In anul 2008 am preluat o firma in care sunt administrator, iar sotul meu este asociat. Din august 2008 firma nu a mai avut activitate,dar are un credit ipotecar la banca la care e restanta din cauza situatiei economico-financiare(s-a garantat cu imobilul sotului) si a acumulat si datorii la finante. Mentionez ca nu avem alte proprietati nici unul dintre noi. Contabilul ma sfatuieste sa introduc falimentiul. Ce mi se poate intampla mie daca nu am alte proprietati care pot fi executate? Eu nu am avut cartea de munca pe firma si doresc sa ma intorc sa lucrez in sistemul bugetar. Mi se poate pune poprire pe salariu ? E mai bine sa introduc falimentul ? Banca ma poate executa daca am restante. Ma gandesc ca pierd apartamentul ,indiferent se situatie. Daca incepe executarea si intre timp ma redresez financiar si platesc se poate opri executarea?
Dar daca platesc si datorita faptului ca nu se mai pot desfasura activitati pe firma se declara falimentul?
Ce pot sa fac?
Imobilul este doar al sotului?sa inteleg ca este bun propriu?Ar fi fost mai bine daca erati amandoi proprietari. In acest caz ati fi stiut ca banca nu poate executa decat "jumatatea sotului"si asta dupa ce solicita in prealabil partajarea bunurilor. Mai trecea timp si poate reuseati sa faceti rost de ceva bani. Problema este acel credit. De principiu un SRL raspunde in limita capitalului social astfel ca , de principiu, nu pot fi urmarite bunurile personale.Spun de principiu, intrucat intr-o procedura a insolventei se vor analiza cauzele care au determinat falimentul NUmai daca se va dovedi ca administratorul a fraudat societatea, se va putea cere atragerea raspunderii administratorului.
Cred si eu ca ar fi mai bine sa cereti deschiderea procedurii insolventei macar pentru a opri curgerea penalitatilor pentru creantele bugetare...care nu se opresc niciodata.Discutati si cu un lichidator.
Mai grava este problema creditulu, daca deja aveti restante, este foarte posibil ca Banca sa inceapa executarea. Nu vi se va pune proprire pe salariu.Datoria care exista este a societatii nu a dvs., ca persoana fizica. Banca are insa ipoteca pe care o poate valorifica.
Incercati sa discutati cu banca, desi sansele sunt minme. Incercati sa refinantati creditul dar avand in vedere conditiile economice actuale si in acest caz sansele sunt minime. Ideal ar fi sa puteti mentine firma pana va achitati creditul, alta solutie nu vad.
Incercati sa platiti finanatele macar plati partiale.Daca vor vedea ca platiti cate ceva poate nu vor da drumul la executare.
Avantajul in cazul in care va cereti singuri insolventa este ca puteti sa va desemnati lichidatorul in propriul dosar. Creditorii din comitet il vor putea schimba, daca nu sunt de acord cu acesta.
Insolventa duce la suspendarea executarilor silite si a proceselor impotriva dvs. ca firma, nu ca persoane fizice. Garantia fiind a persoanelor fizice garante pentru firma in insolventa, imobilul se poate executa in continuare, chiar daca firma intra in insolventa. Partea buna cu insolventa este ca nu se mai adauga dobanzi si penalitati creantelor nascute anterior deschiderii procedurii, decat in cazul in care aceste creante sunt garantate si garantia lor acopera si dobanzile respective. Din momentul in care valoarea creantei la care se adauga dobanzile ating valoarea garantiei pentru acea creanta, nu se mai pot calcula dobanzi. Astfel, daca datoria dvs. ca firma la banca depaseste valoarea apartamentului ipotecat, aveti avantajul ca se ingheata creanta la acest nivel.
Imobilul este doar al sotului obtinut prin mostenire. Valoarea de ipoteca este mai mare decat creditul luat ,cu 8000 de euro, dar din nefericire nu stiu daca se poate vinde la acea valoare avandu-se in vedere situaria economico-financiara. Eu personal am incercat sa- l vand dar nu am gasit cumparator.
Firma a ajuns in aceasta situatie datorite rezilierii contractului(am prestat servicii pentru o societate)fara sa se respecte anumite clauze .
Insolventa
micucatalin
buna seara am o intrbare la care va multumesc mult daca imi raspundeti.Ca si persoana fizica am ipotecat un imobil pentru o societate comerciala la care sunt ... (vezi toată discuția)