avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Timp alocat reprezentantilor angajatilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Timp alocat reprezentantilor angajatilor

Buna ziua,

am citit in mai multe locuri pe net ca reprezentantii angajatilor ar avea la dispozitie 20 de ore pe luna pentru a-si exercita functia, dar nu am ajuns la un text de lege care mentioneaza aceasta. Puteti sa imi indicati legea in care se regaseste acest aspect ?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:53, 13 Martie 2014
Nu este precizat in legislatie numarul de ore alocat activitatii de reprezentare a salariatilor. Acesta se negociaza cu angajatorul si se consemneaza intr-un proces verbal sau in CCM aplicabil, daca exista.


Codul muncii:

Reprezentanţii salariaţilor
ART. 221
(1) La angajatorii la care sunt încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi la care nu sunt constituite organizaţii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariaţilor pot fi promovate şi apărate de reprezentanţii lor, aleşi şi mandataţi special în acest scop.
(2) Reprezentanţii salariaţilor sunt aleşi în cadrul adunării generale a salariaţilor, cu votul a cel puţin jumătate din numărul total al salariaţilor.
(3) Reprezentanţii salariaţilor nu pot să desfăşoare activităţi ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.
ART. 222
(1) Pot fi aleşi ca reprezentanţi ai salariaţilor salariaţii care au capacitate deplină de exerciţiu.
(2) Numărul de reprezentanţi aleşi ai salariaţilor se stabileşte de comun acord cu angajatorul, în raport cu numărul de salariaţi ai acestuia.
(3) Durata mandatului reprezentanţilor salariaţilor nu poate fi mai mare de 2 ani.
ART. 223
Reprezentanţii salariaţilor au următoarele atribuţii principale:
a) să urmărească respectarea drepturilor salariaţilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu contractul colectiv de muncă aplicabil, cu contractele individuale de muncă şi cu regulamentul intern;
b) să participe la elaborarea regulamentului intern;
c) să promoveze interesele salariaţilor referitoare la salariu, condiţii de muncă, timp de muncă şi timp de odihnă, stabilitate în muncă, precum şi orice alte interese profesionale, economice şi sociale legate de relaţiile de muncă;
d) să sesizeze inspectoratul de muncă cu privire la nerespectarea dispoziţiilor legale şi ale contractului colectiv de muncă aplicabil;
e) să negocieze contractul colectiv de muncă, în condiţiile legii.
ART. 224
Atribuţiile reprezentanţilor salariaţilor, modul de îndeplinire a acestora, precum şi durata şi limitele mandatului lor se stabilesc în cadrul adunării generale a salariaţilor, în condiţiile legii.
ART. 225
Numărul de ore în cadrul programului normal de lucru pentru reprezentanţii salariaţilor destinat în vederea îndeplinirii mandatului pe care l-au primit se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, în lipsa acestuia, prin negociere directă cu conducerea unităţii.
ART. 226
Pe toată durata exercitării mandatului, reprezentanţii salariaţilor nu pot fi concediaţi pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consiliul angajatilor farcas25 farcas25 Lucrez intr-o companie multinationala de provenienta americana care are mai multe site-uri in Europa (Germania, Franta, Olanda, Polonia, Cehia, Romania ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivelul unitatii laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Daca exista un contract colectiv de munca la nivelul unitatii,el trebuie semnat de catre toti angajatii?Daca nu,atunci angajatii de unde iau cunostinta despre ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitatea sindicatului dorina58 dorina58 Buna ziua , am o mare dilema , fac parte dintr-un sindicat constituit in anul 2007 pe structura mai multor institute de cercetare care sunt sub aceeasi ... (vezi toată discuția)