avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minor italian cu mama romanca si tata italian
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minor italian cu mama romanca si tata italian

cine ma poate ajuta cu mai multe informatii.eu am cetatenie romana fiul meu de 4 ani are cetatenie italiana.are pasaport individual italian.am calatorit de 4 ori in Romania fara nici o problema nici la dus nici la intoarcere.am inteles ca din decembrie nu se mai poate circula cu minorul fara adeverinta din partea tatalui.intrebarea mea este de ce avem nevoie de autorizatie sa ne intoarcem din Romania in italia daca copilul nu este cetatean Roman?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 09:52, 25 Martie 2014
Nu aveti nevoie de acordul tatalui la parasirea tarii.E suficient pasaportul emis de autoritatile italiene.
De unde sau de la cine ati inteles ca nu se mai poate si de ce fix din decembrie ?
in aceeasi situatie familiara se afla si o prietena de a mea ce se afla in momentul de fata in vacanta in Romania.la controlul documentelor in aeroport la cluj au intrebato daca a facut adeverinta pentru inroarcere.neputand sa faca asa reperde adeverinta sotul ei vineri pleaca in romania si duminica se intorc cu acelasi avion .mi se pare si mai ciudat di cauza ca prietena mea are si cetatenie italiana si a plecat cu documente italienesti.a intrebato la cluj daca a renuntat la cetatenia romana.a spus ca nu.in cazul acesta avand si cetatenia romana automat si copilul are cetatenie romana.,ie mi se pare o aberatie totala.un minor nu poate avea 2 cetatenii mai ales ca nu a cerut nimeni
este legea 248/din 20/07/2005 art 30 aliniatul 1 lit b,d.
din pacate trebuie sa fac adeverinta din partea tatalui sa pot sa ies din Romania cu minorul sa nu am surprize la intoarcere.pentru statul roman daca unul dintre parinti este roman automat si copilul are doua cetatenii si vine aplicata legea romaneasca.este o prostie din moment ce domiciliul este in Italia si toate actele la fel.din Decembrie 2013 vine aplicata legea asta
[ link extern ]

asa arata legea asa cum a fost modificata, nu e nimic special.
Daca prietena calatoreste cu minorul, iar cel mic are documente de calatorie romanesti, are nevoie de acordul tatalui, altfel, nu.
Copilul dvs nu calatoreste ca si cetatean roman, are documente straine de calatorie, calatoreste ca cetatean al acelei tari.
Puteti obtine un raspuns oficial al politiei de frontiera pe care il puteti imprima si folosi la vama daca e vreun ofiter care face exces de zel.

Alte discuții în legătură

Copil cetatean britanic mariusdoroftei mariusdoroftei Buna ziua ,cine ma poate ajuta cu un sfat ,m-am stabilit in Uk din 2008 am o fetita de 2 ani care poseda pasaport britanic ,problema este ca nu sunt casatorit ... (vezi toată discuția)
Acte necesare copiilor nascuti in strainatate pentru a calatorii miha.filip_88 miha.filip_88 as dori sa stiu daca este obligatorie detinerea de certificat romanesc pentru a putea aduce din romania in spania copilul( nascut in spania).certificatul pe ... (vezi toată discuția)
Substituire acord părinte călătorie minor în străinătate ghiocelioana ghiocelioana Bună ziua! Doi soţi români divorţaţi în Spania au atribuită exercitarea autorităţii părinteşti împreună asupra minorului lor, născut tot ... (vezi toată discuția)