avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Masa succesorala si testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Masa succesorala si testament

Buna dimineata,
Am cateva intrebari cu privire la succesiune si testament. Sunt plecata din tara de 10 ani si nu mai sunt la current cu noile schimbari in Codul Civil s.a.m.d. Bunica mea a decedat curand si a facut un testament, cat a fost in viata, in care ne lasa mie si varului meu 1/2 lui si 1/2 mie tot ce avea (proprietati, etc). Bunica noastra are 2 fete (mama mea si mama varului meu). Mama mea a murit (tatal meu s-a recasatorit si nu stiu ce intentii are), iar matusa mea (cealalta fiica) se afla intr-o institutie de boli mintale (fiind divortata). Varul meu si eu, am avut grija de bunica pana in ultima clipa de viata, indeplinindu-i tot ce dansa a cerut si vrut, fara discutii. Intrebarile sunt:
- Ce urmeaza de aici in colo? (Se deschide acest testament? De catre cine? Ce facem noi:varul meu si eu?)
- Ce obligatii avem ca si urmasi si in cat timp trebuie sa deschidem masa succesorala, avand in vedere faptul ca eu am plecat dinnou din tara, insa varul meu a ramas in casa bunicei?
- In cat timp sa ma intorc si sa am grija de aceste documente legale?
- Cam la ce cheltuieli sa ma astept, avand in vedere ca varul meu nu-si poate permite aceste cheltuieli si vor fi suportate de mine?
- La ce alte "surprise" neplacute sa ma astept? Sunt constienta ca fiica supravietuitoare poate ataca testamentul, si chiar castiga (insa nu ma deranjeaza acest lucru).

Cu alte cuvinte, bunica noastra a avut niste dorinte, iar eu ca nepoata, trebuie sa le respect si dupa moartea ei(ultima dorinta a ei fiind ca eu si varul meu sa traim impreuna in casa ei in armonie si cu buna intelegere).
Va multumesc din suflet pentru ajutor!
Ultima modificare: Duminică, 16 Martie 2014
Ina2014, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ina2014 , utilizator 11:44, 17 Martie 2014
Am uitat sa mentionez un lucru important: nu exista sot supravietuitor-bunicul nostru a murit in urma cu 20 de ani.

Multumesc frumos pentru ajutor.
Aveti un termen de un an de la data decesului bunicii pentru a accepta mostenirea acesteia (atat mostenirea legala cat si cea testamentara). Declaratia de acceptare expresa (la notar/la consulat) va pune la adapost de orice surprize.

Apoi puteti dezbate succesiunea cand aveti dvs. timp si varul ceva bani (cu precizarea ca nefinalizarea succesiunii in termen de doi ani atrage si plata unui impozt de 1% din valoarea masei succesorale).

Nu scrie explicit, dar presupun din exprimarea dvs. ("bunica mea a decedat curand"/"mama mea a murit") ca mama dvs. a decedat inaintea buncii.

Daca da, atunci nu aveti a va face griji nici despre intentiile tatalui, nici despre ale surorii mamei. Dvs. ati primit prin testament tot atat cat vi se cuvine si ca mostenitor legal (jumatate din mostenire) in calitate de descendent al fiicei predecedate a bunicii.
Stimata doamna/domnisoara Romascanu,

Este corect, mama mea a murit in 2006, tatal s-a recasatorit dupa (nu stiu exact cand). Bunica mea a decedat saptamana trecuta si deja, rudele si prietenii varului meu (inclusiv tatal meu) ne pun pe jar cu aceste proprietati. Varul meu e foarte speriat si sincer, il inteleg. Nu vrea sa fie dat afara din casa bunicii si vreau sa fiu sigura ca il pot proteja impotriva oricui (legal). Pentru ca eu nu stau in Romania, el locuieste acum acolo si eu sunt total de acord cu alegerea lui. Momentan, l-am sfatuit sa le spuna tuturor sa ne lase sa ne plangem mortii in pace si apoi le dam si lor (prieteni, rude, parinti,etc) raspunsurile pe care le vor (desi eu nu le-as spune nimic). Ma bucur din suflet sa stiu ca il pot proteja si poate gasi liniste si comfort in casa bunicei noastre, asa cum a vrut dansa.
Acum ne vom ocupa de aceste acte si incet-incet ne punem pe picioare.

Trebuie sa faca si el acceptare expresa?

Va multumesc dinnou pentru toate sfaturile si pentru timpul acordat!

Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2014
Ina2014, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar fi bine. Nu trebuie (varul stapaneste deja bunurile succesorale, va plati impozit presupun, dvs. nu-i contestati calitatea etc) dar nici n-ar strica.

Pietenii!? Ce treaba au prietenii cu succesiunea bunicii? Sa-si vada de-ale lor!
Tatal dvs.? Aşişderea! Tatal dvs. si bunica nu sunt rude. Iar mama dvs. a murit inaintea bunicii. (la momentul decesului mamei dvs. nu exista nici un varf de ac cu titlu de mostenire de la bunica, pentru bunul motiv ca bunica dvs. era inca vie si neingropata).

Alte rude? Ce fel de rude? Mai aveti frati/surori dupa mama?
Din cele ce ati scris pana acum rezulta ca varul dvs. are a se "teme" doar ...dvs. (nu e cazul) si de propria lui mama (fiica in viata a bunicii).

Si cu testament si fara testament dvs. vi se cuvine jumatate din averea bunicii.
Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2014
romascanu, moderator
Buna ziua Doamna/Domnisoara Romascanu,

Nu mai exista alti frati/surori din aceasta familie si din pacate, varul meu si eu am ramas singuri(in cazul meu tatal s-a recasatorit, iar in cazul lui, mama lui e in situatia in care e). Cand ma refer la alte rude,spun de copiii fratilor bunicului (sotul bunicei decedat deja), care n-au venit sa ne dea sfaturi cand bunica era in viata, tatal meu si pritenii varului meu- dar se gasesc toti acum sa vina sa se amestece.

In fine, asta din jurul nostru e o drama de 2 lei creata de oameni care habar nu au despre ce vorbesc. In jurul meu, cand sunt eu acasa, nici unul nu vine sa spuna ceva (nu au curaj sa faca asta de fata cu mine), insa cand plec, toti "sar" pe varul meu si au tendinta sa il intimideze si/sau influenteze cu cate ceva.

Nu cred ca varul meu isi va permite sa plateasca nici impozitul si nici vre-o taxa de succesiune si cheltuielile vor cadea pe mine, ca de obicei. De-asta incerc sa vad la ce costuri sa ma astept pentru noi doi.
Va multumesc dinnou pentru tot! :)
Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2014
Ina2014, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul la masa succesorala? gioarsa gioarsa Buna ziua, Incerc sa aflu daca legal sunt singurul indreptatit sa am pretentii legale la bunurile ramase in in urma bunicii mele. Este vorba de bunica ... (vezi toată discuția)
Succesiune ion01 ion01 In 1997 am cumparat o casa (CU CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE) de la o persoana in varsta, necasatorita, fara parinti in viata si fara copii. In 2009 mi-a ... (vezi toată discuția)