avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Restituire taxa judiciara de timbru
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Restituire taxa judiciara de timbru

O persoana fizica a achitat in iulie 2013 o taxa judiciara de timbru, pentru o actiune de constatare de proprietate. Taxa s-a platiti la primarie, apoi 30 % , conf. legii, au plecat la bugetul de stat. In urma cu doua zile a solicitat restituirea sumei achitate, pe motiv ca s-a razgandit si nu mai doreste introducerea actiunii la judecatorie. Are asupra sa chitanta in original si mentiunea , pe verso, "nu s-a folosit" cu stampila judecatoriei. OG 80/2013 prevede ca cererea pentru restituirea taxelor judiciare de timbru se face la instanta, si apoi pe baza sentintei se poate adresa primariei. Intrucat nu s-a mai adresat instantei, nu poate obtine acea sentinta. Este legala restituirea sumei, de catre primarie, fara hotarare judecatoareasca? daca da, care este baza legala?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: vrica , utilizator 23:44, 28 Septembrie 2014
Aceasi baza legala prin care primaria restituie bani, prin anularea unei chitante intocmita gresit sau cand plata este facuta din eroare ori este nedatorata .
OUG 80 / 2013
ART. 45
(1) Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, după caz, integral, parţial sau proporţional, la cererea petiţionarului, în următoarele situaţii:
a) când taxa plătită nu era datorată;
b) când s-a plătit mai mult decât cuantumul legal;
c) când acţiunea sau cererea rămâne fără obiect în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziţii legale;
d) când acţiunea corect timbrată a fost anulată în condiţiile art. 200 alin. (3) din Codul de procedură civilă sau când reclamantul a renunţat la judecată până la comunicarea cererii de chemare în judecată către pârât;
e) când, în procesul de divorţ, părţile au renunţat la judecată ori s-au împăcat;
f) când contestaţia la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas definitivă;
g) în cazul în care instanţa de judecată se declară necompetentă, trimiţând cauza la un alt organ cu activitate jurisdicţională, precum şi în cazul respingerii cererii, ca nefiind de competenţa instanţelor române;
h) când probele au fost administrate de către avocaţi sau consilieri juridici;
i) în cazul în care participantul la proces care a fost recuzat se abţine sau dacă cererea de recuzare ori de strămutare a fost admisă;
j) în alte cauze expres prevăzute de lege.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. d), e) şi i) se restituie jumătate din taxa plătită, iar în cazul prevăzut la alin. (1) lit. f) taxa se restituie proporţional cu admiterea contestaţiei. În cazul prevăzut la alin. (1) lit. h) se restituie jumătate din taxa plătită, indiferent de modalitatea în care a fost soluţionat procesul, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.
(3) Dreptul de a solicita restituirea poate fi exercitat în termen de un an de la data naşterii sale.
(4) Cererea de restituire se adresează instanţei judecătoreşti la care s-a introdus acţiunea sau cererea. În cazul taxelor plătite pentru cereri formulate Ministerului Justiţiei sau Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cererea de restituire se adresează acestuia.
(5) Cererea de restituire soluţionată de instanţa de judecată va fi depusă în vederea restituirii la unitatea administrativ-teritorială la care a fost achitată taxa.
(6) Dacă legea nu prevede altfel, taxele judiciare de timbru plătite pentru cereri şi acţiuni anulate ca insuficient timbrate nu se restituie.

Eu cred totusi ca taxele judiciare de timbru se supun acestei legi speciale, nu pot fi asimilate taxelor si impozitelor locale, reglementate de Codul fiscal si ca trebuie urmata procedura prevazuta in normele de aplicare a acestei legi speciale.
Astept si alte pareri si argumente, intrucat trebuie sa formulez cat mai repede raspunsul catre solicitant.
Multumesc.
4) Cererea de restituire se adresează instanţei judecătoreşti la care s-a introdus acţiunea sau cererea.

Deci atata vreme cat instanta nu a fost sesizata cu vreo actiune sau cerere, nu are ce sa solutioneze.
Se va depune o cerere de restituire la primarie, atasandu-se la cerere chitanta originala .
Cind instanta mi-a respins actiunea ca insuficient timbrata pot solicita restituirea chitantei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa judiciara fgeorgeta fgeorgeta Va rog sa-mi spuneti care este procedura recuperarii taxei judiciare de timbru care a fost taiata pe numele unui CAR in scopul punerii in execuare a unor ... (vezi toată discuția)
Daca renunt la judecarea cauzei pot sa recuperez taxa judiciara de timbru? ion minca ion minca Sint intr-un proces cu un SRL si am ajuns la concluzia ca patrimoniu este insuficient sa acopere creata. Am ajuns la concluzia ca este mai rentabil sa renunt ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa timbru judiciar corami corami Pentru cine are acces la o baza de date legislativa, v-as ruga sa-mi spuneti daca art. 23 alin. (1) din Legea nr. 146 / 1997 a mai fost modificat fata de ... (vezi toată discuția)