M-ar interesa daca pentru ca un minor (17 ani) sa devina membru fondator al unui ONG este nevoie ca acordul scris al parintilor sa fie si autentificat de notar.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
In primul rand este un subiect usor controversat daca un minor ar putea fi membru al unei asociatii. Este cert ca nu poate face parte din organele alese de conducere si control, cu privire la calitatea de simplu membru, nu exista prevederi legale exprese in legislatia ONG. In lumina unor prevederi din conventiile internationale privind drepturile copilului, ratificate de Romania, si preluate si in legislatia interna de profil, care prevad si dreptul de asociere pentru copii (cu referire la toti cei sub 18 ani) ar trebui in opinia considerat ca poate deveni membru, insa va trebui multa atentie la rolurile pe care si le asuma in asociatie si votul pe care il da in Adunarea Generala, data fiind capacitatea de exercitiu restransa. Consider ca e nevoie de acceptul ocrotitorului legal ca sa devina fondator iar ulterior, pentru siguranta, ar trebui de exemplu ca proiectul concret al deciziilor ce se propun Adunarii Generale, cand au gradul de importanta al unui act de dispozitie, sa fie transmise din timp incat ocrotitorul legal sa isi exprime anticipat consimtamantul fata de modul cum intentioneaza sa voteze minorul, in caz contrar ar trebui ca ocrotitorul legal sa vina la sedinta de AG impreuna cu minorul ca sa ii poate incuviinta deciziile care au implicatii juridice importante, dat fiind ca si in calitate de simplu membru uneori esti parte la decizii cu efecte juridice potential serioase....
Revenind la intrebarea pusa: Nu exista o cerinta legala expresa dar consider ca, pentru maxima siguranta, ar fi recomandabil ca incuviintarea ocrotitorului legal sa fie data in forma autentica notariala, cu precizarea expresa a denumirii si scopului propus al ONG-ului. Sau macar sa fie atestata avocatial, nu un simplu acord scris sub semnatura privata....
consider ca se aplica regulile unui contract civil (asa este si definita asociatiei) sau a contractului de donatie (fundamentul pentru constituirea unei fundatii). Deci ar trebui sa aiba peste 18 ani, iar intre 14 si 16 ani doar cu acordul parintilor. Chiar si asa o sa va loviti de procedura de furnizare a cazierelor fiscale, semnatura in banca, etc.
Din punctul meu de vedere, calitatea de membru intr-o asociatie nu este un act de administrare sau conservare ci un act de dispozitie, act care poate aduce o raspundere patrimoniala.