avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare carnet de conducere cetatean strain - ce ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare carnet de conducere cetatean strain - ce trebuie facut dupa ce ai pierdut in instanta?

Buna ziua, Va rog sa fiti amabili sa ma ajutati cu niste sfaturi in legatura cu o speta in materia contraventiilor de ciruclatie cu suspendare carnet de conducere, cetatean strain.
In baza deciziei instantei din 15 martie2014, si a Instiintarii primite din 2012 (cand a avut loc accidentul), trebuie sa inapoiez carnetul de conducere in 15 zile de la pronuntarea instantei.
Termenul de 15 zile se ia in considerare si se calculeaza ca zile calendaristice sau zile lucratoare?

In instiintare este mentionat si faptul ca este necesar sa se dea un examen, conf art106 alin 2 /OUG 195/2002 si ca daca nu se face prezenta sau nu iau examenul suspendarea dreptului de a conduce se majoreaza cu 30 de zile peste cele 60 de zile, deja date.
Persoana este cetatean strain. Unde ne putem adresa pentru a sti in ce limba se da examenul si in ce consta el?
Pune la dispozitie Politia, posibilitatea de a da acest examen si in alta limba decat cea romana?
Care este procedura?
In cat timp trebuie sa dai acest examen dupa perioada in care ai predat carnetul ca urmare a deciziei data de instanta?
Instiintarea a fost facut in 2012, timp in care s-a derulat procesul.
Cat costa sa dai un examen de conducere?
Conform celor mentionate de Politie, s-a comunicat ca fiind cetatean strain, carnetul de conducere se trimite catre Brigada rutiera din tara de origine a cetateanului.
Am dori ca acest carnet de conducere sa ramana in Romania pentru a fi ridicat dupa trecerea perioadei de suspendare si sa nu fie trimis.
Ce trebuie sa fac in acest caz si cui sa ma adresez pentru a se lua in consideratie, dorinta conducatorului, cetatean strain de a nu se trimite carnetul sau in alta tara???
Va multumesc si va rog sa aveti amabilitatea sa ma ajutati cu aceste raspunsuri.

1. zile calendaristice. Solicitati la registratura judecatoriei un certificat de grefa cu care se preda permisul la politie asa cum s-a solicitat cand i-a fost restituit permisul dupa depunerea plangerii impotriva pv.

2. testul 13/15 se poate da in lb engleza, franceza sau germana. cand depune dovada retinerii permisului ptr programare in vederea sustinerii testului trebuie sa informeze functionarul despre aceasta solicitare, se depune o cerere tip ptr acest lucru

3. sustinerea testului se face incepand cu ziua urmatoare depunerii permisului pana la sfaristul perioadei de suspendare pana se promoveaza testul prin raspuns corect la 13 din cele 15 intrebari.

Intrebarile nu sunt grele, sunt din codul rutier si privesc regulile de circulatie, prioritate, opreire, stationare, ordinea intrarii in intersectie, chestii din astea, nu sunt intrebari privind sanctiunile, punctele penalizare sau din mecanica. mai sunt si din cele de prim ajutor daca pica in fisa.

Fiecare intrebare are 3 raspunsuri dar numai unul este corect spre deosebire de proba teoretica sustinuta ptr obtinerea permisului unde pot fi corecte 1,2 sau 3 raspunsuri.

4. Examenul nu costa nimic, este moca. DE fiecare data pana se promoveaza.

5. Cand se preda permisul se instiinteaza printr-o cerere ca se doreste ca permisul sa nu fie trimis autoritatii emitente din tara de provenienta a conducatorului auto in baza art. 212 alin. (3) din HG1391

Art. 212. – (1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate straina, retinut ca urmare a încalcarii, de catre titular, a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce si pentru care s-a eliberat dovada înlocuitoare cu drept de circulatie, împreuna cu o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei, se trimit politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, în termen de 15 zile de la aplicarea sanctiunii contraventionale complementare.
(2) Când dovada înlocuitoare este eliberata fara drept de circulatie, permisul de conducere si copia procesului-verbal de constatare a contraventiei se trimit unitatii de politie prevazuta la alin.(1) în cel mult o zi lucratoare de la data constatarii faptei.
(3) Pâna la împlinirea termenului prevazut la alin.(1) titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, poate solicita ca, pâna la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, documentul sa fie pastrat la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savârsita fapta pentru a-i fi restituit. Despre aceasta posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odata cu comunicarea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce.

Despre aceasta posibilitate functionarii cam uita sa informeze conducatorul auto si acesta se pomeneste ca permisul i-a fost trimis "acasa", din acest motiv trebuie facuta o cerere cu nr de inregistrare prin care sa solicite pastrarea permisului in custodia politiei romane.

6. Testul 13/15 trebuie promovat in perioada de suspendare, in cele 60 de zile, poate sa il dea din 2 in 2 zile. Daca nu se promoveaza in termenul prevazut se acorda un premiu de 30 de zile suplimentar in care nu mai este obligat sa sustina testul, il ridica dupa trecerea celor 90 de zile.

7. Dupa promovarea testului poate face o cerere de reducere a perioadei de suspendare la 30 de zile in baza art. 104 din OUG 195. Dupa promovare se inscrie pe dovada retinerii permisului nr de raspunsuri corecte, 13 sau mai multe.

Art.104. – La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.

