avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cartea de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cartea de munca

Ma intereseaza daca perioada in care am fost in somaj se ia in calcul, (ca timp,) la pensie? Trebuie sa fac vreo contestatie in cazul in care raspunsul este afirmativ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: pusapopescu2013 , utilizator 11:54, 19 Martie 2014
1. Perioada de somaj indemnizat este stagiu de cotizare la pensie si sanatate , plata contributiilor facandu-se da catre Agentia de Somaj de la buget.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 27
(1) In sistemul public de pensii sunt contribuabili, dupa caz:
...
d) Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj, institutie care, pentru someri, este asimilata angajatorului;
...

Art. 31
...
(4) Contributia de asigurari sociale pentru someri se suporta integral din bugetul asigurarilor pentru somaj la nivelul cotei stabilite pentru conditii normale de munca, cu exceptia platilor compensatorii si a veniturilor de completare acordate salariatilor din industria de aparare, in perioada de reducere temporara a activitatii.
...

Va multumesc pentru raspuns, dar cred ca nu am intrebat corect.Intrebarea era:daca perioada in care esti in somaj, se pune vechime la anii de pensie.Adica daca acele 9 luni se ataseaza c vechime in munca la calculul anilor de munca pentru pensie.
Somajul nu constituie vechime in munca, ci stagiul de cotizare la pensie.

Colegul nostru v-a relatat exact aceste aspecte.

In speta, la stagiul de cotizare pentru pensie cumulat vi se va mai adauga si perioada de somaj.
1. Perioada de stagiu de cotizare la somaj este formata din:
- vechimea in munca (perioada in care ati lucrat cu contract individual de munca);
- perioadele in care s-a platit contributia la pensie (perioada de somaj indemnizat, perioada in acre ati platit contributiala pensie in baza unui contract de asigurare sociala, perioada in care ati fost in concediu medical etc.).

2. Cat ati fost somer indemnizat vi s-a platit contributia la pensia deci acaesta perioada este luata in calcul la stagiul de cotizare la pensie si la calculul punctului de pensie.

Va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu de cotizare Andreibazavei Andreibazavei Stagiuld e cotizare somaj ser va adauga la stagiu de cotizare pensie? Sau sunt doua stagii diferite? (vezi toată discuția)
Stagiul de cotizare pentru pensie anticipata mariana55_ro mariana55_ro buna ziua ! in luna august am intrebat in forum daca ma pot pensiona anticipat cu penalizare ...mi-ati raspuns si mi-ati calculat stagiul de cotizare .era de ... (vezi toată discuția)