buna ziua, suntinsarcinata in 9 saptamani si am anuntat si la serviciu. de cand am anuntat totul a devenit calvar. mentionez ca am niste probleme de mentinere a sarcinii si nu am voie nici macar sa ma enervez, nici sa fac nici un fel de efort. sefa mea este eclusiv impotriva mea ca am ramas insarcinata. nu are alt motiv, dar cauta ca sa ma jigneasca, ca sa ma faca sa plec...cred. ce drepturi am in situatia in care eu am anuntat-o oficial pe ea. daca intru in concediu medical ca am probleme cu sarcina cum se calculeaza indemnizatia ce o voi lua dupa nastere. important este ca mai am un job secundar unde totul este perfect. este destul de tensionata situatia aici la serviciu la mine! multumesc
Daca intrati in concediu medical, la calculul indemnizatiei de crestere a copilului se ia in considerare indemnizatia (la valoare neta) pe care ii primiti pentru concediul medical respectiv. Insa nu puteti sa va luati concediu medical la o firma iar la cealalta sa munciti.
multumesc pentru raspuns. si ce formula este pentru a afla cat voi primi daca intru in c.m.
si am vreun drept ca si gravida? trebuie sa ii suport in totalitate iesirile necontrolate? fara nici un drept?
In primul rand, ca sa fiti acoperita, trebuie sa anuntati angajatorul in scris despre starea de graviditate, si nu verbal. Acest lucru se face in felul urmator: faceti o declaratie dupa modelul urmator: Subsemnata ......prin prezenta va aduc la cunostinta starea mea de graviditate, certificata si prin adeverinta nr. ....din data de ...eliberata de medicul de familie ........ , declaratie la care atasati, evident, adeverinta de la medicul de familie. Declaratia o faceti in doua exemplare. Apoi mergeti la seful dvs.sa ii dea nr.de inregistrare, sa o stampileze si salutare, nu are ce sa va mai faca. Daca nu vrea sa o inregistreze o trimiteti prin posta cu scrisoare recomandata si declarati la posta ce contine plicul. Succes !
va redau din OUG
Baza legislativa. OUG 96/2003:
Art. 2, c) salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.
Art. 3. - (1) Salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea.
(2) in cazul in care salariatele nu indeplinesc obligatia prevazuta la alin. (1) si nu informeaza in scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligatiile sale prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, cu exceptia celor prevazute la art. 5, 6, 18, 23 si 25. Art. 4. - Angajatorii au obligatia sa adopte masurile necesare, astfel incat:
a) sa previna expunerea salariatelor prevazute la art. 2 lit. c)-e) la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea;
b) salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) sa nu fie constranse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut, dupa caz.