avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1167 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... lndemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

lndemnizatie pentru cresterea copilului

Buna ziua! va rog frumos , sa ma lamuriti , sunt insarcinata in 10 saptamani si ma tem ca nu voi beneficia de indemnizatie pentru cresterea copiluilui ; data de incepere a activitatii la societatea la care actualmente lucrez este 11 noiembrie 2013.Anterior am lucrat din ianauarie 2012 la o alta societate , insa decizia de incheiere a activitatii figureaza ,incepand cu data de 10 noiembrie.
Va intreb, nu cumva , ziua incetarii activitatii(in cazul meu 10) , trebuia sa coincida cu ziua inceperii la actuala societate la care sunt angajata?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: cosy_ice , utilizator 09:02, 17 Martie 2014
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuia ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii sau perioade asimilate (concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Daca veti naste in noiembrie 2014 cele 12 luni eligibile sunt decembrie 2013 - noiembrie 2014.

3. - Nu e nici o problema daca ziua incetarii activitatii la un loc de munca nu coincide cu ziua inceperii activitatii la alt loc de munca.
- Sunt admise si fractiunile de luna in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc din suflet pentru raspuns ,si de ce nu si pt promptitudine!
M-am linistit!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca imi schimb locul de munca mai beneficiez de ccc? sorinioan sorinioan Buna ziua, As dori sa stiu daca imi schimb locul de munca mai pot lua indemnizatie pentru concediu crestere a copilului si in ce conditi. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Concediul pentru cresterea copilului sorinioan sorinioan Buna ziua,daca ami schimb locul de munca,cat trebuie sa treaca (o luna,doua luni)pentru a beneficia de imdemnizatie de crestere a copilului,va multumesc. (vezi toată discuția)
Perioada indemnizatie crestere copil Ralucapanait13 Ralucapanait13 Buna ziua, sunt insarcinata cu data estimata a nasterii 11.11.2015. Am inceput sa lucrez in 27.12.2014. Voi beneficia de indemnizatie crestere copil? Se ... (vezi toată discuția)