avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Aviz concediere \\"insuficienta profesionala\\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Aviz concediere "insuficienta profesionala"

Lucrez de 21 ani in aceeasi institutie. In ultimii 4 ani nu mi s-a asigurat nici un curs de formare profesionala, angajatorul refuzandu-mi un curs solicitat in 2009 pe motiv de bugete reduse (cursul era in afara tarii).

Acum cateva luni, o data cu venirea unui sef nou, expat, acesta, la doar 3 luni de la instalare, mi-a facut o evaluare anuala scrisa cu calificativul "insuficienta profesionala" , comunicandu-mi in scris intentia de a pune capat contractului meu de munca incepand cu luna iulie 2014. Pe parcursul celor cateva luni in care am lucrat impreuna, nu mi s-a facut nici un raport de activitate in scris care sa denonte nemultumiri legate de rezultatele mele sau sa mi se ofere mijloace si instrumente de imbunatatire a acesteia.
Nu am semnat inca documentul de evaluare, dar dat fiind natura muncii mele (consultanta) motivele insuficientei invocate sunt atacabile gen: "in lucrarea X nu am anticipat o schimbare legislativa, informatiile sintetizate se reduc la cele aparute in presa etc).
Mentionez ca nu mi s-au pus la dispozitie cursuri de formare, instrumente suplimentare de lucru altele decat cele specifice muncii de birou (PC fix+ acces internet+ telefon fix), prin urmare motivele invocate sunt atacabile. Nu doresc sa ajung insa in instanta si as vrea sa negociez amiabil pastrarea postului (sansele unui alt post in institutie sunt aproape nule sau minime). Ce sfaturi imi puteti da in conditiile in care natura muncii mele, aceea de a redacta lucrari de consultanta este atat de usor interpretabila? In decusrul celor 21 de ni de cariera am cunoscut aproximativ 6 sefi expati si m-am adaptat de fiecare data cerintelor fiecaruia fara sa existe nici macar un incident de acest gen. Seful mi-a comunicat verbal ca doreste sa aduca pe postul meu o persoana pe care o cunoaste de multi ani.
??? sa inteleg ca fie care sef "expat" , ori de cate ori va construi o echipa in care sa aiba incredere, va concedia salariatii sai?
Pardon... sanse de a castiga asemenea actiune sun farte mari...
Referitor la posibilitatea de a trece pe alte posturi existente in societate: Conform
prevederilor art. 64 alin. (1) din Codul muncii, republicat, rezulta ca angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului allte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala, sau dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina muncii.
In cazul in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina muncii.
Buna ziua

Cu scuzele de rigoare pt intarziere, va multumesc pentru raspuns, in special pentru raspunsul documentat si la obiect al al dnei avocat Zinaida.
Situatia este urmatoarea;
-institutia respectiva nu are alte posturi disponibile, deci nici in cazul in care as accepta o retrogradare profesionala si evident salariala, nu as putea fi pastrat din lipsa de posturi.
- integrarea mea pe piata muncii are sanse reala apropiate de zero, sunt constienta, intrucat am lucrat peste 20 ani in aceeasi institutie pe o munca extrem de nisata, imediat dupa absolvirea facultatii, avand evident putin peste 40 ani, varsta la care integrarea in piata muncii din Romania, o piata imatura, este extrem de dificila sau imposibila.
Din motive anume, am numit munca mea de consultant pentru a pastra confidenta instiututiei, pentru ca presupune printre altele redactarea unor lucrari de prezentare a diverselor sectoare de activitate,legislatie, tendinte, dar incadrarea nu este exact aceasta si fisa postului vizeaza si alte atributii profesionale.

Ca si argument, in cei 22 ani de activiate am avut peste 8 sefi expati, avand de fiecare data evaluari profesionale favorabile. Nu vreau sa intru in detalii care nu tin de legislatie muncii, dar actualul sef vizeaza eliberarea mea pentru a aduce pe acel post o \"persoana anume\", el avizandu-ma verbal asupra acestui aspect.
Repet, am studiat legislatia si cunosc care sunt drepturile si posibilitatile angajatorului de a-mi propune un alt loc de munca, dar nu e cazul, cum nu sunt interesata nici de pachete compansatorii.

Ma intereseaza mai mult aspectele legate de posibilitatea castigarii unui proces, sansele reale, care mi-ar da dreptul la o posibila reincadrare.


Ultima modificare: Vineri, 21 Martie 2014
MalinIonescu, utilizator
Doamna, eu va spun din experienta personala ca, daca un sef doreste sa scape de un salariat, fie il trece pe un post liber (sau creeaza unul acolo unde se poate), fie il concediaza pentru necorespundere profesionala, in urma unei evaluari. Tot din experienta, atat ca jurist-deci lucrand pentru o institutie, cat si ca avocet-lucrand pentru clientul reclamant patit, va spun ca sunt 95% din instante care se pronunta in favoarea institutiei publice.Daca este vorba de un SRL atunci salariatul va castiga 95%....Eu nu va dau citate din Codul Muncii, pentru ca sunt convins ca le stiti deja si ati analizat pe toate partile speta. De aceea v-am sugerat sa rezolvati prin solicitarea mutarii pe un alt post, diferit de cel vizat de sef. Ati putea incerca varianta discriminarii pe motive religioase, medicale, de varsta ori de sex, dublata de cea a evaluarii negative facute raportat la cea anterioara....Este greu dar va incadrati in cele 5 % ramase ca sanse de castig....Va doresc success!
Nu cred ca este cineva in masura sa spuna ce sanse sunt intr-un litigiu cu un angajator din sectorul public, fie din sectorul privat.



Fiecare poate afirma anumite lucruri, bazat fiind pe experienta proprie, evident referindu-se la fapte intamplate in trecut, iar nu in viitor. Gramatical vorbind, eu m-am referit exclusive la experienta proprie si nu la o anume cauza din viitor si pe care nu eu o gestionez....Ce se va intampla, ramane de vazut, pentru ca sfaturile se dau pentru viitor, bazate pe trecut.

Alte discuții în legătură

Concediere necorespundere profesionala mirela onea mirela onea Buna ziua Va solicit ajutorul in cazul in care, ca reprezentant angajator, as dori sa concediez o persoana ptr. ca nu corespunde profesional locului de ... (vezi toată discuția)
Ref.concediere daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti ce documente trebuie intocmite pentru ca un salariat sa fie concediat pt. necorespundere profesionala. Exista in cadrul societatii un ... (vezi toată discuția)
Concedierea AAURICA AAURICA concedierea pentru necorespundere profesionala... \"pasii\"... (vezi toată discuția)