Retrocedarea, in baza legii nr. 18 / 1991, a unui teren s-a facut initial sub forma unor actiuni la o societate comerciala (agricola). Ulterior, in urma unei hotarari emisa de prefect, in locul actiunilor, bunicul meu (in prezent decedat) a primit un titlu de proprietate asupra unui teren. La moartea bunicului, tatal meu a obtinut un certificat de mostenitor impreuna cu unchiul meu. Au facut partaj succesoral, in urma careia, tatalui meu, ii reveneau actiunile la societatea comerciala (intrucat la acea data nu se pusese in practica hotararea prefectului si nu se emisese titlul de proprietate asupra terenului). In sfarsit, anul acesta (2014), se emite si titlul de proprietate. Am fost la notarul unde am facut mostenirea dupa tatal meu si am dorit sa o suplimentez cu terenul proaspat obtinut. Mentionez ca in certificatul de mostenire in urma tatalui nu trecusem acele actiuni. Notarul insa nu vrea sa-mi faca suplimentarea. Ma trimite la notariatul unde s-a facut mostenirea dupa bunicul si ... sa fac suplimentare si acolo. Problema este ca acest teren nu vine suplimentar. Vine ca o inlocuire a acelor actiuni. In afara faptului ca eu am platit o data taxele aferente mostenirii actiunilor, daca se suplimenteaza certificatul de mostenitor de pe urma bunicului meu, cum ramane cu partajul succesoral intre tatal meu si fratele lui? Actiunile, la partaj i-au revenit tatalui meu, actiuni care s-au TRANSFORMAT in teren. Actiunile trebuiesc si ele TRASFORMATE in acte. In cazul unei suplimentari ar putea avea pretentie si unchiul meu, ceea ce n-ar fi corect. Mai mult daca cineva ar citi certificatul de mostenitor, in urma bunicului, plus suplimentarea lui ar reiesi ca de pe urma bunicului, masa succesorala ar cuprinde atat actiuni cat si teren, ceea ce nu este real. Va rog, in consecinta, sa ma lamuriti si pe mine ce ar trebui sa fac. Multumesc.
ar trebui anulate acele acte fie la notariatul unde s-a dezbatut initial mostenirea dupa bunic fie pe calea instantei, dat fiind faptul ca din eroare s-au omis acele aspecte fata de care va referiti. Mai mult nu este legal sa se mai faca inca o data succesiunea cata vreme s-a facut atunci.
In primul rand, nu s-a omis nimic din eroare. Pur si simplu la data cand s-a facut mostenirea de pe bunicul nu exista titlu de prorietate. La acea vreme aveam actiuni. Titlul asupra terenului s-a obtinut ulterior, prin transformarea actiunilor.
In al doilea rand, cum sa anulez certificatul de mostenitor de pe bunicul? Exista un partaj ulterior care il are la baza. Daca il anulez si fac alt cerificat de mostenitor, cum ramane cu unchiul? Ar avea si el dreptul in acest caz la parte din teren ceea ce nu ar fi corect.
In al treilea rand. Ce se intampla cu taxele la stat pe care le-a platit tatal meu in momentul mostenirii actiunilor? Mai platesc eu acum in numele lui alte taxe pentru un teren care nu este suplimentar ci provine din acele actiuni?
Si actul prin care s-a decis ca in loc de actiunile x se primeste terenul y il aveti? Ce-a spus notarul despre el?
E dificil sa gasim o solutie legati la ochi si diferita de a notarului cu ochii mari deschisi. Poate mai cereti o opinie la un alt notar sau avocat.
Totusi, mie mi se pare, la o prima privire, ca actul acela era indeajuns.
Succesiune
danielapreda
Buna ziua,
Tatal meu a decedat in august 2015 iar mama in decembrie 2015.
Noi suntem doi frati si am dori sa facem succesiunea.
Cand a facut succesiunea ... (vezi toată discuția)
Mostenire
armataa
Am si eu urmatoarea speta: in urma bunicilor din partea tatalui au ramas trei mostenitori, toti in viata. Au facut succesiunea iar mostenirea a fost impartita ... (vezi toată discuția)