avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident trecere pietoni, noul cod penal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident trecere pietoni, noul cod penal

In luna iunie a anului trecut, am avut un accident pe trecerea de pietoni, eu fiind cel care conducea.
In urma accidentului, victima a primit 40-45 de zile de ingrijiri medicale. Am incercat sa ma impac, dar nu s'a reusit fiindca cerea o suma enorm de mare. Pe data de 25 am primul proces.
Pot cere sa ma judece dupa noul cod penal? Daca da, atunci fapta comisa mai constituie infractiune? Adica, noul cod penal spune ca victima trebuie sa aiba peste 90 de zile de ingrijiri medicale, asta inseamna ca se va inchide partea penala a dosarului si va ramane doar cea civila?
Cel mai recent răspuns: sebastian-barbulescu , utilizator 22:45, 16 Martie 2014
evident o sa se aplice legea penala mai favorabila, astfel veti beneficia de Noul Cod Penal
iar la art.194 se prevede ca:

(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:

a) o infirmitate;

b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;

c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;

d) avortul;

e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
Printr-o simplă analiză a textului se observă faptul că pe actualul Cod penal se poate reține infracțiunea de vătămare corporală din culpă pentru minim 10 zile de îngrijiri medicale în timp ce pe Noul Cod Penal pentru a se reține această infracțiune este nevoie de minim 90 de zile de îngrijiri medicale, de o infirmitate definitivă sau de un prejudiciu estetic grav și permanent.

Așadar, la intrarea în vigoare a Noului Cod Penal toate persoanele care au calitatea de învinuit în dosare penale de vătămări corporale din culpă ce presupun un număr mai mic de 90 de zile de îngrijiri medicale vor beneficia de legea penală mai favorabilă, adică de dispozițiile acestui nou cod, care dezincriminează faptele ce au produs leziuni mai puțin grave.
acum insa, aveti in vedere si restul punctelor de mai sus, nu doar varianta cu 90 de zile ;)
Se aplica legea mai favorabila. Daca nu v-ati impacat nu inseamna ca veti beneficia de vreo reducere, in loc sa primiti o condamnare cu suspendare veti primi o amenda penala.
Cam tot aia este, diferenta este perioada de 6 luni dupa care veti putea sustine examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere deoarece permisul se va anula in urma hotararii judecatoresti ramase definitive. In plus amenda penala trebuie platita in termen de 3 luni de la ramanerea defintiva a hotararii de condamnare.
Daunele se vor plati de catre asiguratorul RCA daca erati asigurat la data producerii accidentului.
Pana la finalizarea procesului poate interveni impacarea intre parti si se inlatura latura penala.
Mergeti cu victima la asigurator si cadeti la invoiala ptr o suma inainte de a incepe procesul, e o chestie de negociere pana la urma si atunci victima poate renunta la pretentii.
Aveti totursi grija sa ajungeti la o impacare incheiata prin notariat prin care victima intelege sa nu mai aiba pretentii viitoare si renunta la proces.
Multumesc pentru raspunsuri.
Precizez ca a avut umarul fracturat, s-a pus tija, si era suspecta de fisura de bazin. Am mai vazut victima, mergea, deci nu se pune problema de infirmitate definitiva sau de vreun prejudiciu estetic grav.
sunt aspecte ce tin de analizarea certificatului medico-legal. daca in cuprinsul sau nu a fost trecuta vre-o cauza de infirmitate atunci puteti sta linistit.
o seara minunata!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident circulatie pasto pasto Buna ziua, din nefericire am comis un accident de circulatie. Am acrosat un barbat care trecea drumul (judetean) pe bicicleta pe trecerea de pietoni. Din ... (vezi toată discuția)
Conteaza gravitatea starii de sanatate a unei victime in urma unui accident rutier? mihai_30 mihai_30 Are importanta cate zile de spitalizare are un pacient care a fost victima a unui accident rutier?Dar detaliile legate de cat de grav a fost impactul si urmele ... (vezi toată discuția)
Accident cu victima danyell_crystyan danyell_crystyan in 16 decembrie 2015 am acrosat cu masina un pieton care se afla pe mijlocul drumului la 10-15 metri dupa o trecere de pietoni.precizez ca eram in afara ... (vezi toată discuția)