avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... evaziune fiscala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

evaziune fiscala

Buna ziua,

Se da urmatoarea speta. Cineva vrea sa se razbune pe mine si sa intarzie foarte mult un dosar penal contra lui. In cadrul acelui dosar mi s-a facut o plangere penala pentru o asa zisa evaziune fiscala din 2005. Dovezile reprezinta niste note scrise de mana, pe niste colturi de hartie in care se specifica data, incasari albe si incasari negre. Aceste note nu sunt acte contabile, nu au semnatura mea sau stampila firmei, sunt pur si simplu niste note care pot reprezenta orice. Nu a fost efectuat vre-un flagrant sau vre-un control de la garda financiara. Intrebarile mele sunt :
1) Pot fi acuzat de evaziune fiscala in cazul in care se demonstreaza ca scrisul este al meu si ca doar "incasarile albe" corespunt in contabilitate , deci "probabil" si cele negre ar putea fi adevarate ? Eventual si daca aduce ceva martori mincinosi care pot declara orice ? Ca m-au vazut cu sacul de bani in spate, etc. Ma astept la orice din partea lui.
2) Ce pedeapsa se poate primi daca cuantumul evaziunii este extrem de mic , respectiv 600 RON ? (3 % din 20 000 ron)

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:25, 27 Aprilie 2009
Pai,cum sa stabilit cuantumul evaziuni si cine a facut acest lucru?
Nu a stabilit nimeni....era o aproximare , daca adun ce scria pe acele note si aplic 3 % reiese 600 ron, e aprecierea mea. Proabil se va face o expertiza care nu va demonstra decit de sumele albe sunt corecte si atit. Cele negre nu se reflecta in nimic, poate exista doar banuiala ca ar reprezenta o suma la negru, la fel de bune pot reprezenta orice, statistici, planuri de afaceri, etc, pentru ca nu sunt acte contabile.
Evaziunea fiscala frauduloasa se întalneste sub diferite forme, cum ar fi: tinerea unor registre contabile nereale; distrugerea voita a unor documente care pot ajuta la aflarea adevarului privnd livrarile de marfuri, preturile practicate, comisioanele incasate sau platite, etc.; întocmirea de documente de plata fictive; modificarea nejustificata a preturilor de aprovizionare si a cheltuielilor de transport, manipulare si depozitare; întocmirea unor declaratii vamale falsela importul sau exportul de marfuri; întocmirea de declaratii de impunere false, când cu buna stiinta nu sunt mentionate decât o parte din veniturile realizate etc.

Declansarea actiunii de dovedire a evaziunii fiscale este nu numai pretentioasa, ci si dificila, deoarece sunt stabilite reguli foarte stricte în legatura cu ce se poate admite drept dovada, care, de regula, trebuie sustinuta cu probe materiale si cu martori.
Multumesc pentru raspuns. Asa cum banuiam , e greu de demonstrat ceva de acum 4 ani , fara sa se fi intimplat un flagrant atunci, doar pe baza de 3 ciorne scrise de mana. Este vorba doar de o sicaneala, care sa intarzie speta principala. Oricum, de curiozitate, care ar fi pedeapsa pentru o suma atit de mica ?
gosy a scris:

Buna ziua,

Se da urmatoarea speta. Cineva vrea sa se razbune pe mine si sa intarzie foarte mult un dosar penal contra lui. In cadrul acelui dosar mi s-a facut o plangere penala pentru o asa zisa evaziune fiscala din 2005. Dovezile reprezinta niste note scrise de mana, pe niste colturi de hartie in care se specifica data, incasari albe si incasari negre. Aceste note nu sunt acte contabile, nu au semnatura mea sau stampila firmei, sunt pur si simplu niste note care pot reprezenta orice. Nu a fost efectuat vre-un flagrant sau vre-un control de la garda financiara. Intrebarile mele sunt :
1) Pot fi acuzat de evaziune fiscala in cazul in care se demonstreaza ca scrisul este al meu si ca doar "incasarile albe" corespunt in contabilitate , deci "probabil" si cele negre ar putea fi adevarate ? Eventual si daca aduce ceva martori mincinosi care pot declara orice ? Ca m-au vazut cu sacul de bani in spate, etc. Ma astept la orice din partea lui.
2) Ce pedeapsa se poate primi daca cuantumul evaziunii este extrem de mic , respectiv 600 RON ? (3 % din 20 000 ron)

Multumesc anticipat,

Cum s-a stabilit ce reprezenta acele insemnari?
Poate ca mergea la piata.
Pana la pedeapsa trebuie sa se stabileasca mai inainte ca este vorba de o infractiune.

Alte discuții în legătură

Acuzatia de luare de mita eugeug eugeug daca de ex 1,,2,4,....20 de persoane te acuza ca ai pretins ceva sau ca ti-au dat ceva dar nu au nicio dovada decat cuvantul lor este luata in considerare? (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala marinescuioan marinescuioan care este condamnarea pt evaziune fiscala in valoare de apoximativ 100000 ron (vezi toată discuția)
Santaj ZburleaFlorin ZburleaFlorin Buna ziua!!! In urma cu 5 zile un prieten de-al meu a fost arestat pentru Santaj mai exact a cerut o suma de banii la o persoana si persoana respectiva a ... (vezi toată discuția)