avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutati-ma - restituire indemnizatie crestere copil?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutati-ma - restituire indemnizatie crestere copil?

Buna ziua. Am o cunostinta care a nascut anul trecut in august pe la jumatate. Ea a terminat scoala, liceul in data de 31 mai. Pe urma s-a inscris la somaj, deoarece inainte nu stia ca va beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, deoarece pana ea trebuia sa nasca treceau mai mult de 60 de zile de la terminarea cursurilor de zi, iar cand a mers sa intrebe daca benefizia de indemnizatie i s-a spus ca nu pentru treceau cam 75 de zile de la terminarea cursurilor. Mentionez ca are si bacalaureatul. Cand a mers sa-si depuna dosarul i s-a spus ca beneficiaza de indemnizatie, ceea ce i s-a parut ciudat, a si primit decizie dupa o luna. Acum curiozitatea ei este ca nu cumva au gresit cei care i-au acordat indemnizatia de crestere a copilului si pe urma va trebui sa restituie banii? Multumesc mult .
Cel mai recent răspuns: puscariu1andreea , utilizator 23:02, 20 Martie 2014
1. Daca dupa absolvire s-a inscris la somaj si a suspendat plata indemnizatiei de somaj pentru a intra in concediu crestere copil (CCC) este in regula.

2. - In cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) persoana in cauza a fost, pe rand: eleva la zi, in cele 60 de zile pana a primit indemnizatie de somaj, in somaj indemnizat.
- Toate aceste perioade sunt eligibile pentru a beneficia de indemnziatie pentru CCC.

3. Dupa ce se termina CCC poate relua plata indemnizatie de somaj, de unde a ramas cand a intrat in CCC.

4. Daca nu este asa cum am spus la pct.2 atunci spuneti dvs. exact ce statut avea persoana in fiecare din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
Va multumesc mult pentru raspuns. Da asa este cum ati spus dvs. la pct. 2 : eleva la zi, dar stiti ca inscrierile la somaj se fac doar prin iulie cand sunt gata diplomele de clasa a 12-a, sa fi fost si inainte de asta in somaj indemnizat de la stat, inainte sa-si fi depus diploma acolo?. S-au mai intamplat cazuri in care cei de la CCC au gresit acordand indemnizatii ? Si decizia primita spune ca beneficiaza, nu cred ca cei de acolo gresesc in asemenea cazuri.
Inregistrarea la Agentia de Somaj se poate face si in baza unei adeverinte eliberate de scoala prin care se confirma ca este absolvent.
Va multumesc mult pentru raspuns !
Dar totusi, mai am o intrebare, daca nu sunt insistenta si daca binevoiti sa-mi raspundeti. Cunostinta mea si-a depus dosarul cand a primit diploma, pe la terminarea lunii iulie, avand calitate de somer din 31 iulie, deci nu a fost somera exact din 1 iunie , (1iunie fiind urmatoarea zi dupa terminarea cursurilor de zi la liceu) , si totusi i s-a acordat indemnizatia de crestere a copilului si o primeste deja din noiembrie. Sa fi gresit cei care au acordat indemnizatia de crestere a copilului? Sau eu nu inteleg, explicati-mi va rog!

Alte discuții în legătură

Sunt studenta in ultimul an de facultate si insarcinata, am dreptul la somaj? elenaboboc91 elenaboboc91 Sunt studenta in anul III de facultate la zi si urmeaza sa dau licenta. Sunt de asemenea insarcinata si urmeaza sa nasc in septembrie. Am dreptul la somaj dupa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului Roxana1992 Roxana1992 Buna ziua. Sunt studenta in ultimul an la Universitatea de Medicina si Farmacie si momentan sunt insarcinata in 7 saptamani. Conform calculelor data nasterii ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie roxana.09 roxana.09 Buna ziua! Daca am terminat facultatea in 2017 si am nascut anul acesta, pot beneficia de indemnizatie crestere copil? Am depus toate actele necesare, insa ... (vezi toată discuția)