avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autoritatea de lucru judecat - obiect
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autoritatea de lucru judecat - obiect

Buna ziua,

M-am intalnit cu o situatie extrem de deosebita in care incerc sa stabilesc legea care defineste "obiectul" in cazul autoritatii de lucru judecat.

Prin ce prisma se verifica acest "obiect" in cazul unei a doua actiuni?

a. prin prisma pretentiilor expuse judecatii in prima actiune?
b. prin primsa considerentelor hotararii judecatoresti din prima actiune?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 18:36, 17 Martie 2014
Autoritatea de lucru judecat presupune identitate de parti,obiect si cauza intre 2 actiuni civile. Daca se tinde spre obtinerea aceleiasi solutii, va fi autoritate de lucru judecat chiar daca se indica temeiuri de drept diferite.
Buna ziua,

Ma intereseaza in special "obiectul" si verificarea lui.

Intreb acest lucru, deoarece ma confrunt cu o situatie in care hotararea definitiva pronuntata stabileste ca obiectul primei actiuni este altul decat cel prevazut in respectiva actiune.

Din acest motiv am recurs la o noua actiune, in care actiunea introductiva de revendicare e aceeasi doar ca asa cum am spus, incerc sa stabilesc ca e alt obiect!
Nu pot fi doua obiecte, revendicare 1 si revendicare 2. daca se refera la acelasi imobil, e aceeasi revendicare.
OIbiectul unei hotarari reiese din hotararea respectiva, din minuta coroborata cu partea introductiva, nici din actiunea initiala si nici din considerente.

Daca detaliati putin diferenta dintre cele doua obiecte, va ajutam; daca insa incercati dv. ca nonjurist sa convingeti o instanta ca sunt 2 obiecte diferite in conditiile in care instanta pare a crede altceva si dv. nu aveti notiuni temeinice de civil si procedura... mai degraba renuntati la actiune.
Buna ziua,

Aveti dreptate, nu sunt avocat, sunt inginer de profesie si tocmai din acest motiv vreau sa discut strict de "obiect" si mai ales cum se verifica daca este sau nu vorba de acelasi obiect.

"Obiectul" e cel asupra caruia reclamantul are pretentii?

sau

"Obiectul" e cel asupra caruia instanta a hotarat?

Poate vorbiti de puterea de lucru judecat si nu atoritatea de lucru judecat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritate de lucru judecat romibaro romibaro este posibil ca o hotarare judecatoreasca pronuntata in recurs sa aiba autoritate de lucru judecat "pe bucatele"? concret: am obtinut o decizie in recurs, la ... (vezi toată discuția)
Autoritatea de lucru judecat dogarudobra dogarudobra cine poate stabili dupa incheierea unui recure daca cele doua hotarari judecatoresti folosite de judecator ca autoritate de lucru judecat indeplinesc ... (vezi toată discuția)