avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

In 1997 am cumparat o casa (CU CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE) de la o persoana in varsta, necasatorita, fara parinti in viata si fara copii. In 2009 mi-a testat mie toata averea mobila si imobila de care dispunea devenind legatar universal. In septembrie 2009 batrana a decedat Practic ar mai fi de impartit cu o sora a acesteia (care este in viata) un ha de pamant. Acesta este dat pe un titlu de proprietate in care autor este mama lor si ambele ca mostenitoare Sora are la randul ei alt titlu de proprietate cu autor tatal acestora dar in care este trecuta numai ea ca mostenitor. Vrand sa fac succesiunea, aceasta are acum pretentii din casa care am cumparat-o si din terenul unde sunt ambele xa mostenitoare. pana la moarte batrana a locuit in casa pe care am cumparat-o si sunt singura care i-am acordat ingrifire. Cum e drept?
Cel mai recent răspuns: ion01 , utilizator 12:45, 24 Iulie 2010
Sora batranei de la care ati cumparat casa nu are dreptul la aceasta intrucat nu mai face parte din masa bunurilor succesorale., insa terenul va intra in masa partajabila.
Pt bunurile cumparate nu are nici un drept, nici pt cele lasate prin testament.
Are partea ei din terenul unde apare mostenitoare cu sora ei, restul dvs.

Nu imi dau seama la terenul unde apare cu tatal ei, nu erau surori de tata? care e ordinea deceselor ( tatal si testatoarea)?
cand cele doua surori erau minore (aprox. 7-8 ani), parintii lor s-au despartit, fetele ramanand in grija tatalui. La aprox. un an, acesta s-a recasatorit si a alungat de acasa una din fiice trimitand-o la mama ei. Aceasta a locuit impreuna cu mama ei si prin anii 1970 si-au construit casa pe care eu am cumparat-o in 1997. Mi se pare incorect ca pe titlul de proprietate al surorii ei, (pe partea de teren ce provenea de la tatal lor) nu au fost trecute ca mostenitoare ambele surori. Pot cere asta in instanta pentru a intra la masa succesorala?
Puteti incerca.
Oricum, daca sunteti legatar universal puteti solicita introducerea in masa succesorala a intregului patrimoniu aflat in proprietatea testatoarei la data deschiderii succesiunii ( data decesului). Daca tatal ei a murit primul aveti sanse ( pt ca intra si cota parte a mostenirii dupa tata).
Da, tatal a murit primul. Succesiunea dupa tata s-a tinut dar terenurile nu au intrat in masa succesorala fiind inainte de 1989.
va multumesv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare efect testament slivneanu2001 slivneanu2001 Buna ziua in 1997 tatal meu a lasat un testament autentic unde scrie ca eu ca fiica am rezerva descendentului si ca o instituie pe verisoara mea legatar ... (vezi toată discuția)
Testament mirunapetre mirunapetre Mama mea a mostenit un apartament prin testament fiint legatar universal,defuncta a facut testamentul in 1997 fiind vaduva fara rude in ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea mamei vitrege florinahiba florinahiba Mama a murit in 1985 la varsta de 36 ani; am ramas 5 cpiii intre 16 si 7 ani. Mama impreuna cu tata au construit o casa cu doua nivele, parter si etaj 1, pe ... (vezi toată discuția)