Ptr a beneficia de reducerea la 30 de zile conducatorul auto trebuie sa indeplineasca cumulativ conditiile prevazute la art. 221 din HG1391, regulam. apli. a oug195

Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit ca a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenta alcoolului;
d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune.
Multumesc mult pentru raspunsuri. Mi-ati fost de mare ajutor.
Cu stima,
Cristina
Buna,
Am urmat pasii mentionati. Am mers la Brigada rutiera sa depun carnetul de conducere insa am primit raspunsuri diferite si nu stiu ce sa fac.
Nu sunt sigura de faptul ca voi primi carnetul inapoi dupa cele 60 de zile.
Deci: pasul 1 pe care l-am facut, a fost sa ma duc la Biroul de Informatii si sa intreb ce trebuie sa completez si sa depun pentru a preda carnetul de conducere si a-l pastra in Romania, el fiind emis de un alt stat si cum se procedeaza pentru testul de 13 15.
Raspunsul celui de la Informatii a fost urmatorul: pentru carnet depui cerere dar testul pentru cetateni straini nu se mai da sau nu se da si probabil se va primi in plus 30 de zile fata de cele 60 deja date.
Am ramas uimita, pentru ca din cele spuse de tine si ce am citit si eu, este evident ca poate da testul si un cetatean strain.
Pasul 2 a fost sa ma duc la ghiseu si sa predau carnetul.
Aici am primit alte informatii:
- pentru mentinerea carnetului fac cerere (facut),
- testul nu se da pt cetateni straini si se vine pur si simplu peste 60 de zile pentru a fi ridicat de la ei.
Pe dovada de predare a carnetului insa nu scrie nimic de ziua fixata, de cele 60 de zile, in care pot veni sa il ridic.
Fapt pentru care, cred ca se poate intampla sa ma duc peste 60 de zile si sa nu ridic nimic pentru ca nu am dat testul. Am mai patit chestii de genul asta.
Ce ma sfatuiesti sa fac?
Sa le fac o cerere in scris referitoare la depunerea carnetului de conducere si sa le solicit in scris sa imi dea raspuns daca trebuie sau nu, sa dau test?
Inteleg ca daca nu dau testul pot lua 30 de zile in plus in loc sa micsorez termenul cu 60 de zile daca ma gandesc si la cele extra pentru faptul ca nu am dat testul.
Multumesc.
Cristina
Cum in lege se face referire la titularul permisului de conducere se intelege ca testul se da indiferent de cetatenia conducatorului auto, poate sa fie venit in Romania si de pe Marte.

Faceti cerere pe care o inregistrati, daca nu este aprobata trebuie sa scrie temeiul legal in baza caruia a fost respinsa cererea de reducere la 30 de zile.
Nu uitati sa luati nr de inregistrare si sa pastrati o copie.

Pe langa cererea pe care o faceti ptr reducerea perioadei de suspendare mai depuneti un memoriu in atentia comandantului in care descrieti situatia si solicitati clarificari, spuneti ca cetateanul nu cunoaste localitatea si trebuie sa circule numai cu taxiul in periaoda de suspendare iar daca nu se reduce conform legii i se produce un prejudiciu pe care il va solicita politiei. :)
Trebuie sa indicati data si ghiseul unde ati primit "informatia" ca cetateanul strain trebuie sa circule cu transportul in comun timp de 60 de zile. De asemenea luati nr de inregistrare si pastrati o copie. Vor avea ei grija sa il gaseasca pe cel care v-a informat eronat, cand este vorba de dat bani de la buget devin mai "sensibili" si raspund mai rapid.;)

Cand primesc ceva scris si inregistrat isi schimba atitudinea, sunt obligati sa raspunda in termen de 30 de zile iar raspunsul trebuie sa fie justificat cu indicarea articolului din lege care prevede netestarea cetatenilor straini si obligarea acestora sa fie pietoni intreaga perioada de suspendare.

Afirmatia politistului respectiv nu se sustine prin simplul fapt ca toti cetatenii UE sau din alte tari sunt egali in drepturi in fata legii. Nu se poate restrange dreptul de a da testul unei persoane ptr ca este chinez, albanez sau extraterestru. Politistul respectiv ori nu cunoaste legea ori o interpreteaza dupa bunul plac.
@ cyan

Buna ziua!
Am situatia asemanatoare, numai ca eu sunt cetatean roman;am contestat in instanta PV de suspendare a permisului pentru 1 luna si am pierdut;am drept de apel 30 de zile, apoi as dori sa stiu cum se deruleaza evenimentele:eu sunt din Bucuresti, PV a fost intocmit in Focsani, contestatia s-a judecat la Focsani;dupa trecerea celor 30 de zile in care pot face apel(nu fac)unde predau permisul ? cine ma instiinteaza ca trebuie sa predau permisul? daca se acorda 15 zile in care mai pot conduce(as dori sa se aplice deindata efectele hotararii instantei, sa nu mai taraganez) , daca pot da examen sa recapat mai repede permisul.Ce documente am nevoie la predarea permisului?
Multumesc anticipat!

Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Doua abateri de conducere sub influenta alcolului BalintJoachim BalintJoachim In urma cu doi ani in 2010 a-m fost prins la volan conducand sub influenta alcolului si cu numere expirate.Am primit 6 luni suspendat permisul si amenda ... (vezi toată discuția)
Examen pentru permis retinut pentru straini Gio89 Gio89 Buna ziua. As vrea sa stiu daca cererea pentru a beneficia de o scurtare din perioada retinerii permisului este valabila si pentru strainii. In cas afirmativ ... (vezi toată discuția)
Redobandire carnet conducere la 30 zilebuna ziua ! se poate redobandi carnetul de conducere la 30 zile ... Teo15 Teo15 Buna ziua ! Se poate redobandi carnetul de conducere la 30 zile in cazul in care conducătorul auto a fost depistat cu o alcoolemie in aerul expirat de ... (vezi toată discuția)