avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort fara acordul unei parti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort fara acordul unei parti

Buna ziua. M-am casatorit acum 23 de ani cu sotul meu, casatorie din care a rezultat o fiica, in varsta acum de 22 de ani. Din cauza alcoolului, a deselor certuri, jigniri, amenintari de-a lungul anilor, am ajuns sa nu mai pot trai alaturi de el, mai ales ca s-a imbolnavit in urma cu 2 ani si mi-am tot amanat demersul de a divorta, pana acum cand s-a facut mai bine si a reinceput cu amenintarile, jignirile etc. Problema e ca nu vrea nicidecum sa divortam amiabil de comun acord la notar, refuza divortul, si trebuie sa apelez. la instanta. Din pacate, luna viitoare eu trebuie sa plec la munca in Germania si as vrea sa intentez divortul inainte de a pleca. Cum ar trebui sa procedez, pentru ca voi lipsi din tara minim 2 luni si nu voi putea fi la prima infatisare? Ce se intampla daca nu ma prezint, se poate amana, sau trebuie neaparat sa-mi iau un avocat? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Daca sotii nu sunt de acord cu divortul, singura dvs varianta este instanta.

Ceea ce trebuie sa stiti este ca - indiferent daca va angajati sau nu un avocat (in situatia dvs chiar ar fi recomandat sa aveti avocat) - este necesara prezenta dvs la fiecare termen de judecata. Exista prevedere legala expresa in acest sens.

Singura exceptie cd ati putea sa nu va prezentati, sa se prezinte doar avocatul, este atunci cd ati avea rezidenta legala in strainatate.

Ce pot sa va mai spun este ca in mod cert vor trece mai mult de 2 luni de la deppunerea cererii de chemare in judecata si pana l aprimul termen de judecata, avand in vedere noile dispozitii de procedura.

Oricum prealabil introducerii actiunii, va trebui sa parcurgeti procedura informarii privind beneficiile medierii si abia apoi sa ajungeti in instanta.

V-am dat toate aceste amanunte ca sa stiti ce decizie sa luati (puteti introduce actiunea acum, cu termen de judecata spre toamna, cd va puteti prezenta sau nu), va faceti resedinta legala in strainatate sau amanati acest divort pt atunci cd veti sta mai mult in tara.
Ati incercat deja convocarea la mediere? Poate il convingeti ca e aiurea sa dati amandoi bani pe avocati si ca nu are ce castiga. Poate accepta de buna-voie.

Cat despre infatisare, depinde si de instanta, dar ca si colega, nici eu nu cred sa se ajunga la instanta in 2 luni.
Inca nu am inceput demersurile, voiam sa o fac doar inainte de a pleca in Germania, pentru ca altfel daca primeste citatia o sa reactioneze violent si nu vreau sa ajung pana acolo. Iar in ce priveste schimbarea deciziei de a nu fi de acord, este imposibil, pentru ca am incercat in repetate randuri de cateva luni incoace, sa il conving ca nu are rost sa ajungem in instanta si sa-r putea rezolva mult mai simplu si fara cheltuieli inutile, dar e rea-vointa si nu accepta! As avea o intrebare, in cazul acesta, la mediere, va trebui sa participe si el odata cu mine, sau doar in momentul cand va fi citat? va multumesc
trebuie sa parcurgeti sedinta de informare privind medierea, poate mediatorul il determina sa inteleaga situatia si sa accepte faptul ca nu mai doriti sa fiti casatorita cu el.

Pana plecati poate fi rezolvata problema, daca accepta medierea, si in urma sedintelor de mediere accepta o solutie amiabila privind divortul si eventualul partaj.
Nu este obligatoriu sa apelati la un mediator.Sedinta de informare privind avantajele medierii poate fi tinuta de catre avocati.



In caz de divort , instanta hotaraste, odata cu pronuntarea acestuia, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor.( aceasta poate fi consfintita intr-o tranzactie , semnata de ambele parti litigante ).




Pe cale de ordonanta presedintiala, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea stabilirii locuintei minorului la dumneavoastra, pentru plata pensiei de intretinere si pentru exercitarea autoritatii parintesti ( actiunea este caracterizata de urgenta, vremelnicie si de neprejudecarea fondului ).



Astfel, dumneavoastra trebuie sa demonstrati ca sunt indeplinite conditiile prevazute de dispozitiile normative pentru a fi stabilita locuinta minorului la dumneavoastra, masura speciala a ordonantei presedintiale intinzandu-si efectele pana la ramanerea definitiva a procesului transat pe calea dreptului comun.



Hotararea judecatoresca este executorie de drept, atacabila cu apel , in termen de cinci zile de la pronuntarea hotararii judecatoresti, daca a fost dispusa cu citarea partilor .In cazul in care hotararea judecatoresca a fost dispusa fara citarea partilor, termenul de cinci zile curge de la comunicarea hotararii judecatoresti.

Motivele de apel vor fi depuse dupa ce este comunicata hotararea judecatoresca.( hotararea in materie de ordonanta presedintiala poate fi dispusa si fara a fi transat un proces pe cale dreptului comun ).


Instanta de judecata se va raporta la interesul superior al copilului minor, justificand, astfel, adoptarea unei masuri de urgenta, ce prezinta caracter de protectie.

Reprezentarea reclamantului in procesul de divort( prin avocat mandatar) poate opera numai in urmatoarele cazuri :

- daca are domiciliul sau resedinta in strainatate , facandu-se dovada, cu inscrisuri, in acest sens
- daca executa o pedeapsa privativa de libertate
- daca este incapabil sau impedicat de o boala grava sau participe la acest proces

Daca nu sunt intrunite acest cazuri expres si limitativ prevazute de lege, reclamantul trebuie sa se prezinte in instanta, altminteri actiunea va fi respinsa ca nesustinuta , in caz ca discutam numai de absenta sau, sau se va suspenda , daca ambii soti nu participa la proces.




Succes.

Alte discuții în legătură

Inainte de a actiona in instanta trebuie mediere? andreidarius andreidarius Sotii se adreseaza notarului pentru divort dar dupa cele 30 de zile sotul nu se mai prezinta pentru semnare.In aceste conditii sotia mai trebuie sa urmeze ... (vezi toată discuția)
Violenta in familie si divort iohannamaria iohannamaria buna ziua.sunt in divort cu sotul prin mediator.sotul este foarte violent si ma agresat in fata copilului de 12 ani.el este subofiter in armata.am sesizat ... (vezi toată discuția)
Depunerea cererii de chemare în judecatã ºi a actului de participare la ºedinþa de informare privind avantajele medierii marusca marusca Intentionez sa chem in civil o persoana juridica. Stiu ca medierea a devenit obligatorie. pot depune cererea de chemare in judecata si medierea s-o depun ... (vezi toată discuția)