avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Iesire din actionariat firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Iesire din actionariat firma

Buna ziua,

Sunt asociat intr-o firma din 2004 cu inca o persoana 40% eu si 60% cealalta(care e si administrator). De 1 an de zile m-am retras din aceasta firma(fara a face nici un act). Mentionez ca firma are ca domeniu de activatate prestari servicii de arhitectura. As dori sa stiu care sunt procedurile pentru a iesi din aceasta firma? Care sunt costurile si cui trebuie sa ma adresez pentru a ma retrage oficial fara a acea probleme ulterior? Mentionez ca intre timp persoana cu care eram asociat nu stiu ce a mai facut(datorii,credite etc) din cate stiu firma functioneaza si are si angajati.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Monica Raluca , utilizator 13:02, 27 Aprilie 2009
Daca nu exista acordul comun al asociatilor pentru retragerea din societate, respectiv cedarea partilor sociale, va adresati instantei.Daca tot nu aveti nimic de-aface cu societatea nu este bine sa amanati.Cedarea se poate face direct la Registrul Comertului.
Multumesc,

Pot vorbi cu fostul asociat sa accepte sa semnam renuntarea, nu cred sa fie probleme. Din cate am inteles ma duc cu fostul asociat la Registrul Comertului pur si simplu, ne mai trebuie anumite acte? Mai trebuie sa trecem pe la un avocat, notar? Care sunt costurile estimativ daca aveti idee? Inca odata multumesc.
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2009
ionmagic, utilizator
Din cate am inteles, nu este nevoie sa mai mergeti la un notar.Costul este de 2-3 milioane.Este posibil sa aveti nevoie si de un certificat fiscal de la administratia financiara.Pentru mai multe detalii puteti intra pe site-ul ORC.
Multumesc.
Pentru a iesi din firma trebuie sa existe o hotarare a asociatilor prin care se decide cesionarea partilor sociale catre celalalt asociat sau catre o terta persoana in cazul in care asociatul dumneavoastra nu doreste sa achizitioneze partile dumneavoastra. Mai trebuie mers la notar pentru incheierea contractului de cesiune de parti sociale in cazul in care transferul se face cu titlu gratuit; daca in schimbul partilor sociale primiti contravaloarea lor atunci contractul poate fi sub semnatura privata.
In cazul in care in fima intra un alt asociat, acesta trebuie sa dea declaratiile pe proprie raspundere, la notar, din care sa rezulte ca indeplineste conditiile impuse de Legea 31/1990 pentru a fi asociat. In cazul in care partile sociale sunt achizitinate de catre asociatul dumneavostra atunci el trebuie sa dea declaratie la notar ca indeplineste conditiile pentru a fi asociat unic.
Taxele la notar sunt in jur de 400-500 lei iar la Registrul Comertului mai platiti o taxa de aproximativ 600 lei ( depinde de cat de mare e hotararea asociatilor pt. ca taxa se plateste in functie de numarul de cuvinte ).
Restul documentelor de care aveti nevoie le gasiti pe situl ONRC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marire capital social prin cooptare de asociat strain - acte necesare Dorina87 Dorina87 Buna ziua, Intr-o societate vine cu aport la capitalul social un nou asociat din Republica Moldova, va rog sa imi ziceti ce declaratii trebuie sa dea la ... (vezi toată discuția)
Cum se poate renunta la statutul de asociat srl ? alessa_on alessa_on E vorba de o firma fara activitate de la infiintare, 2 asociati.. cum se procedeaza la dizolvarea societatii, ambii asociati trebuie sa fie de acord? si daca ... (vezi toată discuția)
Cedare firma ankalupu ankalupu am o firma cu fosta nevasta, acum ea se ocupa de firma.eu as vrea sa ies din firma, pot sa i cedez ei firma? ce trebuie sa fac pentru a i ceda firma?mentionez ... (vezi toată discuția)