avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sporul de 25% ( sporul de studii superioare)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sporul de 25% ( sporul de studii superioare)

Bună ziua, vă contactez deoarece am o nelămurire în privinţa acordării sporului de 25%( sporul de studii superioare). Lucrez în sistemul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de 15 ani, în anul 2012 am finalizat studiile de licenţă ( cursuri la zi) în cadrul Universităţii Vasile Alecsandri din Bacău ( profilul psihologie). După finalizarea studiilor, angajatorul trebuia să plătească un spor de 25% reprezentănd sporul de studii superioare, dar conform legii 330 ( Legea unică de salarizare) am înţeles că nu mai pot beneficia de acest spor.
Ulterior am aflat că pentru unitățile de stat legea în vigoare este 284/2010, iar odată cu intrarea ei în vigoare legea 330/2009 a fost abrogată, dar se pare că nici după această nouă lege nu s-a schimbat nimic în privința acordării sporului de studii superioare sau măcar diferenţierea pe grade în cadrul aceleaşi funcții conform legii 284/2010, articolul 13, aliniatul 2.
Colegii care au finalizat studiile pînă la intrare în vigoare a legii 330 și sub incidența legii 284/2010 beneficiază în continuare de acest spor de studii superiore.
Consider acest lucru ca fiind o discriminare. Dacă mă puteţi ajuta din punct de vedere consultativ, eu sunt deschis sugestiilor.
Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: c-tin1976 , utilizator 19:28, 14 Martie 2014
Nu este o discriminare , intrucat situatiie s-au raportat la momente diferite.
Colegii dvs au prins in vigoare prevederile legii 330/2009 si beneficiaza de acel spor, pe cand dvs ati absolvit facultatea dupa abrogarea legii.
Bine am înțeles faptul că nu este o discriminare, dar acum după aplicarea legii 284/2010 cei care au studii superioare conform articolul 13, aliniatul 2. din prezenta lege și citez :
”În cadrul fiecărei funcţii, salariile de bază se diferenţiază pe grade în cazul studiilor superioare şi studiilor superioare de scurtă durată şi pe trepte profesionale în cazul studiilor medii, respectiv pe grade profesionale în cazul funcţionarilor publici, astfel încât să se asigure posibilitatea diferenţierii salariilor de bază individuale în raport cu nivelul pregătirii profesionale a fiecărei persoane şi cu experienţa acesteia în muncă. De regulă, se utilizează 2 sau 3 grade şi, respectiv, 2 sau 3 trepte profesionale.” nu au parte de nici un beneficiu salarial ?
Legea nr.284/2010:
Art. 13.
...
(3) In cadrul fiecărui grad sau fiecărei trepte profesionale, diferenţierea salariilor de bază se face, de regulă, pe un număr de 5 gradaţii, corespunzătoare celor 5 tranşe de vechime in muncă, prevăzute la art. 11.

Art. 14. - Diferenţierea salariilor de bază, a soldelor/salariilor de funcţie şi a indemnizaţiilor lunare de incadrare se realizează prin utilizarea unor coeficienţi de ierarhizare cuprinşi in intervalul 1,00, pentru funcţia cu cea mai mică responsabilitate, şi 15,00, pentru funcţia cu cea mai mare responsabilitate in stat.

OUG 103/2013:
Capitolul I - Salarizarea in anul 2014 a personalului platit din fonduri publice
Art. 1
(1) In anul 2014, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna decembrie 2013 in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii si nu se aplica valoarea de referinta si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare prevazuti in anexele la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile ulterioare.
Mulțumesc foarte mult de ajutor, am înțeles, poate se mai schimbă ceva în anul 2015, 2016......
Probabil, deoarece textul invocat de mine mai sus, a tot fost preluat din act normativ in act normativ incepand din 2011 si pana in prezent.

Alte discuții în legătură

Salarizare bugetari miralu26 miralu26 as avea o intrebare daca se amai aplica legea cadru 284/2010 pentru personalul bugetar. in urma majorarii salariului de baza minim garantat in plata de la 1 ... (vezi toată discuția)
Echivalare studii tedissprest tedissprest o persoana care are o diploma de SUBINGINER, obtinuta inainte de 1989, e considerata ca avand studii superioare sau ca avand studii postliceala?. Cum se ... (vezi toată discuția)
Incadrare functionari publici dana2194 dana2194 De ce sunt diferente intre doua salarii de incadrare pentru consilier asistent? Unul este consilier asistent clasa de salarizare 34, coeficient de salarizare ... (vezi toată discuția)