avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă decizia civila 779/2000 a CSJ
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

decizia civila 779/2000 a CSJ

ma poate lamuri cineva care este aceasta decizie va rog?
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 16:43, 12 Martie 2010
Uite Decizia solicitata:
"Secţia civilă a Curţii supreme de justiţie

Decizie nr. 779 din 08/03/2000

Autoritate de lucru judecat.


Pentru a exista autoritate de lucru judecat, rezultatul din hotărârea pronunţată într-un proces anterior, potrivit art. 1201 Cod civil, trebuie să existe tripla identitate cerută de text: de persoane, de obiect şi de cauză.
În mod greşit prima instanţă a opus celei de a doua acţiuni puterea lucrului judecat, deoarece, pentru a fi potrivnice, este necesară existenţa unor hotărâri ale căror dispozitive să conţină dispoziţii care nu se pot concilia. În temeiul acestor considerente este de observat că în primul proces, urmare a admiterii recursului în anulare şi a casării hotărârilor pronunţate anterior în acea cauză, acţiunea reclamanţilor a fost respinsă deoarece s-a apreciat că instanţele judecătoreşti şi-au depăşit atribuţiile de putere, cu alte cuvinte, acţiunii i s-a dat o rezolvare pe temeiul unei excepţii de necompetenţă materială, fondul dreptului de proprietate rămânând nerezolvat.
Chiar dacă în judecarea recursului în anulare instanţa a făcut unele referiri la izvorul raporturilor juridice dintre părţi, aceste referiri nu pot fi decât subsumate motivului care a condus la admiterea recursului în anulare şi anume depăşirea atribuţiilor puterii judecătoreşti, astfel că fondul dreptului subiectiv de proprietate dedus judecăţii a rămas nesoluţionat.
Din contră, în prezentul proces, reclamanţii urmăresc prin promovarea celei de a doua acţiuni restituirea imobilului, solicitând instanţelor să rezolve fondul pricinii, adică să stabilească cui aparţine dreptul de proprietate dedus judecăţii.
Deoarece în cadrul primului proces acţiunea reclamanţilor a fost respinsă în temeiul unei excepţii, iar prin cea de a a doua acţiune ce face obiectul litigiului de faţă reclamanţii solicită de această dată dezbateri ce privesc fondul dreptului de proprietate, acestei din urmă acţiuni nu i se poate opune autoritatea de lucru judecat.
Pentru a exista autoritatea de lucru judecat într-un proces din hotărârea pronunţată într-un proces anterior, potrivit art. 1201 Cod civil, trebuie să existe tripla identitate cerută de text: de persoane, de obiect şi de cauză. Este însă necesar ca prima hotărâre rămasă definitivă să se fi rezolvat în fond procesul dintre părţi.
Atunci când, prin prima hotărâre, acţiunea a fost respinsă pentru consideraţii procedurale aşa cum este cazul în speţă, fără a se fi discutat temeinicia motivelor invocate de reclamanţi, este evident că existenţa unei asemenea hotărâri nu poate constitui un impediment pentru introducerea unei noi acţiuni în justiţie, din moment ce în primul proces fondul raporturilor juridice dintre părţi şi care se referea la dreptul de proprietate asupra imobilului nu a fost soluţionat.
__________
Publicată în SET nr. 2/2000 al C.S.J.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare? marianelena marianelena Ce este prezumtia de lucru judecat si unde este (lege,nr.)ia reglementata in codul civil? Poate fi ia invocatain cadrul unui proces in opozitie cu exceptia de ... (vezi toată discuția)
Autoritatea lucrului judecat Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua, O decizie de eliberare din functie anulata prin hotarare judecatoreasca devenita irevocabila prin nerecurare se bucura de lucru judecat( potrivit ... (vezi toată discuția)
Autoritate de lucru judecat sau nu? bttb63 bttb63 La multi ani! Multumiri anticipate celor ce vor binevoi sa-si dea cu parerea in urmatoarea speta. A si B succesori legali ai lui C. Comisia locala de ... (vezi toată discuția)