Buna ziua,am o rugaminte-vreau sa stiu in cazul in care am suferit un accident de munca pe 25 ian.2014 in cadrul unei firme unde eram angajata de pe 29 noiembrie 2013 dar pe concediul medical nu a fost bifat codul 03-accident de munca si am dus formularele de concediu medical la firma nu trebuiau sa mi se dea banii pana acum?
Daca dosarul a plecat de la ITM din 24 februarie nu trebuia sa primesc si eu procesul verbal pana acum?-acesta imi este adus de cineva sau vine prin posta?M-am interesat la ITM si acestia spun ca trebuia sa-mi fi ajuns pana la aceasta data;la Casa de Pensii am inteles ca va ajunge o copie a acestui dosar si acolo se vor face alte cercetari si in final imi vor stabili o indemnizatie-cum se calculeaza aceasta(avand in vedere ca se calculeaza in functie de salariul de baza din ultimele 6 luni)-va trebui sa merg si la fostul angajator sa cer adeverinta cu salariul?
Am vorbit cu angajatorul si la intrebarea mea-ce se intampla cu banii pe concediul medical mi-a raspuns ca Casa de Pensii deconteaza banii dupa 4 luni-asadar sa astept 4 luni-este adevarat?Eu stiu ca banii pe concediu medical se platesc de catre angajator urmand ca acestia sa fie decontati de Casa de Asigurari-sau gresesc?Atept cu mare interes raspunsurile d-tra,va multumesc!
Solicitati in scris, cu nr. de inregistrare/ data, angajatorului, sa va elibereze un exemplar din PV de cercetare a AM si din FIAM (formularul de inregistrare a AM de catre firma).
Daca dosarul a plecat de la ITM in 24 februarie (dupa avizarea dosarului intocmit de catre angajator, fiind vorba de un AM cu incapacitate temporara) este probabil in prelucrare la angajator (intomeste formularul FIAM).
Pentru plata concediului medical puteti studia Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP si Ord. comun MMSSF+MSP nr. 213/ 362/ 2009 Norme de aplicare a legii.
Documentele necesare (cele vizand AM si castigurile salariale) se depun de catre angajator la casa de pensii. S-au depus probabil in cursul lunii martie.
Perioada de urgenta se plateste de catre angajator si apoi prin casa de pensii. In mod normal, nu ar trebui sa existe intarzieri atat de mari la plata, dar cum traim in Romania este posibil orice.
acuma probabil se cauta vinovatii de producerea accidentului si mai mult ca sigur angajatorul nu doreste sa cunoasteti continutul PROCESULUI VERBAL DE CERCETARE intocmit la fata locului de catre ei sau probabil de ITM . Procesul verbal stabileste vinovatia fiecaruia ,procesul verbal ar fi trebuit sal primiti inainte de intocmirea RAPORTULUI FIAM ,nu stiu cine intocmeste procesul verbal probabil angajatorul,prin 2011 legea zicea ca angajatorul acum in 2014 daca nu sa schimbat nimic probabil tot el dupa care il trimite la ITM pt avizare si aprobare ,itm poate cere refacerea procesului verbal depinde de declaratile dumneavoastra .Aveti dreptul sa contestati procesul verbal si ar fi indicat sa studiati cu atentie continutul findca daca sinteti de acord va fi foarte greu dupa aceia sa mai schimbati ceva .Nu este posibil sa nu aveti un venit pe perioada cit sinteti in incapacitate de munca fie ea de o luna ,doua sau mai mult.Cit priveste CODUL de pe CM va recomand MERGETI LA MEDICUL care la eliberat dinsul poate moifica acel cod in baza unor acte,(proces verbal de cercetare).Puteti dovedi cu un anumit act ca a fost accident de munca?Eu mam lovit de foarte multe probleme din cauza angajatorului care a incercat sa musamalizeze urmarile accidentului ,de trei ani de zile ma LUPT CU SISTEMUL si acest lucru se datoreaza PROCESULUI VERBAL intocmit la acea data .Pe 17 se implinesc 3 ani desi sint invalid si am o pensie de mizerie dupa 32 de ani de munca ,inca nu am putut sa aduc in fata instantei pe cei vinovati de producerea accidentului datorita SISTEMULUI BOLNAV IN CARE TRAIM