avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... autoritate de lucru judecat
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

autoritate de lucru judecat

este posibil ca o hotarare judecatoreasca pronuntata in recurs sa aiba autoritate de lucru judecat "pe bucatele"?
concret: am obtinut o decizie in recurs, la curtea de apel. partile se judecat din nou, alt dosar, pentru pretentii. parata invoca autoritatea de lucru judecat, fata de acea decizie din recurs. instanta de fond respinge exceptia insa, analizand pe fond cauza, constata ca "exista autoritate de lucru judecat" intre parti, preluand din considerentele deciziei din recurs.

opinii?
Cel mai recent răspuns: romibaro , utilizator 16:56, 30 August 2007
Conform art. 1201 C. civ., este autoritate de lucru judecat când a doua cerere în judecată are acelaşi obiect, este întemeiată pe aceeaşi cauză şi este între aceleaşi părţi, făcută de ele şi în contra lor în aceeaşi calitate. Asadar, autoritatea de lucru judecat presupune o tripla identitate: parti, obiect si cauza. Numai in acest caz insrtanta va admite exceptia autoritatii de lucru judecat.
problema este urmatoarea:
- instanta a respins exceptia autoritatii de lucru judecat, aratand ca nu exista acea tripla identitate.
- instanta a preluat in motivarea hotararii (pronuntata pentru o cauza, deci, cu alt obiect) din considerentele hotararii care nu are autoritatea de lucru judecat.

parctic, se contrazice pe acest aspect.
aceasta era intrebarea, daca este posibila o autoritate "partiala" de lucru judecat.
Ultima modificare: Joi, 30 August 2007
romibaro, utilizator
Daca actiunea are mai multe capete de cerere, distincte, da, se poate.
multumesc... desi preferam un raspuns mai elaborat. B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia civila 779/2000 a csj biutzz biutzz ma poate lamuri cineva care este aceasta decizie va rog? (vezi toată discuția)
Autoritatea lucrului judecat Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua, O decizie de eliberare din functie anulata prin hotarare judecatoreasca devenita irevocabila prin nerecurare se bucura de lucru judecat( potrivit ... (vezi toată discuția)
Exceptia autoritatii de lucru judecat sorina d sorina d ce parere aveti despre invocarea autoritatii de lucru judecat in urmatoarea situatie: am solicitat recuperarea unei creante printr/o contestatie la ... (vezi toată discuția)