Lucrez de 21 ani in aceeasi institutie. In ultimii 4 ani nu mi s-a asigurat nici un curs de formare profesionala, angajatorul refuzandu-mi un curs solicitat in 2009 pe motiv de bugete reduse (cursul era in afara tarii).
Acum cateva luni, o data cu venirea unui sef nou, expat, acesta, la doar 3 luni de la instalare, mi-a facut o evaluare anuala scrisa cu calificativul "insuficienta profesionala" , comunicandu-mi in scris intentia de a pune capat contractului meu de munca incepand cu luna iulie 2014. Pe parcursul celor cateva luni in care am lucrat impreuna, nu mi s-a facut nici un raport de activitate in scris care sa denonte nemultumiri legate de rezultatele mele sau sa mi se ofere mijloace si instrumente de imbunatatire a acesteia.
Nu am semnat inca documentul de evaluare, dar dat fiind natura muncii mele (consultanta) motivele insuficientei invocate sunt atacabile gen: "in lucrarea X nu am anticipat o schimbare legislativa, informatiile sintetizate se reduc la cele aparute in presa etc).
Mentionez ca nu mi s-au pus la dispozitie cursuri de formare, instrumente suplimentare de lucru altele decat cele specifice muncii de birou (PC fix+ acces internet+ telefon fix), prin urmare motivele invocate sunt atacabile. Nu doresc sa ajung insa in instanta si as vrea sa negociez amiabil pastrarea postului (sansele unui alt post in institutie sunt aproape nule sau minime). Ce sfaturi imi puteti da in conditiile in care natura muncii mele, aceea de a redacta lucrari de consultanta este atat de usor interpretabila? In decusrul celor 21 de ni de cariera am cunoscut aproximativ 6 sefi expati si m-am adaptat de fiecare data cerintelor fiecaruia fara sa existe nici macar un incident de acest gen. Seful mi-a comunicat verbal ca doreste sa aduca pe postul meu o persoana pe care o cunoaste de multi ani.
Stimate domn... nu vorbeam de sarcina probei ci de dovada sustinerilor formulate...
si totodata, precizez ca necorespunderea profesionala nu tine de o etapa temporara, nu tine de vina angajatului, de a indeplini in mod corespunzator activitatea desfasurata. Evaluarea realizata pentru necorespundere profesionala are la baza evaluarea periodica a salariatului...
Multumesc inca o data tuturor interventiilor pentru sfaturile oferite. Intre timp au aparut elemente noi, interesante in cazul meu:
1 . superiorul ierarhic a acceptat sa scoata din evalurea mea termenul de "insuficienta profesionala"
2. mi-a forwardat "din neglijenta" sau ca proba, un email in care se specifica de catre directia RH din tara de origine a institutiei ca, in urma solicitarii sale, se va proceda la concedierea mea "tinand cont bine inteles de legislatia tarii" . Deci, exista o dovada scrisa ca aceasta concediere are la baza o solicitare personala, si va trebui facut de asa natura pentru a cauta o portita legislativa in Codul Muncii din Romania pentru a o justifica. In acelasi email se specifica numele persoanei care va inlocui postul meu precum si existenta unui alt post care va fi disponibil in cadrul departartamentului, acesta nefiind nominalizat pe persoana. Angajatul face astfel dovada existentei a doua posturi disponibile in cadrul structurii (al meu- deja atribuit - si al unui coleg care va parasi Romania) fara sa imi propuna, conform codului muncii, nici unul din aceste posturi.
Banuiesc ca se va insista pe primirea unor pachete compensatorii (care nu ma intereseaza) si se va cere demisia mea.
In aceasta situatie, ce ma sfatuiti? Multumesc inca o data.