avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Adjudecare sau nu?
Discuție deschisă în Executare silită

Adjudecare sau nu?

Am participat de curand la o licitatie ce avea ca obiect un apartament si care era la al doilea termen respectiv pornea de la pretul de 75% din valoarea de evaluare a imobilului respectv. la acest termen s-au prezentat inca 3 " posibil participanti" in sensul ca 2 dintre ei nu au prezentat recipisele de depunere a cautiunii de 10% la CEC care sa fie valabile, al 3 * lea s-a retras din licitatie inainte de incepere cerand restituirea cautiunii , motive pt care doar eu indeplineam toate conditiile si am facut o oferta reala de pret. executorul judecatoresc a intocmit un proces verbal in care spune ca nu ma poate declara adjutecatar pe motiv ca nu am avut concurenti , adica ca ar fi trebuit sa mai fie inca o persoana care sa liciteze efectiv. de asemenea spune ca pretul oferit de mine este prea mic si ca este derizoriu. cu toate acestea art 509 CPC spune citez : daca nu se obtine pretul de incepere a licitatiei, la acelasi termen bunul va fi vandut la cel mai mare pret oferit". ori in conditiile mai sus prezentate pretul oferit de mine era cel mai mare. de asemenea art509 continua " vanzarea se va face chiar daca se PREZINTA o singura persoana care ofera pretul de la care incepe licitatia" ori in conditiile mai sus prezentate pretul oferit de mine nu era de fapt pretul de la care incepea licitatia? pt a adjudeca era necesar ca persoanele celelate 3 sa se si califice sa liciteze sau era necesar doar sa se PREZINTE? unde se precizeaza ca pt adjudecare trebuie sa ai ca si conditie impetuos necesara si concurenti? pretul daca este mic poate fi considerat neserios? credeti ca o actiune in instanta care sa aiba ca obiect obligarea executorului sa ma declare adjudecatar este admisibila si cu sorti de reusita? in executare silita exista notiunea de pret neserios?
va rog sa ma ajutati...
Cel mai recent răspuns: Eugen Huruba , Executor judecatoresc 22:35, 28 Aprilie 2009
Daca e o singura persoana aceasta poate adjudeca doar daca ofera pretul de pornire.Cititi cu atentie textele de lege pe care le-ati invocat. Nu cred ca aveti sanse de reusita, daca ati fost singura persoana care a ramas la licitatie si daca nu ati oferit pretul de pornire.

da se poate vorbi si in vanzarea la licitatie de pret neserios sau derizoriu mai ales daca exista viciu cu privire la procedura de vanzare prin licitatie.

succes
av. Ileana Schwarz
Colega noastra, prin raspunsul anterior, cred ca a clarificat interpretarea corecta a normelor ce reglementeaza vanzarea imobiliara prin licitatie publica in situatia unui singur participant.

Fiind vorba de o norma imperativa a art. 509 alin (5) ultima teza „Vanzarea se va putea face chiar daca se prezinta o singura persoana care ofera pretul de la care incepe licitatia.” iar participantul nu a oferit acest pret, pe buna dreptate se apreciaza ca participantul nu are calitatea de adjudecatar.

Despre un pret derizoriu sau neserios nici nu poate fi vorba, deoarece nu s-a ajuns la o vanzare.
avocata mea spune ca pretul de incepere al licitatiei ar fi pretul oferit de catre mine...
nu stiu vom vedea si aici
va multumesc pt raspunsuri...macar sa imi mai temperez visele

totusi in afara de corelarea cu dreptul fiscal in cazul licitatiilor organizate pt vanzarea activelor statului ...
cum se poate precia daca un pret este serios sau nu...derizoriu sau nu?
ms anticipat
Ofof a scris:

avocata mea spune ca pretul de incepere al licitatiei ar fi pretul oferit de catre mine...
nu stiu vom vedea si aici
va multumesc pt raspunsuri...macar sa imi mai temperez visele

totusi in afara de corelarea cu dreptul fiscal in cazul licitatiilor organizate pt vanzarea activelor statului ...
cum se poate precia daca un pret este serios sau nu...derizoriu sau nu?
ms anticipat


Cred ca avocata dumneavoastra greseste. Trebuie citit intregul articol si daca e nevoie intreaga sectiune. Pretul de incepere al licitatiei este pretul anuntat in publicatiile de vanzare sau pretul cel mai mare oferit ca pret de incepere al licitatiei de catre participantii inscrisi la licitatie, in cazul in care acest pret este mai mare decat cel din publicatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licitatie imobil in calitate de unic ofertant analysa analysa Buna ziua. As dori sa particip la o licitatie publica pentru o casa. Este a treia licitatie, dar nu sunt sigura de un lucru: pretul de pornire este de 396.000 ... (vezi toată discuția)
Refuz declarare adjudecatar Ofof Ofof Buna ziua Vin cu o alta situatie care mi sa intamplat astazi:) Lictatie publica de vanzare a unui imobil. Pretul de incepere al licitatiei la acest ... (vezi toată discuția)
Refuz de adjudecare a unui imobil castigat la licitatie invocand motivul de pret derizoriu (neserios) adjudecatar adjudecatar Buna ziua , In urma cu cateva zile am participat la o licitatie (executare silita) pentru un apartament a carui pret a fost redus cu 25% conform art ... (vezi toată discuția)