avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Aviz concediere \\"insuficienta profesionala\\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Aviz concediere "insuficienta profesionala"

Lucrez de 21 ani in aceeasi institutie. In ultimii 4 ani nu mi s-a asigurat nici un curs de formare profesionala, angajatorul refuzandu-mi un curs solicitat in 2009 pe motiv de bugete reduse (cursul era in afara tarii).

Acum cateva luni, o data cu venirea unui sef nou, expat, acesta, la doar 3 luni de la instalare, mi-a facut o evaluare anuala scrisa cu calificativul "insuficienta profesionala" , comunicandu-mi in scris intentia de a pune capat contractului meu de munca incepand cu luna iulie 2014. Pe parcursul celor cateva luni in care am lucrat impreuna, nu mi s-a facut nici un raport de activitate in scris care sa denonte nemultumiri legate de rezultatele mele sau sa mi se ofere mijloace si instrumente de imbunatatire a acesteia.
Nu am semnat inca documentul de evaluare, dar dat fiind natura muncii mele (consultanta) motivele insuficientei invocate sunt atacabile gen: "in lucrarea X nu am anticipat o schimbare legislativa, informatiile sintetizate se reduc la cele aparute in presa etc).
Mentionez ca nu mi s-au pus la dispozitie cursuri de formare, instrumente suplimentare de lucru altele decat cele specifice muncii de birou (PC fix+ acces internet+ telefon fix), prin urmare motivele invocate sunt atacabile. Nu doresc sa ajung insa in instanta si as vrea sa negociez amiabil pastrarea postului (sansele unui alt post in institutie sunt aproape nule sau minime). Ce sfaturi imi puteti da in conditiile in care natura muncii mele, aceea de a redacta lucrari de consultanta este atat de usor interpretabila? In decusrul celor 21 de ni de cariera am cunoscut aproximativ 6 sefi expati si m-am adaptat de fiecare data cerintelor fiecaruia fara sa existe nici macar un incident de acest gen. Seful mi-a comunicat verbal ca doreste sa aduca pe postul meu o persoana pe care o cunoaste de multi ani.
1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

2. Daca se pune problems concedieri dvs pentru necorespundere profesionala, atunci angajatorul va trebui sa procedeze astfel:
Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala (art.61 lit.d C.mun.) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

art. 64 C.mun. prevede:
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

3. Pentru dispunerea unei astfel de concedieri este necesara parcurgerea mai multor etape, astfel:
a) Evaluarea salariatilor
Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

b) Trecerea intr-o alta munca
Potrivit art. 64 din Codul muncii, in cazul in care dispune concedierea pentru necorespundere profesionala, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala a salariatului.
Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului pentru a-si manifesta expres consimtamântul cu privire la noul loc de munca oferit. In cazul in care salariatul nu isi manifesta expres consimtamântul in termenul de 3 zile, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

c) Preavizarea concedierii
Concedierea pentru necorespundere profesionala este asimilata concedierilor din motive neimputabile salariatului, motiv pentru care salariatul beneficiaza in acest caz de dreptul al preaviz.

Durata termenului de preaviz a fost majorata prin lege la 20 de zile lucratoare (in trecut termenul era acelasi, dar stabilit prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel national). Fireste, contractele colective de munca vor putea prevedea un termen de preaviz mai indelungat.

d) Notificarea agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca
In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante, compatibile cu pregatirea profesionala a salariatului, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale a acestuia.

e) Emiterea deciziei de concediere
Decizia de concediere se emite in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care angajatorul a luat la cunostinta necorespunderea profesionala a salariatului.
[ link extern ]
Multumesc mult Freelis, dar postarea ta reda pasii procedurali care trebuiesc urmati de catre angajator in concedierea mea, iar din punctul acesta de vedere nu mai ajuta cu nimic (asa cum am precizat, sunt consultant intr-o institutie straina si am reflexul documentarii, am parcurs deja Codul Muncii).

As avea nevoie de un sfat de la un avocat care a mediat sau a aparat un client intr-un caz asemanator.
Am nevoie de contraargumente legale cu care sa combat aceasta evaluare. Am precizat deja ca am peste 20 ani vechime in aceeasi institutie si in toti acesti ani am evaluari positive, desi s-au schimbat mai bine de 6 superiori, toti straini. In aceste conditii, o evaluarea profesionala bazata pe insuficienta profesionala nu poate fi decat o chestie subiectiva, bazate pe exigente si interese personale ale superiorului actual.
Unul din argumentele puternice de care doresc sa ma folosesc este acela al lipsei oricarei formari profesionale in ultimii 4 ani, mai mult chiar, a refuzului unei formari care mi-a fost propusa de institutia superioara fata de care ne subordonam in anul 2009, pe motivul restrictiilor bugetare. In conditiile nerespectarii art. 192 din Codul Muncii, angajatorul poate dispune concedierea pe motiv de « insuficienta profesionala »?

Daca exista alte opinii ale avocatilor, care au avut cazuistica legata de speta acesta si au mediat conflicte de munca, va multumesc pentru prezentarea opiniei.
Concedierea poate fi dispusa de angajator , chiar daca nu ati participat la cursuri de formare profesionala.

