catre proprietarii de la scara C.
Vecinul care a castigat procesul, fiind locatar in scara C, a dat in judecata asociatia motivand ca, comitetul a luat o hotarare nelegala deoarece judecatoria a obligat Asociatia 44-48 in integralitatea ei sa plateasca sumele provenite din proces si nu o scara sau alta si cere recalcularea sumelor pentru intreaga asociatie si plata cheltuielilor de judecata.
Fostul comitet se apara spunand ca, din moment ce cheltuielile sunt defalcate pe scari, asa s-a pus si acea cheltuiala.
La noi in asociatie, cheltuielile si fondurile sunt tinute pe scari, in sensul ca, de exemplu, daca se face o reparatie la scara A, se pune pe liste doar la scara A sau se plateste din fondurile de la scara A.
Cheltuielile se pot defalca pentru ca, contoare sunt separate de caldura si apa in beci la fiecare scara, si, chiar daca factura vine pe toata asociatia sumele se impart pe scari in functie de indecsi contoarelor principale.
La Electrica, factura vine separat pe fiecare scara in parte.

Intrebarea mea este, daca mergem in judecata, avem ceva sanse de castig daca se invoca faptul ca, cheltuielile sunt defalcate pe scari?
Eu stiu ca, conform legii orice cheltuiala care se imparte pe cota-parte indiviza se pune pe lista la toata asociatia, deci nu stiu daca o defalcare pe scari are baza in lege si daca poate fi sustinuta in instanta pentru speta noastra.

Daca nu, eventual, avem vre-o baza legala in care sa ne aparam cu sanse reale in acest nou proces?

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2018
I0nutz83, utilizator
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 14:52, 2 Octombrie 2018
Raspunderea administrarii partilor comune apartine conducerii asociatiei de proprietari reprezentata de presedinte si membrii Cex.
Proprietarii au imputernicit prin alegere in AG pe membrii Cex sa le reprezinte interesele legate de cladire iar acestia raspund in fata proprietarilor pentru indeplinirea atributiilor.
Prin neindeplinirea atributiilor cei din Cex au produs un prejudiciu proprietarilor cauzat de nerepararea fatadei. Cei din Cex pot scapa numai in cazul in care proprietarii nu au fost de acord cu constituirea fondului de reparatii.
Opinia mea este ca nu exista sanse de castig, obligatia platii pe cpi revine tuturor proprietarilor din bloc, cpi nu este individualizata pe scari ci pe bloc.
trebuie vazut dosarul, dar daca o instanta a decis asa, nu mai comentam dupa aceea. Asociatia trebuie sa achite, in integralitatea ei. Daca se dorea altceva trebuia sa se faca dovada separarii cheltuielilor in timpul procesului. Momentan, Asociatia poate fi executata.
S-au platit deja acei 7500 din procesul cu tencuiala cazuta.

Dar acum avem un alt proces cu un locatar de la sc. C, care a dat asociatia in judecata motivand ca trebuia sa plateasca toate scarile acei 7500 si nu doar scara C.

Intrebarea era daca avem sanse sa ne aparam in acest proces invocand defalcare de cheltuieli sau ce am putea invoca in apararea noastra si daca avem sanse de castig.

Va multumesc.
I0nutz83 a scris:


In statut nu scrie ca, cheltuielile se pot defalca.
Dafalcarea a inceput in momentul cand, la scara B s-a montat pe fatada o reclama si cei de acolo nu au vrut sa imparta banii cu celelalte scari.
Atunci s-a decis sa se tina evidenta separat pe scari, dar a fost o intelegere acceptata verbal si nimeni nu a comentat.
.........
la Primarie si de acolo s-a transmis ca, (...), toata asociatia trebuie sa plateasca si sa se puna pe liste la toti


Intelegere acceptata verbal nu inseamna intelegere acceptata in scris.
Judecatorul va solicita inscrisul care dovedeste defalcarea cheltuielilor pe scari.
Iar hotararile in adunarea generala se iau in scris si nu verbal.
Asa cum v-a transmis si Primaria, trebuie sa plateasca toti, indiferent de scara.
In schimb, ca sa reveniti la "normal", solicitati celor de la scara B restituirea catre restul de proprietari a chiriei aferente reclamei de care trebuia sa beneficiezii toti proprietarii.
Astfel se putea reface intreaga fatada si nu se mai ajungea in situatia de a cade tencuiala pe masina unui ghinionist.
Asa cum v-i s-a explicat mai sus repartizarea reparatiilor sau a daunelor se suporta de intreg blocul , atata timp cat formați o singură asociație . De ex. la noi am mers separat numai in cazul distrugerii voite ( se sparge un geam , reparații ușă intrare ) iar pt. fonduri de reparații , modernizare se merge pe asociație .

Proprietarul de la sc. C va avea caștig de cauză in cazul repartizării separate a daunelor .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lntelegere amiabila sau proces? miticamanea miticamanea Unui locatar i s-a intamplat un accident stupid: o bucata de tencuiala de pe fatada blocului i-a cazut pe masina, spargandu-i luneta si indoindu-i tabla. ... (vezi toată discuția)
Executare reparatii fatada bloc AvocatAsk AvocatAsk Buna ziua, Am primit in cursul anului 2017 o notificare de amenda in cazul in care nu initiem procedurile de reparatii bloc. Amenda consta in cresterea ... (vezi toată discuția)
Coloane apa pluviala andradaa andradaa Buna ziua, as dori sa intreb intr-o asociatie cu 4 scari dintre care la numai 2 s-au inlocuit coloanele de apa pluviala repartizarea cheltuieliilor se va face ... (vezi toată discuția)