Presedintele, care in urma unei sedinte AGA, a fost demis, a efectuat o plata, prin internet banking (la el fiind cardul si tokenul).
Plata este de 2700 de ron conform unei facturi emise de o doamna contabil.
Consiliul Director nu cunoaste sa se fi semnat un contract cu aceasta doamna contabil.
Doresc sa stiu daca el, fiind in functia de presedinte, poate sa semneze contracte ale asociatiei fara instiintarea/ aproparea consiliului director?
Daca nu, ce sfaturi aveti pentru noi.
Va multumesc
Daca putea semna sau nu contractul respectiv si daca putea face sau nu plata respectiva fara prealabil acord al Consiliului Director depinde de ce prevederi in acest sens avea Statutul sau regulamentul intern sau decizii ale Adunarii Generale sau Consiliului Director, ca legea nu are prevederi specifice, ci a lasat fiecare ONG sa isi faca propriile reguli....
Daca a facut plata dupa ce fusese demis, e deja altceva si poate fi inclusiv de natura penala...
In urma unor conflicte iscate intre membrii i s-a adus la cunostinta ca va fi dat afara din asociatie.
Sedinta a fost facuta in data de 13.03.2014 (el nu a fost prezent la sedinta), dar din pacate, am terminat de redactat si semnat PV si Hotararea abia marti 18.03.2014. Ieri i s-a trimis si hotararea.
Plata a fost facuta pe 17.03.2014, cand el era demis din functia de presedinte.
Problema este ca a facut si abuz de incredere.
In timpul conflictului, pentru remediere, ne-a cerut bani din asociatie. Noi nu am vrut sa ii dam si oricum nu era moral sa primeasca banii obtinuti din sponsorizari.
El, anul trecut, ne-a mai cerut bani pentru "contabil" - cate 100 ron pe luna. bani pe care, in mare parte i-a primit. Dar in februarie, cand i s-a cerut bilantul financiar contabil, a spus ca nu avem contabil ca nu avem nimic semnat.
Acum cand a stiut ca va fi dat afara, a facut grozavia aceasta.
In penal regulile privind probele sunt mai relaxate ca in procedura civila, prin urmare ar trebui sa fie suficient sa puteti dovedi ca l-ati informat si printr-un e-mail simplu sau chair verbal ex. telefonic dupa sedinta organului care in mod statutar l-a demis din functia de presedinte ca nu mai este presedinte. Sau se inteleg ca nu ati facut timp de o saptamana nimic pentru a il instiinta, si ca el ar putea pretinde ca nu stiuse ca a fost demis? Ca in cazul acela va fi mai greu de sanctionat pentru abuzul comis, ca simplul fapt ca stia ca exista o propunere de a fi demis nu cred ca e suficient pentru a ii proba vinovatia, desi se poate incerca....
cam dificil de demonstrat in instanta. in primul rand va trebui sa dovediti ca PV al AG este legal (convocare, quvorum, etc). Apoi el produce efecte dupa comunicare. Mai are si un termen de contestare de 15 zile.