Autoritatea de lucru judecat presupune identitate de parti,obiect si cauza intre 2 actiuni civile. Daca se tinde spre obtinerea aceleiasi solutii, va fi autoritate de lucru judecat chiar daca se indica temeiuri de drept diferite.
Ma intereseaza in special "obiectul" si verificarea lui.
Intreb acest lucru, deoarece ma confrunt cu o situatie in care hotararea definitiva pronuntata stabileste ca obiectul primei actiuni este altul decat cel prevazut in respectiva actiune.
Din acest motiv am recurs la o noua actiune, in care actiunea introductiva de revendicare e aceeasi doar ca asa cum am spus, incerc sa stabilesc ca e alt obiect!
Nu pot fi doua obiecte, revendicare 1 si revendicare 2. daca se refera la acelasi imobil, e aceeasi revendicare.
OIbiectul unei hotarari reiese din hotararea respectiva, din minuta coroborata cu partea introductiva, nici din actiunea initiala si nici din considerente.
Daca detaliati putin diferenta dintre cele doua obiecte, va ajutam; daca insa incercati dv. ca nonjurist sa convingeti o instanta ca sunt 2 obiecte diferite in conditiile in care instanta pare a crede altceva si dv. nu aveti notiuni temeinice de civil si procedura... mai degraba renuntati la actiune.
Aveti dreptate, nu sunt avocat, sunt inginer de profesie si tocmai din acest motiv vreau sa discut strict de "obiect" si mai ales cum se verifica daca este sau nu vorba de acelasi obiect.
"Obiectul" e cel asupra caruia reclamantul are pretentii?
sau
"Obiectul" e cel asupra caruia instanta a hotarat?