avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie copil

Buna seara, as dori sa stiu cum se poate obtine indemnizatia de copil, avand in vedere ca eu sunt casnica, iar concubinul meu lucreaza de 1 luna de zile,.ce avem de facut? Se plateste din urma? Cand se depun actele? Eu sunt in luna 8 de sarcina. Astept raspunsul dvs, multumesc anticipat!!!
Ultima modificare: Duminică, 16 Martie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:23, 16 Martie 2014
Alocaţia, indemnizaţia, stimulent de inserţie, pentru creşterea copilului, se acordă pentru fiecare nou născut.

Astfel, prin O.U.G. 124 / 2011 se introduce o modalitate de calcul unitară, se stabileşte ca toate prestaţiile sociale să se raporteze la un indicator social de referinţă (ISR).
Aşadar, raportarea la ISR nu scade cuantumul prestaţiilor (indemnizţie pentru creşterea copilului, stimulent de inserţie, alocaţie de stat pentru copil), iar în prezent valoarea ISR a fost stabilită la 500 de lei.

ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE OUG 111 / 2010, cu modificările şi completările ulterioare, PENTRU COPIII NÃSCUŢI DUPÃ DATA DE 1 IANUARIE 2011 SE ACORDÃ INDEMNIZAŢIE CREªTERE COPIL ÎN UNA DIN URMÃTOARELE VARIANTE LA ALEGERE :

1) Concediu pentru creşterea copilului în vârsta de până la un an, respectiv 3 ani (in cazul copilului cu handicap), precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR (600 de lei) şi nici mai mare de 6,8 ISR (3400 de lei).

2) Concediu până la vârsta de 2 ani a copilului şi indemnizaţie până la vârsta de 2 ani in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR (600 de lei) şi nici mai mare de 2,4 ISR (1200 de lei).

Persoanele care au optat pentru prima variantă (concediu şi indemnizaţie pâna la vârsta de 1 an), au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR (500 de lei) până la vârsta de 2 ani a copilului, în cazul reluării activităţii înainte de împlinirea vârstei de 1 an a copilului.

Persoanele care au optat pentru a doua variantă (concediu şi indemnizaţie până la vârsta de doi ani a copilului) şi realizează venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani au dreptul să beneficieze de un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR (500 de lei);

În cazul copilului cu handicap drepturile reprezentând concediu, indemnizaţie lunară, stimulentul de inserţie se acordă până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, oricând pe toată perioada.

Domenii de activitate :

1) Alocaţie de stat (de la naştere la 2 ani => 200 lei / lună, de la 2 ani la 18 ani => 42 lei / lună);
2) Indemnizaţie creştere copil, 85% din media veniturilor, până la vârsta de 1 an (între 600 lei /lună si 3400 lei / lună) sau 2 ani (între 600 lei / lună si 1200 lei / lună) [pentru copiii născuţi după 01 Ianuarie 2011];
3) Indemnizaţie creştere copil, 85% din media veniturilor, până la vârsta de 2 ani (între 1,2 ISR si 2,4 ISR / lună) [pentru copiii născuţi înainte de 01 Ianuarie 2011]
stimulent de inserţie, 500 de lei / lună până la 2 ani, pentru persoanele care au optat pentru indemnizaţie până la 1 an, şi îşi reiau activitatea mai devreme de această dată [pentru copiii născuţi după 01 Ianuarie 2011];
4) Stimulent de inserţie, 500 de lei / lună până la vârsta de 2 ani, pentru persoanele care au optat pentru indemnizaţie pâna la 2 ani si realizează venituri supuse impozitului pe venit după împlinirea vârstei de un an a copilului;

Începând cu anul 2012, pentru menţinerea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, beneficiarii care au drepturi stabilite de cel puţin 6 luni au obligaţia să îşi achite impozitele şi taxele locale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate.

În cazul persoanelor singure care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unuia sau a mai multor copii, menţinerea drepturilor la indemnizaţie, respectiv stimulent de inserţie nu este condiţionată de această obligaţie.

1) Alocaţia de stat (de la naştere la 2 ani => 200 lei / lună, d la 2 ani la 18 ani => 42 lei / lună) :

În conformitate cu prevederile Legii 61 / 1993 republicată, toţi copii cetăţeni români, străini sau apatrizi care domiciliază în România, au dreptul la alocaţie de stat în cuantum de 200 lei / lună până la vârsta de 2 ani şi 42 de lei / lună până la vârsta de 18 ani.
Alocaţia se acordă şi după împlinirea vârstei de 18 ani a copilului, dacă acesta urmează cursurile de zi ale unei forme de învăţământ liceal, organizat în condiţiile legii şi nu repetă anul şcolar.