Daca acei pasi prezentati mai sus nu sunt respectati , atunci va ajuta faptul ca , concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.


Dispoziţiile Codului muncii nu reglementează obligaţia salariatului de a se perfecţiona profesional, ci numai obligaţia angajatorului de a asigura formarea profesională a salariaţilor.
Art.192 C.mun. reglementeaza obiectivele formarii profesionala, in art.194 C.mun. este prevazuta obligativitatea programelor de formare profesională.

Daca lucrati in sectorul bugetar, atunci aveati la indemna promovarea unei contestatii impotriva acelei evaluari.
Necorespunderea profesionala a salariatului presupune fie o necunoastere, fie o stapanire insuficienta a regulilor specifice unei profesii, meserii si care trebuie a fi dovedite de catre angajator, revenindu-i obligatia de a proba carentele profesionale ale salariatului. Cunostintele, aptitudinile si performantele profesionale ale salariatului trebuie sa fie apreciate inconcret, in raport cu atributiile si cerintele postului respectiv, cu natura activitatii, precum si cu locul si rolul postului respectiv in ierarhia functionala a unitatii si in cadrul activitatii desfasurate in unitate in general.
Pentru a se considera ca salariatul este necorespunzator profesional, trebuie ca neindeplinirea unor sarcini de serviciu sa nu fie urmarea culpei salariatului.

Art. 77 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/29.12. 2006 reglementa procedura de evaluare prealabila concedierii:
" - evaluarea prealabila - se face de catre o comisie numita de catre angajator din care face parte si un reprezentant al sindicatului;
- necorespunderea profesionala poate fi sustinuta de catre comisie prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare teoretica, practica si alte probe;
- daca salariatul este considerat necorespunzator in urma examinarii, are dreptul de a contesta hotararea comisiei in termen de 10 zile de la comunicare; contestatia se adreseaza aceleiasi comisii care este competenta sa-si reexamineze hotararea anterioara;
- in cazul in care salariatul nu a formulat contestatia in termenul de 10 zile, sau daca, dupa reexaminare, hotararea comisiei este mentinuta, angajatorul poate sa emita si sa comunice decizia de concediere pentru necorespundere profesionala, act ce trebuie sa cuprinda rezultatul cercetarii prealabile a salariatului in cauza;
- termenul de 30 de zile calendaristice in care, potrivit art. 62 alin. 1 din Cod, angajatorul este in drept sa emita decizia de concediere - - pentru necorespundere profesionala incepe sa curga de la data scurgerii termenului de 10 zile (in care poate fi formulata contestatia de catre salariat) sau de la data la care comisia s-a pronuntat in sensul mentinerii hotararii anterioare.
Comisia va convoca salariatul si ii va comunica acestuia in scris, cu cel putin 15 zile inainte:
a) data, ora exacta si locul intrunirii comisiei;
b) modalitatea in care se va desfasura examinarea.
Examinarea va avea ca obiect activitatile prevazute in fisa postului salariatului in cauza.
In cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai in masura in care salariatul in cauza a facut obiectul formarii profesionale in respectiva materie. "
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2014
Zinaida Ciornii, Consultant resurse umane
Fiecare sef "expat" are dreptul sa isi construiasca echipa in care sa aiba incredere. Munca de consultant este sensibila la orice schimbare de politica a firmei si de conducere, aspect pe care cred ca il cunoasteti deja. Chiar daca ati formula o actiune in instanta, sansele dvs ar fi reduse , intrucat reorganizarea si politica de personal sunt apanajul conducerii, mai ales daca aceasta respecta procedura interna si cea prevazuta de legea speciala (sau cea generala-Codul Muncii) aplicabila institutiei in care lucrati.
Opinia mea este sa discutati despre posibilitatea trecerii dvs pe un alt post existent in organigrama, chiar daca pierdeti ceva la salariu, cu atat mai mult cu cat in present situatia economica si sociala este dificila si nimeni nu se inghesuie sa angajeze consilieri care, probabil sunt de formatie profesionala diferita de ceea ce fac ori au la baza o specialitate diferita de obiectul de activitate al institutiei respective.
Ca sa inchei in aceeasi nota, ganditi-va ca in lumea reala, campul cu flori al muncii are nevoie si de oameni care sa dea cu sapa sau care sa ude culturile sadite, ci nu numai de naratori care sa povesteasca despre cum sa fie tinuta sapa sau furtunul.Success!

Alte discuții în legătură

Concediere necorespundere profesionala mirela onea mirela onea Buna ziua Va solicit ajutorul in cazul in care, ca reprezentant angajator, as dori sa concediez o persoana ptr. ca nu corespunde profesional locului de ... (vezi toată discuția)
Ref.concediere daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti ce documente trebuie intocmite pentru ca un salariat sa fie concediat pt. necorespundere profesionala. Exista in cadrul societatii un ... (vezi toată discuția)
Concedierea AAURICA AAURICA concedierea pentru necorespundere profesionala... \"pasii\"... (vezi toată discuția)