avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare intre mostenitori fara cadastru facut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare intre mostenitori fara cadastru facut

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva raspunsuri.

Situatia este urmatoarea:

Tatal meu avea 3 frati(un frate si doua surori). La mortea parintilor lor au mostenit printre altele si un teren, fiecare cate 25%. La un moment dat una dintre surori a vandut tatalui meu si celulalt frate partea ei de teren(nu a fost facut act de vanzare cumparare, avem doar o chitanta de mana). Dupa aceasta, teoretic tatal meu si fratele lui aveau cate 37,5% si cea de-a doua sora 25%. De curand insa tatal meu a decedat iar eu si sora mea am mostenit fiecare cate jumatate din cei 25% pe care ii detinea cu acte. Terenul respectiv nu are cadastrul facut si acum vrem sa ii facem, si daca tot facem lucrul acesta vrem sa rezolvam si trecerea terenului surorii care a vandut pe numele meu, al sorei mele, si al celuilalt frate al tatalui meu. Pentru aceasta ne-am gandit sa facem un act de vanzare cumparare, dar din cate am inteles pentru acest lucru in mod normal trebuie facut cadastrul. Este cumva posibil sa se faca act de vanzare-cumparare(sau 3 - intreb pentru ca nu stiu daca se poate vinde print-un singur act catre 3 persoane diferite) intre sora tatalui meu si mine, sora mea si celalalt frate fara a fi necesar cadastrul(avand toti drept de proprietate pe teren)? Ideea este ca nu as vrea sa facem cadastrul de 2 ori, o data cu cei 3 frati ai tatalui, eu si sora mea, dupa care actul de vanzare-cumparare, dupa care iar cadastru(cealalta sora a tatalui, fratele lui, eu si sora mea).

Legat de actul vanzare-cumparare am o nelamurire cu faptul ca banii deja i-am platit la momentul vanzarii. La notariat se va face doar transferul de proprietate, nemaitrebuind sa platim nimic in afara de taxele notariale ? taxe care la ce valoare a terenului se vor calcula ?(terenul a fost vandut la aprox 20E/mp, iar la succesiunea dupa tatal meu s-a evaluat la aprox 600E/mp).

Mentionez ca sora care a vandut nu mai are nici o pretentie, eu vreau ca ce s-a petrecut sa se reflecte si in acte, ca sa pot la randul meu vinde, construi, etc. pe terenul respectiv.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Otilia Elena Turcu , Notar 13:27, 27 Aprilie 2009
in cazul dvs ar fi bine o actiune in instanta prin care sa se constate efectuarea vanzarii care a avut loc...
scapati mult mai ieftin si usor atata timp cat toate partile sunt de acord.

av.m.vasilescu
Dar actiune in instanta cred ca dureaza mai mult este varianta mai putin costisitoare dar de durata mai lunga.
Legat de cadastru (cadastru= prima inscriere ) deci se face o singura data.
problema este ca orice s-a '"VANDUT" s-a vandut in cote indivize. Practic este vb de o proprietate in indiviziune. Astfel mai inati tb sa faceti o documentatie cadastrala pentru intreg urmata de actul de vanzare cumparare sau donatie a cotelor indivize si apoi un partaj voluntar prin care sa sistati starea de indiviziune , care practic inseamna intocmire de documentatii cadastrale pentru fiecare lot rezultat in urma partajului. Trebuie sa mai stiti legat de costuri , ca donatia cotelor respective este scutita de impozit, la fel si partajul. Nu stiu onorariul unui avocat+ cheltuielile de judecata + onorariul pentru intocmirea expertizei tehnice , daca este mai mic decat taxele notariale. Ma indoiesc, dar tb cercetat. Duceti-va la un birou sa va faca un calcul estimativ. Documentatia cadastala tb facuta oricum pentru a va intabula proprietatea, chiar daca aveti hot judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul meu,inainte de deces,a facut testament pentru terenul ce l-a avut,mamei mele si unei surori a mea. Este vorba de un teren in indiviziune si ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren gigelas gigelas Buna ziua, Exista doua terenuri despartite de un drum.Un teren de 1500 mp. si altul de 1000 mp. Ambele terenuri se afla pe acelasi titlu de proprietate. ... (vezi toată discuția)
Solicitare de cadastru si intabulare DW DW Buna ziua, Detin in co-proprietate un teren intravilan impreuna cu alti 5 mostenitori. Terenul are 500 mp; mie imi revine 1/4. Terenul nu are cadastru si nu ... (vezi toată discuția)