Necesitatea completării unui dosar ce va cuprinde :
1) Dosar cu şină;
2) Cerere tip ce trebuie completată;
3) Actele de identitate ale reprezentanţilor legali - copie şi original; (mama şi tatăl cu domiciliul reşedinţă);
4) Certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită alocaţia de stat - copie şi original;
5) Pentru plata în cont bancar - extras de cont, deschis la B.C.R., ProCredit Bank, Banca Transilvania, Nexte Bank (fosta Romexterra Bank), B.R.D., Alpha Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, VOLKSBANK, UniCredit Tiriac Bank, CARPATICA, C.E.C. Bank, ATE Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Romanian International Bank (RIB), OTP bank, BANCPOST, Garanti Bank, Libra Bank, Milennium Bank ori la ING Bank pe numele solicitantului;

Alte acte solicitate după caz :
1) Certificat de căsătorie;
2) Hotărâre de divorţ;
3) Hotărâre judecătorească de încredinţare, încredinţare în vederea adopţiei, de plasament, de plasament în regim de urgenţă, de instituire a tutelei;
4) Certificat de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap etc.

Persoanele cărora li se face plata alocaţiei de stat pentru copii sunt obligate să comunice orice schimbare în privinţa componenţei familiei sau a domiciliului / reşedinţei care poate determina încetarea sau modificarea acordării drepturilor de alocaţie de stat pentru copii, în termen de cel mult 15 zile de la apariţia acesteia, inclusiv situaţia în care cetăţenii români işi stabilesc rezidenţa în altă ţară impreună cu copiii lor.

Cererea se depune la DGASPC (Direcţia Protecţie Socială) - din zona domiciliului reşedinţă şi se transmite spre soluţionare Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială de care se aparţine.
AGENŢIA PENTRU PLÃŢI ªI INSPECŢIE SOCIALÃ soluţionează cererea, prin decizie de aprobare sau respingere a acesteia şi efectuează plata alocaţiei de stat pentru copil.
Pentru cererile aprobate (la aproximativ 2 luni - 2 luni si jumătate prima plată).

Baza legislativă :

1) Legea 61 / 1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată 2009, cu modificările şi completările ulterioare;
2) Hotărarea Guvernului 577 / 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 61 / 1993 privind alocaţia de stat pentru copii, cu modificările şi completările ulterioare;
3) ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ 111 / 2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare;
4) H.G. 52 / 19.01.2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 111 / 2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.
Ultima modificare: Duminică, 16 Martie 2014
Mihail_POPA, utilizator
@haba:

Din pacate nu indepliniti conditia de baza pentru acordarea CCC: realizarea de venituri impozabile in cele 12 luni anterioare nasterii copilului.
OUG nr.111/2010:

ART. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.


Interventie moderator

@Mihail_POPA::
Va rog sa nu uitati ca orice beneficiu sau ajutor din partea statului se acorda in anumite conditii. Dvs. ati insirat beneficiile, dar ati uitat sa aratati care sunt conditiile de acordare a acestora. Asa induceti in eroare utilizatorii.
Ultima modificare: Duminică, 16 Martie 2014
ana-cer, moderator
@ haba

1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale.
Asadar, se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.

2. Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

3. Din cele relatate de dvs reiese faptul ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru a primi indemnizatia pentru CCC si, prin urmare, nici dvs si nici tatal copilului nu puteti beneficia de asa ceva.

In schimb , veti putea beneficia de alocatia de sta pentru copil in cuantum de 200 lei pana la implinirea varstei de 2 ani si de 42 lei dupa aceasta varsta pana la implinirea varstei de 18 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil priestess priestess buna seara, am si eu niste nelamuriri :) sunt in urmatoarea situatie: doresc sa raman insarcinata insa nu am cotizat la impozit pana in prezent, nefiind ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului 2012 cool123 cool123 buna ziua, cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil in 2012 ? se pot cumula contractele de munca in cazul in care sunt doua, de exemplu? ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie crestere copil pentru sot matileanca matileanca Buna ziua! sunt insarcinata si nu am lucrat ca sa imi pot lua CCC. In cazul asta am inteles ca sotul meu poate lua 500 lei sistem de inertie si merge in ... (vezi toată discuția)