am incheiat un antecontract de vanz-cump in ianuarie pt o casa cu un srl, proprietar al terenului si imobilului.
contractul tb incheiat in 18 febr dar imobilul nu avea cadastru (este o casa noua).
pe 20 febr firma a incheiat cu banca un contract de impr garantat cu ipoteca asupra casei.
cadastrul a iesit in martie cand a si fost notata ipoteca
antecontractul a fost incheiat la notariat de administratorul firmei / reprezentantul legal care s-a obligat sa nu ipotecheze casa in temeiul art 292 cod penal administratorul poate fi tras la raspundre penala? in cazul in care nu plateste ratele la banca si aceasta ii ia casa ce garantie am ca imi pot recupera paguba?
nu stiu dc are si alte bunuri pe firma dc in timpul procesului pt recuperatrea avansului firma intra in procedura de insolventa cum procedez?
dupa introducerea cererii in instanta creanta mea este certa? ma pot prezenta la masa credala in cazul deschiderii procedurii insolventei?
tb sa fiu anuntata sau tb sa fiu atenta dc se intampla asa ceva?
Din cate inteleg la data de azi exista o ipoteca pusa pe casa in favoarea bancii iar dumneavoastra, in calitate de promitent cumparator nu mai doriti achizitionarea acestei tocmai datorita acestui fapt. Garantarea imprumutului de catre firma tocmai cu casa care face obiectul promisiunii de vanzare cumparare reprezinta o incalcare a conditiilor in care a fost incheiata promisiunea, incalcare care este sanctionabila. In mod normal, in cuprinsul promisiunii ar trebui sa existe o claza care sa stipuleze faptul ca in conditiile in care incheierea contractului de vanzare cuparare in forma autentica nu are loc din culpa promitentului vanzator, acesta este obligat sa restituie avansul primit precum si o anumita penalitate. Restituirea de catre societate a, avansului, ( in virtutea bunului simt si al respectarii clauzelor promisiunii ) ar trebui facuta fara a fi necesara interventia instantei.
In cazul neplatii de catre societate a ratelor, banca are intradevar posibilitatea de a se indrepta impotriva imobilului prin scoaterea acestuia la vanzare.
Intrarea in procedura insolventei poate opera in baza unei cereri depusa de catre un creditor al societatii promitentei, ( banca sau o terta persoana fizica sau juridica ) creditor care are de recuperat de la aceasta o creanta certa, lichida si exigibila, a carui cuantum este superior sumei de 10.000 Lei si a carei vechime sa fie mai mare de 30 de zile. Intr-o astfel de situatie, creanta dumneavoastra poate fi inscrisa la masa credala a societatii.
Cat priveste sansele dumneavoastra de a va recupera banii, ar fi bine sa luati legatura cu un avocat caruia sa ii explicati in amanunt situatia dumneavoastra, avocat care in mod sigur va va da un sfat competent.
exista o astfel de lauza dar firma a pus ca nu are sa-mi dea banii de avans inapoi sau dublul simei.
iam chemat la notarial pr desfiintare contract dar nu sau prezentat.
in acest moment creanta este certa lichida si exigibila?
sau tb sa urmez procedura cu instanta pt a se constatat desfiintarea contract/
pot cere sechestru asigurator, orice care sa-mi poate garanta recuperarea creantei/
in cazul in care se doveste reaua credinta a administratorului firmei care a ipotecat casa desi s-a obligat sa nu ipotecheze casa in temeiul art 292 cod penal pot cere plata creantei din patrimoniul personal al acestuia/
multumesc
Ati zis ca trebuia incheiat contractul de vanzare pe 18, si pe 20 a incheiat cu banca un contract de imprumut. Pe data de 18 v-ati prezentat la notariat, l-ati notificat sa vina, ati incheiat un act la notariat prin care mentionati ca la data incheierii contractului nu s-a prezentat? Sau ati prelungit durata antecontractului? Trebuie clar dovedit ca dvs ati vrut sa incheiati dar el nu s-a prezentat, ca sa se vada vinovatia lui. Si mergeti inainte pe calea obligarii la restituire avans si penalitati.