avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Instiintare din partea unei societi de asigurari
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Instiintare din partea unei societi de asigurari

Buna seara. Scriu pentru prima data pe acest forum si va rog sa-mi dati un sfat intr-o problema. In anul 2006, unchiul meu (sofer la un SC) a acrosat o masina parcata. Ambele masini implicate erau pe Leasing si bineinteles asigurate din toate punctele de vedere. Unchiul meu (vinovatul), a facut dovada la acel moment cu asigurarea RCA, ceea ce a fost mentionat si in PV-ul intocmit de politie. Acum, societatea de asigurari a partii vatamate, i-a trimis unchiului meu prin intermediul unei case de avocatura, o instiintare ca in urma accidentului trebuie sa plateasca suma provenita din acea dauna:O Precizez ca partea vatamata si-a reparat masina pe asigurarea casco personala si nu are nicio pretentie. Ce e de facut, caci polita din 2006 nu o mai are. Se pot aplica in acest caz prevederile art. 720-1 C.pr. civ. ?? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Silviu79 , utilizator 21:08, 30 Aprilie 2009
Art.720 din cod de procedura civila priveste solutionarea litigiilor in materie comerciala,acest litigiu nu este de natura comerciala.
Unchiul dumneavoastra a anuntat si asiguratorul,a facut toate demersurile la momentul respectiv?
Asiguratorii au proprii juristi,nu au de ce sa apeleze la avocati,dar cine stie.
Societatea de asigurari a partii vatamate este in drept sa-si recupereze suma dar actiunea in regres este indreptata impotriva asiguratorului celui vinovat,de regula.
Daca unchiul nu si-a anuntat propriul asigurator,acolo poate fi problema.
eu consider ca partea vatamata, prin asigurator si casa de avocatura, a instiintat atat persoana vinovata de producerea evenimentului rutier ( adica unchiul dvs., in calitate de cond. auto ) cat si asiguratorul RCA.
Daca nu a procedat asa, e nestiinta casei de avocatura implicate, intrucat, daca nu s-au depasit limitele Ordinului CSA nr.3108/2004 aplicabil pentru accidentele rutiere produse in anul 2006, aceasta recuperare ari fi trebuit soiliitata doar firmei de asigurari, nu si soferului.
In orice caz, va trebui sa va informati si sa verificati existenta asigurarii RCA pe internet, sa raspundeti firmei de avocatura pentru ca aceasta sa redictioneze corect pretentiile sale. de multe ori, in acest domeniu, atat procurorii, judecatorii cat si avocatii au nevoie de ajutor, intrucat e un domeniu special si inca,in Romania, firmele de asigurari nu au invatat ca trebuie sa si despagubeasca, nu numai sa incaseze prime de asigurare, ca niste fonduri de investitii.
Silviu79 a scris:

Acum, societatea de asigurari a partii vatamate, i-a trimis unchiului meu prin intermediul unei case de avocatura, o instiintare ca in urma accidentului trebuie sa plateasca suma provenita din acea dauna:O Precizez ca partea vatamata si-a reparat masina pe asigurarea casco personala si nu are nicio pretentie.

Societatile de asigurari cunosc lectia privind recuperarea daunelor platite pe polita Casco - de la asiguratorul RCA al vinovatului.(Ord.20/2008)
Daca s-a ajuns la firma de avocatura/recuperare datorii, motivul (singurul) ar fi lipsa de valabilitate a politei RCA la data accidentului.(sau eroare de serie in p.v.) care a produs refuzul Asiguratorului RCA de a deconta dauna platita de cel cu Casco.La firmele de leasing,sunt dese erorile de genul intocmirii cu inarziere a reinnoirilor de polite RCA, in cazul in care aceasta sarcina nu revine utilizatorului.
Verificati pe CSA-Centrul de informare CEDAM. daca masina avea RCA valabil la data accidentului.
Va multumesc pentru sfat. Am solicitat firmei de sigurari la care avea unchiul meu RCA o fotocopie a acelei asigurari pe care tocmai am primito. Aceasta fotocopie am s-o trimit atat casei de avocatura cat si societatii de asigurai care solicita recuperarea acelei sume.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire rca in caz de deces marag68 marag68 tatal meu a decedat in urma unui accident auto produs in luna martie a acestui an. Masina a fost condusa de unchiul meu si deoarece avea atat rca cat si casco ... (vezi toată discuția)
Cum se poate solutiona un caz de daune rca si de ce acte este nevoie. laszlo82 laszlo82 Buna seara. De curand masin lui frate meu a suferit un acident rutier soferul find tata iar cel vinovat o persoan din PH dupa incident a venit Politia si a ... (vezi toată discuția)
Ajutor accident rutier cretziella cretziella am avut un accident, rutier sambata. mi s-a facut rau la volan si am intrat pe contrasens si am avut o coliziune frontala cu un alt autoturism. masinile sunt ... (vezi toată discuția)