avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in pretentii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in pretentii


Buna ziua ,

As dori sa supun o speta neclara mie : in anul 2009 doua persoane au intocmit un inscris sub semnatura privata intitulat "contract de imprumut -antecontract de vanzare -cumparare pentru niste loturi de pamant prevazute intr-un testament precum si pentru jumatate de casa ( cele doua parti fiind surori ) .Conform prevederilor daca o parte nu-i dadea suma de bani dupa un , partea cealalta trebuia sa intre in posesia bunurilor specificate in chitanta . Dupa 2 ani in care nu a primit banii ,partea pagubita a intentat un proces pentru a se da o hotarare care sa tina loc de act autentic . Instanta dupa 2 ani de proces a constatat nul antecontractul de vanzare cumparare, decizie irevocabila .
Intrebarea mea este : partea care a intentat acest proces mai poate deschide o alta actiune tot in baza acelui act , eventual pe pretentii ? Sau odata cu anularea acelui antecontract nu mai poate actiona ? In plus s-au depasit si cei 3 ani in care se putea deschide actiune in pretentii .
Va multumesc anticipat pentru amabilitate.

Cu stima
Cel mai recent răspuns: asanacheromel , utilizator 10:28, 18 Martie 2014
Dacă pe durata procesului pîrîtul nu a recunoscut creanţa (sau dacă, recunoscînd-o, de la data recunoaşterii au trecut trei ani) a intervenit prescripţia.

Chiar dacă creanţa nu ar fi prescrisă, anularea sau constatarea nulităţii antecontractului închide orice discuţie cu privire la această obligaţie, rămînînd de discutat doar creanţa în bani.
Va multumesc pentru raspuns. Am pus aceasta intrebare intrucat aceasta sentinta a fost atacata de reclamant cu contestare in anulare speciala invocand ca de fapt instanta a discriminat-o si daca nu i se poate da aceasta hotarare care sa tina loc de act autentic ar dori sa primeasca banii inapoi . Sunt acestea motive de acceptare a contestatiei in anulare a unei hotarari irevocabile de anulare a unui antecontract ?
Va multumesc anticipat ,

Cu stima
Motivele pentru care poate fi introducă contestaţia în anulare sunt strict reglementate de art.317 şi 318 din vechiul cod civil (pe care s-a judecat litigiul).

Nu cred că are vreo şansă.

Totuşi, sunt curios: pe ce temei a anulat instanţa antecontractul? Cum sună motivarea instanţei în această privinţă?
Va multumesc pentru raspuns. Sentinta la recurs suna astfel :
"Modifica sentinta . Respinge ca nefondat recursul formulat de recurenta C.L. impotriva sentintei civile nr.... si impotriva incheierii din data .... ale Judecatoriei ... Admite recursul formulat de recurenta A.C. Modifica in tot sentinta , in sensul ca respinge ca neintemeiata actiunea principala .Admite cererea reconvetionala .Constata nul antecontractul de vanare-cumparare din data de .... Obliga recurenta CL sa plateasca recurentei A.C. suma de .... cu titlu de cheltuieli de judecata.Irevocabila "
Asa cum specificam anterior impotriva acestei sentinte a Tribunalului , recurenta C.L a formulat contestatie in anulare speciala .
Credeti ca poate fi admisa ? Va multumesc inca o data pentru amabilitatea raspunsului .

Cu stima
Va rog daca cineva ma poate ajuta cu un raspuns.
Cu stima

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare speciala - hotarare care sa tina loc de act autentic asanacheromel asanacheromel Va rog : ce sanse sunt sa fie admisa o contestatie in anulare speciala la un recurs pronuntat de un Tribunal , in cazul in care instanta de recurs a anulat ... (vezi toată discuția)
Finalitatea unei contestatii in anulare asanacheromel asanacheromel Buna ziua , Va rog sa-mi explicati care este sensul unei actiuni de CONTESTATIE IN ANULARE cu privire la un proces . Daca exista o hotarare ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare - recurs asanacheromel asanacheromel Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti intr-o problema . Intr-un proces privind o hotarare care sa tina loc de act autentic , s-a dat o sentinta irevocabila in ... (vezi toată discuția)