Buna ziua. M-am casatorit acum 23 de ani cu sotul meu, casatorie din care a rezultat o fiica, in varsta acum de 22 de ani. Din cauza alcoolului, a deselor certuri, jigniri, amenintari de-a lungul anilor, am ajuns sa nu mai pot trai alaturi de el, mai ales ca s-a imbolnavit in urma cu 2 ani si mi-am tot amanat demersul de a divorta, pana acum cand s-a facut mai bine si a reinceput cu amenintarile, jignirile etc. Problema e ca nu vrea nicidecum sa divortam amiabil de comun acord la notar, refuza divortul, si trebuie sa apelez. la instanta. Din pacate, luna viitoare eu trebuie sa plec la munca in Germania si as vrea sa intentez divortul inainte de a pleca. Cum ar trebui sa procedez, pentru ca voi lipsi din tara minim 2 luni si nu voi putea fi la prima infatisare? Ce se intampla daca nu ma prezint, se poate amana, sau trebuie neaparat sa-mi iau un avocat? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Buna ziua.
doamna a mentionat faptul ca din casatorie a rezultat un copil care la ora actuala este in varsta de 22 de ani . deci nu mai este minor, ioana ;)
doamna, as mai face o precizare la cele mentionate deja de catre colegii mei : puteti cere in instanta si evacuarea sotului din imobilul in care locuiti, invocand violenta fizica si verbala .
Referitor la procedura informarii privind medierea, nu este obligatoriu sa participati impreuna cu sotul la sedinta respectiva. Puteti solicita mediatorului sa fiti informati in sedinte separate.
In privinta procedurii privind informarea, trebuie sa cunoasteti faptul ca in decembrie 2013, CSM a decis ca realizarea tuturor etapelor de mediere sunt de competenta mediatorului (inclusiv procedura de informare asa cu este reglementata de legea speciala). In consecinta informarile facute de alte categorii de specialisti (avocat, jurist) nu vor fi luate in considerare.
Inainte de a pleca din tara puteti angaja un avocat care va face demersurile privind informarea (15 zile) si apoi va depune actiunea. Va urma procedura regularizarii cererii de chemare in judecata (2-3 luni), ceea ce inseamna ca deja ati revenit in Romania si va puteti prezenta la termenele stabilite de instanta.
Daca nu stiti sa redactati actiunea de divort si sa respectati procedurile legale va trebui sa va angajati avocat care va poate si reprezenta pentru ipoteza in care nu veti fi in tara.
In plus, se poate intampla ca instanta sa va mai ceara ceva si daca nu veti sti acest lucru actiunea se va anula.
La mediere daca sotul vine se poate sa discute cu avocatul si sa nu discutati nimic dvs. cu el.
Se poate face si mediere separata dar imi pare inutila din moment ce poate discuta avocatul cu el si sa ii explice ca oricum veti obtine divortul.
Problema este ca pana sa plecati va trebui sa fie instiintat pentru mediere si va afla de divort pana sa plecati.
Nu recomand, si daca se poate, ca informarea sa fie facuta de un avocat. Se vede totusi ca o abordare contradictorie ca avocatul MEU sa-l informeze OBIECTIV pe adversarul meu de ceva, orice; nu e ok intr-un inceput de mediere.
Daca un avocat face informare, acesta trebuie sa nu fie avocatul niciuneia dintre partile din respectivul litigiu. Asa da.
Pe de alta parte, nu stiu daca doamna a incercat INSTITUTIONAL o convocare la mediere; nu o discutie in casa, aia nu are rost, ci o convocare oficiala, scrisa, cat mai stampilata si antetata si semnata.