avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Neacordarea grupei speciale de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Neacordarea grupei speciale de munca

Sunt nascut in 1967 luna octombrie.
- am lucrat timp de trei ani in combinatul siderurgic Galatigrupa 1 de munca
- mai am o vechime in min. de interne cu grupa speciala de 22 de ani, din care 2 ani nu mi se considera lucrati in conditii speciale fiind pus la dispozitia subunitatii pentru ca am fost trimis in judecata.
Dispozitia scrisa de seful meu pentru cei doi ani, dispune ca eu sa execut aceleasi activitati ca si inainte
deci in acesti doi ani, am executat aceleasi activitati ca si inainte
INTREBAREA ESTE
- CAND POT IESI ANTICIPAT LA PENSIE?
- DACA ESTE CORECT CA CEI DOI ANI NEACORDATI CU GRUPA SPECIALA IN MIN. DE INTERNE SA NU M-I SE ACORDE ? si cum pot sai recastig
- DACA ma ajuta pentru iesirea la pensie anticipata vechimea de 3 ani cu grupa 1 din civilie?

va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 18:41, 1 Aprilie 2014
Perioada de 3 ani in gr.I nu va ajuta cu nimic, intrucat ar fi trebuit sa aveti lucrati minim 5 ani inainte de 1 aprilie 2001. In ce priveste sanctiunea aplicata de conducerea unitatii este discutabila interpretarea data. Astfel, daca statutul personalului MI prevede sanctiunea care vi s-a aplicat, atunci nu se va tine cont de acesti doi ani de munca, nefiind efectuati in conditii special de munca, ca si ceilalti colegi care au executat si alte sarcini pentru care au primit incadrarea in cond.speciale, si pentru care s-au platit contributiile la CAS in cunatumul datorat pentru conditii special, ira dvs vi s-au platit pentru conditii normale. Daca nu exista nici o astfel de situatie reglementata si cotele la CAS au fost platite pentru aceleasi conditii ca si pentru cielalti colegi, atunci este clar o greseala a conducerii dvs....Abia atunci ati putea cere pe cale judecatoreasca sa va fie recunoscuta perioada de 2 ani ca fiind efectuati in gr.speciala....In caz contrar vor fi incadrati la conditii normale de munca de catre Casa de pensii,
multumesc pentru explicatie.
Totusi puteti aprecia cand pot iesi anticipat la pensie dupa datele expuse de mine?
Si cum pot afla daca CAS ul a fost oprit din salariu in aceleasi conditii la fel ca la colegi mei ?
In mod normal si legal unitatea ar fi trebuit sa va inmaneze un exemplar din fisa postului pe care ati semnat--o, atat pentru cei 2 ani cat si pentru cei anteriori. Daca nu vi s-a inmanat, aveti dreptul sa cereti, iar unitatea este obligata sa va inmaneze cate 1 ex. din fisa postului, atat pt. cei 2 ani cat si pt. un an anterior, din care sa rezulte ca ati indeplinit aceleasi atributii. Cu acestea, parerea mea este ca aveti mari sanse sa castigati in instanta. De ce sa lasati daca e dreptul dumneavoastra.
multumesc pentru incurajare/
polloctav a scris:
"Perioada de 3 ani in gr.I nu va ajuta cu nimic, intrucat ar fi trebuit sa aveti lucrati minim 5 ani inainte de 1 aprilie 2001...... ".
In ce act normativ este mentionat acest lucru ?
Pentru perioada lucrata in civilie, daca nu aveti mentiuni in acest sens, in carnetul de munca, cereti firmei unde ati lucrat sa va elibereze o adeverinta conform anexei 14 din Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010, adeverinta pe care o veti pune in dosarul ce il veti depune pentru pensionare la casa teritoriala de pensii.
Pentru cei 2 ani neacordati in grupa speciala, trebuie sa existe o motivatie legala/ judecatoreasca. Daca ati indeplinit aceleasi atributii mentionate in fisa postului, atunci trebuie sa beneficiati si de acest drept. Solicitati in scris, cu nr. de inregistrare/ data, unitatii dvs., sa va elibereze o adeverinta in acest sens.

Alte discuții în legătură

Stagiu minim de cotizare! bună seara, am lucrat efectiv 12 ani și 6 luni, din care 3ani ... Tatiana1313 Tatiana1313 Bună seara, Am lucrat efectiv 12 ani și 6 luni, din care 3ani și 4 luni în grupa 1 de munca, iar restul în condiții grele de muncă și condiții ... (vezi toată discuția)
Perioada suplimentara elekespali elekespali cum se ia in calcul la pensionare anii in care am lucrat cu GR.I de munca (pentru care se dadea 6 luni la un an lucrat efectiv) (vezi toată discuția)
Pensionare grupa i munca flavius2011 flavius2011 Buna seara, Pentru tatal meu nascut in iunie 1958, cu un stagiu de cotizare de 35 ani din care (stagiul militar 1 an si 4 luni), si grupa I munca 100 % 16 ... (vezi toată discuția)