avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare taxa timbru judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare taxa timbru judiciar

Pentru cine are acces la o baza de date legislativa, v-as ruga sa-mi spuneti daca art. 23 alin. (1) din Legea nr. 146 / 1997 a mai fost modificat fata de redactarea initala a legii ("Art. 23. - (1) Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, la cererea petiţionarului, în următoarele cauze:
a) când taxa plătită nu era datorată;
b) când s-a plătit mai mult decât cuantumul legal;
c) când acţiunea sau cererea rămâne fără obiect în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziţii legale;
d) când, în procesul de divorţ, părţile au renunţat la judecată ori s-au împăcat;
e) când contestaţia la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas irevocabilă. ")

Din greseala am platit o taxa de timbru pentru o actiune in constatare mult peste valoarea ceruta de lege si am ramas cu o paguba de 115 lei (1150000).

Am facut o actiune in constatarea vanzarii-cumpararii unui autoturism si am platit initial 110 RON taxa de timbru. Apoi, instanta ne-a pus in vedere celor 3 reclamanti prin citatii sa mai completam taxa de timbru cu 8 RON pana la termenul de judecata. Nestiind daca trebuie sa platim doar 8 lei sau fiecare cate 8 lei, am mai platit inca 3*8= 24 lei, in total achitand 134 lei taxa. In final, instanta ne-a admis actiunea, dar a obligat paratul sa ne plateasca 19,3 lei contravaloare taxa de timbru.

Vroiam sa stiu daca mai exista vreo cale de recuperare a acestor bani sau pot sa le spun adio...
Uff, stiu ca prostia se plateste, si ca e oarecum de rasul curcilor, dar daca e cineva care sa cunoasca o solutie, i-as fi recunoscatoare.
Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: mihai_tun , utilizator 17:33, 31 Iulie 2006
Raspunsul la aceasta problema este dat de alin. 3 si 4 ale art. 23 din Legea nr. 146/1997, prevederi raportate la alin. 1 lit. b) din acelasi articol de lege.
Art. 23 din legea nr. 146/1997 are urmatorul continut, la zi:
"(1) Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, la cererea petiţionarului, în următoarele cazuri:
a) când taxa plătită nu era datorată;
b) când s-a plătit mai mult decât cuantumul legal;
c) când acţiunea sau cererea rămâne fără obiect în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziţii legale;
d) când, în procesul de divorţ părţile au renunţat la judecată ori s-au împăcat;
e) când contestaţia la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas irevocabilă.
(2) În cazul prevăzut la lit. d), se restituie jumătate din taxa plătită, iar în cazul prevăzut la lit. e), taxa se restituie proporţional cu admiterea contestaţiei.
(3) Dreptul de a solicita restituirea poate fi exercitat în termen de un an de la data naşterii sale.
(4) Cererea de restituire se adresează instanţei judecătoreşti sau, după caz, parchetului la care s-a introdus acţiunea sau cererea."
Multumesc mult pentru raspuns, d-le. Mihai_tun.
Speram sa mai fie in vigoare art. 23 din L146/97.

Sper sa nu exagerez, ma interesa insa daca cererea prevazuta de art. 23 trebuie timbrata. Sa nu ma trezesc iar ca fac prostii...
Nu trebuie timbrata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa timbru emanicola8 emanicola8 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca imi recuperez taxa de timbru integral, achitata pentru chemarea in garantie prin renuntarea la proces iar primul termen ... (vezi toată discuția)
Taxe judiciare agentul005 agentul005 cum pot recupera o taxa jud de timbru platita pentru valoarea penalitatilor pentru care nu am facut conciliere (doar la debit principal) care este procedura? (vezi toată discuția)
Daca renunt la judecarea cauzei pot sa recuperez taxa judiciara de timbru? ion minca ion minca Sint intr-un proces cu un SRL si am ajuns la concluzia ca patrimoniu este insuficient sa acopere creata. Am ajuns la concluzia ca este mai rentabil sa renunt ... (vezi toată discuția)