avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Substituire acord părinte călătorie minor în ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Substituire acord părinte călătorie minor în străinătate

Bună ziua!
Doi soţi români divorţaţi în Spania au atribuită exercitarea autorităţii părinteşti împreună asupra minorului lor, născut tot acolo.Tatăl nu îi dă acordul mamei să aducă copilul în România pentru a-şi vedea bunicii (şi paterni, şi materni).
Este competentă instanţa din România să judece cererea mamei şi să îl oblige pe tatăl copilului să-şi dea acordul privitor la călătoria minorului în Romănia ?
Dacă nu, poate să introducă cererea la instanţa spaniolă ?
Vă mulţumesc pentru răspuns!
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 22:10, 1 Octombrie 2014
Avind in vedere faptul ca sunteti cetateni romani, va supuneti dispozitiilor legale ale acetui stat.
Daca reveniti cu detalii, poate va ajutam.
Mulţumesc!
Cei doi soţi sunt români şi s-au căsătorit în România. După câţiva ani s-au dus în Spania unde au lucrat cu contract de muncă.Au un copil minor născut în Spania. Au divorţat tot în Spania prin acord, hotărârea judecătorească stabilind:exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorului de către ambii soţi,custodia si îngrijirea atribuindu-i-se mamei, tatăl fiind obligat la plata pensiei alimantare.Mama a mai venit în ţară pentru a-şi vedea părinţii şi familia, neputându-şi lua copilul, întrucât fostul soţ nu şi-a dat acordul, iar la graniţă nu poate trece.
Întrebarea este dacă poate cere instanţei din România să dea o hotărâre prin care să substituie acordul tatălui copilului pentru ca ea să treacă graniţa cu acesta, pentru a-l aduce la bunicii săi.Este competentă instanţa din România, sau cea din Spania, fostul soţ având reşedinţa în această ţară, dar domiciliul în România.Având în vedere interesul superior al copilului, cred că ar fi legal să i se dea voie să vină în ţară la bunici.
Ce acte de calatorie ii lipsesc mamei pentru minor? Caci altceva nu-i mai e necesar, atata timp cat minorul este cetatean roman... presupun eu asta, ca nu ne-ati spus.
Bună ziua şi mulţumesc pentru amabilitate!
Minorul, născut în Spania, are certificat de naştere românesc, eliberat de Consulatul General Al României La Barcelona, dar în hotărârea de divorţ a părinţilor se prevede că:"În cazul în care oricare dintre soţi ar dori să plece în străinătate însoţit de minor, se autorizează reciproc pentru aceasta pe durata unui termen maxim de o lună, trebuind să notifice de îndată şi cu caracter prealabil pe celălalt soţ despre plecare, întoarcere şi locul de destinaţie. Se angajează să faciliteze orice formalitate înantea autorităţilor administrative corespunzătoare pentru a duce la îndeplinire cele de mai sus."
Amintesc faptul că autoritatea părintească o deţin ambii părinţi, îngrijirea şi custodia asupra minorului a fost atribuită mamei.
Din răutate, tatăl nu-şi dă acordul în faţa autorităţilor pentru ca mama să călătorească în străinătate împreună cu copilul şi nu vrea să vină nici el cu aceştia în ţară, deşi părinţii locuiesc în comune apropiate.
Poate să ceară unei instanţe româneşti o hotărâre care să substituie acordul tatălui?
Mama copilului nu sunt eu, este o cunoştinţă care m-a rugat să o ajut.
Mulţumim amândouă!
Bună seara!
Nu vreau să fiu prea insistentă, dar m-a sunat prietena mea (mama minorului din Spania) şi m-a întrebat dacă am aflat răspunsul la întrebările puse.
Vă rog, doamnelor avocat şi pe oricine ştie, ajutaţi-ne cu un răspuns!
Mulţumim!

Alte discuții în legătură

Buna ziua! in urma divortului ,minorul ramane la mama . ambii ... stefimit stefimit Buna ziua! In urma divortului ,minorul ramane la mama . Ambii au rezidenta in Spania si in prezent sunt in aceasta tara.Tatal este in Romania. Pasaportul ... (vezi toată discuția)
Acte ptr iesirea minorilor din romania luiza-marinela luiza-marinela stiu ca trebuie sa fac o procura ptr pasapoartele minorilor si o declaratie ptr a iesi soacra mea cu copiii din tara,este vreo problema daca nu o fac la ... (vezi toată discuția)
Reinnoire pasaport copil minor fara acordul celuilalt parinte eagle_free eagle_free buna ziua, As dori si eu o lamurire. Un cuplu de cetateni romani este divortat in spania, iar copilului minor de 9 ani ii expira pasaportul peste cateva ... (vezi toată discuția)