avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... poate fi reabilitat???
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

poate fi reabilitat???

Buna
Am o mare nelamurire, si, desi am cautat informatii peste tot, nimeni nu m-a ajutat. Fratele meu a fost condamnat in 15 mai 2006 la 10 luni cu suspendare. Am inteles de la avocata noastra ca dupa 3 ani ( asta ar insemna in 15 mai 2009) intervine reabilitarea de drept. Buna, pana aici e bine. Problema e ca, in noiembrie 2008, fratele meu a fost implicat intr-un accident rutier cu victime. A fost acuzat de vatamare corporala grava din culpa (victima a avut peste 60 zile ingrijiri medicale). Avocata a facut cerere pentru a intarzia lucrurile, tocmai pentru a se implini cei 3 ani. Insa ieri fratele meu a fost sunat si anuntat ca pe data de 18 mai are loc prima audiere in cazul accidentului. Mentionez ca pana in acest moment nu s-a facut nimic in cazul accidentului auto.
Intrebarile mele sunt:
1. Daca au fost cheati la audieri, in ce faza este dosarul penal?

2. Se poate ca fratele meu sa nu fie reabilitat tocmai din cauza acestui accident? De fapt inca nu se stie capul de acuzare, asta scrie doar in raportul politiei, asa ceva.
Cel mai recent răspuns: CI Ioana Butan , Avocat 16:51, 29 Aprilie 2009
Daca este gasit vinovat fratele nu va fi reabilitat!
Avocata ne-a spus ca luna aceasta, in 30 aprilie, inainteaza cererea de reabilitare. Aceasta poate fi respinsa? Adica infractiunea de vatamare corporala din culpa apare undeva, din moment ce atatea luni nu s-a facut nimic?
Dupa cei 3 ani cazierul ar trebui sa fie gol, nu? Asta avand in vedere ca nu s-a dat inca nici o hotarare judecatoreasca cu privre la infractiunea de vatamare corporala din culpa. Aici nu am inteles prea bine.
Din pacate...s-ar putea sa nu va dau o veste prea buna.
Conform codului penal:
1. ART. 82 Durata suspendării condiţionate a executării pedepsei constituie termen de încercare pentru condamnat şi se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adaugă un interval de timp de 2 ani.....deci, in cazul de fata termenul de incercare este de 2 ani si 10 luni.
2. ART. 86 Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.....insa , in acest caz, fratele dumneavoastra a savarsit intractiunea de vatamare corporala din culpa inauntrul termenului de incercare.....deci , nu va fi reabilitat de drept.
Bun dar el apare undeva inscris cu infractiunea de vatamare corporala din culpa? Inca nici nu a inceput urmarirea penala.
Si atunci cum poate fi reabilitat? Exista vreo solutie?
Reabilitarea de drept intervine pt anumite condamnari de mica gravitate, la indeplinirea de catre condamnat a conditiilor prevazute de lege. Reabilitarea de drept nu intervine daca in termenul de trei ani condamnatul savarseste din nou o infractiune. In astfel de cazuri cond . poate cere reabilitarea judecatoreasca. reabilitarea de drept este conditionata de conduita buna a infractorului care in decurs de 3 ani nu trebuie sa mai savarseasc infractiuni , intrucat sav unei noi infractiuni are drept efect inlaturarea reabilitarii pt. condamnarea in vederea careia curgea. exceptie fac condamnarile pt care este incidenta amnistia care, prin efectul ei de inlaturare a raspunderi i penale , face ca termenul reabilitarii de drept ce curge dupa executarea pedepsei antrioare sa se indeplineasca.
In cazul fratelui dvs. conditiile pt a opera reabilitarea de drept nu sunt indeplinite. a savarsit o o noua infractiune in intervalul de timp al termenului de incercare. In aceasta faza se deruleaza cercetarea penala , de aceea a fost chemat pt audieri. Doar in urma audierilor si administrari probelor se va stabili daca se va incepe ori nu urmarirea penala.

Alte discuții în legătură

Reabilitare inainte de termen abstract abstract am fost condamnat definitiv in baza art 184,alin 2 si 4 cp cu aplic art 74 lit a si art 76 alin 1lit e la 5 luni cu suspendare,pentru vatamare corporala din ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar AndreyAlexander AndreyAlexander În ianuarie 2012 am primit o pedeapsă de 4 luni de închisoare cu suspendare (infracțiune la regimul auto) și o perioadă de probă de 2 ani ... (vezi toată discuția)
Stergerea cazierului abrassu abrassu Buna ziua Am avut o condamnare de 1,6 luni inchisoare cu suspendare + 2 ani de incercare,asa scrie in sentinta definitiva,anul care urmeaza 2010,pe 6 ... (vezi toată discuția)